NEJA MARKICEVIC/CROPIX
ETNO BUTIK MARA

Vez izvučen iz zaborava: Zagrebačka dizajnerica Vesna Milković snimila kratki film o ‘šlinganju‘

U kreiranju ljetne kolekcije odjeće zagrebačka dizajnerica Vesna Milković koristi tradicijsku tehniku šlinganja o kojoj je, za sve ljubiteljice modnog naslijeđa, snimila i kratki film.

U kreiranju ljetne kolekcije odjeće zagrebačka dizajnerica Vesna Milković koristi tradicijsku tehniku šlinganja o kojoj je, za sve ljubiteljice modnog naslijeđa, snimila i kratki film.

Premda nije etnologinja, već modna dizajnerica, Vesna Milković (62) istinska je čuvarica narodne baštine. Nakon limitirane kolekcije lanenih kaputa ukrašenih zlatovezom, predstavljenih početkom ljetne sezone, nedavno je kreirala elegantne i suvremene modele kraćih i dužih haljina, hlača, bluza i topića od finog bijelog pamučnog platna, ukrašenog šupljikavim vezom.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

S izradom šlinge, koja krasi narodne nošnje Slavonije, Moslavine, Dalmacije i sisačke Posavine, odlučila je upoznati svoje klijentice i ostale ljubiteljice tradicijskog modnog nasljeđa - koristeći pritom nove medije. Završila je, naime, snimanje petnaestominutnog videa o postupku izrade, koji će se uskoro moći pogledati na internetskoj stranici njezinog brenda Etno butik Mara.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Šlinganje je postupak koji zahtijeva preciznost, koncentraciju te sate i sate ručnog rada pa takvi odjevni komadi mogu stati uz bok kreacijama visoke mode", tvrdi Vesna Milković, koja se još sjeća anegdote otprije desetak godina. Dok je, naime, izlazila iz jednog poznatog rovinjskog hotela u šlinganoj haljini koju je sama dizajnirala, naišla je na uglađenog talijanskog gospodina koji je uzviknuo: “Kako lijepa haljina!”

image
A Model wearing an outfit from the Womens Ready to wear, pret a porter, collections, summer 2021, original creation, during the Womenswear Fashion Week in London, from the house of Simone Rocha,Image: 559044428, License: Rights-managed, Restrictions: Not to use without agreement., Model Release: no, Credit line: courtesy Simone Rocha/Pixelformula/Profimedia
FOTOGRAFIJE: COURTESY SIMONE ROCHA/PIXELFOR COURTESY SIMONE ROCHA/PIXELFOR

Čitajte i: Svi su ludi za terrazzo uzorkom: Splićanka Petra izrađuje statement ukrase za dom koje želimo odmah

"Isprva me malo uvrijedilo što nije rekao kakva lijepa žena, no onda sam shvatila kakav sam kompliment dobila", govori dizajnerica, za čije je šlingane kreacije predstavljene prije nekoliko godina na sajmu u Muscatu stigla pohvala i od samog sultana.

image
Look book Elie Saab collection pręt-ŕ-porter Printemps-Eté 2021. Elie Saab's Spring Summer 2021 look book.,Image: 560663932, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Elie Saab via Bestimage/Bestimage/Profimedia
FOTOGRAFIJE: ELIE SAAB VIA BESTIMAGE/BESTIM ELIE SAAB VIA BESTIMAGE/BESTIM

Šlinga prema predlošcima koje je naslijedila od mame i bake, a neke je motive izradila i sama. Predlošci su iscrtani na tankom prozirnom papiru te izbušeni iglom, a kako bi odjevni predmet pristajao kao saliven, uklapaju se u krojnu sliku. Nakon što se na bijelom pamučnom platnu odredi pozicija veza, uzorak se na njega prenosi pomoću specijalnog praha plave boje koji prodire na tkaninu kroz rupice.

Preneseni motiv se fiksira posebnom otopinom te potom opšiva po konturama. Unutarnji dio rupice se pažljivo isiječe škaricama, a nakon toga slijedi obrubljivanje gustim bodom. Platno se pere kako bi se skinula plava boja (u nekim selima se daruje neoprano, kako bi onaj tko ga je dobio znao da je šlinga nova), a potom kroji i šiva prema modelu.

image
A model walks the runway during the Chloe fashion show during Paris Women's Fashion Week Spring/Summer 2021 on October 1, 2020 in Paris, France.,Image: 561095929, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Gil-Gonzalez Alain/ABACA/Abaca Press/Profimedia
FOTOGRAFIJE: GIL-GONZALEZ ALAIN/ABACA/ABACA GIL-GONZALEZ ALAIN/ABACA/ABACA

Osim od bijelog platna, dizajnerica kreira i šlingu u boji, a njene klijentice je najčešće kupuju za svečane događaje i svadbe.

Linker
26. travanj 2024 01:50