svi pogledi na njima

Ljepota Mediteranki kao vječna inspiracija! Metafora lakog ljetnog života upakirana u savršene stilske priče

Capri, Coste Amalfitana, Azurna obala, Monica Bellucci, Brigite Bardot - prostorna pripadnost Mediterana sa sobom vuče i sretne ‘posljedice‘ u koje je zaljubljen cijeli svijet - Mediteranke su žene koje su sebi skrojile i život i odjeću... Donosimo priču o vječnoj inspiraciji.

Prva asocijacija na riječi moda i Mediteran budi sjećanja na slike Jackie Onassis, koje do danas ostavljaju bez daha. Ta ikona stila crni kupaći kostim kombinirala je sa bijelom predimenzioniranom košuljom, kosu je skrila fedora šeširom, a pogled velikim crnim naočalama. Sve troje trend je koji živi i danas: crni kupaći kostim, bijela velika košulja, šešir i crne naočale. Provodeći ljeta na grčkom Skorpiosu Jackie je utabala put lepršavim haljinama, minimalizmu primjerenom ženama sa stilom. Kožne ravne japanke nastale su u trenutku kada je Jackie zakoračila na otok Capri i od onda su dio modne kulturne baštine Italije.

image

SETTIMIO GARRITANO SUPPLIED BY PACIFICCOASTNEWS.COM/PAC

Žene na Mediteranu neiscrpna su inspiracija mnogim kreatorima.

Snažan pečat mediteranskoj modnosti daje vječna Monica Bellucci i njena kampanja za Dolce Gabbanu. Uloga sicilijanske udovice upotpunjena je crnim čipkanim haljinama ili printom agruma Coste Amalfitane. Haljine su uvijek besprijekornog kroja i visoke kvalitete.

image
CF/THUNDER PRESS/PROFIMEDIA

Glavno obilježje talijanskog stila je ženstvenost, a dizajneri se jako trude zaobići vulgarnost. Mediteranka je u njihovim kreacijama uvijek besprijekorno ženstvena i otmjena. Izgled žene na Mediteranu posebno se njeguje. Uz haljine i cipele, kosa mora biti dotjerana, koža sjajna, nokti njegovani.

U ovom "mediteranskom modnom krstarenju" ne možemo zaobići Brigitte Bardot i njena modna ljeta na Azurnoj obali. Svi pamte veliku BB u kratkim traper hlačicama, prozračnim bijelim i prugastim topovima i velikim slamnatim cekerima koji su do danas ostali "must have" svakog ljetovanja.

image
BOB HAWKINS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Svi materijali mediteranskog ljetovanja su prozračni, ugodni, prirodni! To se nije promijenilo još od vremena spomenutih modnih ikona. Niti danas nećemo pogriješiti kombinacijom lanene suknje i pamučne košulje vezane u čvor, s neizostavnim slamnatim šeširom velikog oboda te kultnim špagericama!

image

Brigitte Bardot
MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Bardot nam je nametnula elemente tzv. stila za dokoličarenje - odjevnog stila bogatih i slavnih s Azurne obale, koji je na cijelom Mediteranu ostao nepromijenjen do danas. Bardot, poznata i po tome da je prva odjenula bikini - nikada nije izgledala vulgarno, niti isticala svoj bogati dekolte. Nosila je haljine damskog izreza (po njoj nazvanog 'Bardot' izrez), ili pak haljine otkrivenih ramena.

image
BOB HAWKINS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Nezaobilazan je i "vichy uzorak", bilo da se radi o crno-bijelim kockicama ili pak onima u bojama. Sličan stolnjaku, ovaj uzorak do danas živi kao metafora lakog ljetnog života, fine hrane, maslinovog ulja, morskih uvala.

Sinonim francuske mediteranske mode su i prugaste majice koje se kombiniraju na sve moguće načine. Nebitno je sto ljeti Mediteran obiluje razgolićenim nogama, Bardot je obožavala haljine A-kroja ispod koljena koje uvijek daju eleganciju ženskoj figuri, naročito ako je uz to naglašen struk.

Sve ovo crtice su iz osnova stila Mediterana. I on se ne razlikuje puno od zemlje do zemlje. Danas taj stil uspješno utjelovljuje Gilda Ambrosio, vlasnica brenda Attico. Njen profil na Instagramu vrvi neodoljivim kombinacijama koje bismo rado i same kopirale ili se barem njima inspirirale.

Savršen ljetni izgled, usto, mora započeti njegovanom kožom, rasterećenom glavom i opuštenim tijelom. S tom premisom počinje pakiranje za ljeto na Mediteranu koje bi trebalo obilovati kombinacijama koje nas nose kroz dan od jutra do večeri i nikako nas ne bi smjele sputavati i opterećivati, već suprotno!

Na ljetovanju bi trebali imati osjećaj ultimativne slobode koji su imale sve već spomenute ikone stila. Nije važno samo što nosite, već i kako to činite. Ovo ljeto nam trendovi sugeriraju puno bijele boje, slip haljine svih duljina, statement sandale, velike cekere koje nosimo cijeli dan da bi ih navečer zamijenili mini torbama.

Nakit je obavezno zlatni, masivan ili elegantan - ovisno o osobnim preferencijama.

Ali na kraju, sve ovo neće biti dovoljno ako ne uspijete kao svaka Mediteranka udovoljiti sebi, voljeti se, biti opuštena i vedra. Energija je ono što privlači, a garderoba i nakit su samo razlog više da svi pogledi budu u vas upereni. Iako vi to niti ne primjećujete. E, to je Mediteran.

Linker
19. travanj 2024 12:34