Marija Gaura
Nova kolekcija

Kad se vrata renesansne palače transformiraju u torbu...

Modni projekt Doors & Bags osmišljen je ponajprije kao simbolična poveznica između torbi i vrata, a već više od godinu dana kao nastavak te priče nastaju torbe inspirirane drevnim vratima iz svih dijelova svijeta s potpisom modnog brenda RDcode.

Lifestyle novinarka i dizajnerica Renata Debeljak, u čijem je RDcode vlasništvu, prije dvije godine osmislila je seriju fotografija kako bi dočarala tu simboliku, fotografirajući stara i povijesna vrata uglavnom u Dubrovniku i Zagrebu. Ova zanimljiva modna priča s vremenom je pešla granice Hrvatske te su torbe dobile i svoju inozemnu inspiraciju.

Marija Gaura

U kolekciji Doors & Bags s potpisom RDcode nalazi se torba inspirirana crvenim gotičkim vratima iz pokrajine Hessen u Njemačkoj, zatim torba s prepoznatljivim plavim koloritom koja inspiraciju crpi u grčkim starinskim vratima, posebno onima sa Santorinija, smeđa vrata iz gradića Alberobello u talijanskoj regiji Puglia inspiracija su za jedan model, a vrata antičkog Romulovog hrama na drevnom rimskom Forumu za drugi...

Marija Gaura

U RDcode radionici nedavno je nastala još jedna zanimljiva torba, ovog puta inspirirana drevnim vratima iz Dubrovnika. I nije riječ o vratima koja prolaznici i turisti mogu svakodnevno vidjeti već je Renata inspiraciju za torbu pronašla u vratima renesansne palače Skočibuha-Bizzaro u Restićevoj ulici na broju 1.

Marija Gaura

"Osim prepoznatljive zelene dubrovačke boje i karakterističnog vodoravnog volumena, ono što me najviše impresioniralo na ovim vratima je starinsko kucalo. To kucalo je još uvijek izvorno, dakle datira još otkako je palača sagrađena u 16. stoljeću i meni je zaista fascinantno. Kako bih što uvjerljivije pokazala povezanost vratiju i dizajna, pronašla sam jedno minijaturno strarinsko kucalo u radionici čuvenog dubrovačkog obrtnika, gospara Miša Milovčevića, koji se bavi izradom ukrasnih i uporabnih predmeta od lijevanog željeza, mesinga, srebra, aluminija i drveta. Sva ta starinska vrata su zadivljujuća i pričaju priče, ne samo o prošlosti ljudi, gradova i zemalja kojima pripadaju, već i o jednom vremenu, vrlo osobnim kao i o društvenim pričama.", izjavila je o svojoj kolekciji Renata Debeljak.

Marija Gaura

Linker
19. travanj 2024 12:11