Profimedia, TEMP Sipa Press
Sve zbog turbana

Kaos u modnom svijetu: Veliki brend optužen za vrijeđanje poznate religije

Modni div Gucci u veljači prošle godine došao je na zao glas zbog tradicionalnih Sikh turbana koje je uklopio u kolekciju za jesen/zimu 2018., a sada je ponovno postao meta kritičara jer su se turbani iz kolekcije počeli prodavati na poznatom web shopu.

U ovo moderno doba normalno je da se modni brendovi inspiriraju različitim kulturama u stvaranju svojih kolekcija, no neke se zbog toga oštro osuđuje. Jedan od njih je i Gucci koji je nedavno optužen za kulturnu aproprijaciju zbog prodavanja tradicionalnih Sikh turbana na popularnoj web trgovini Nordstrom.

A Model wearing an outfit from the women's ready to wear collections, autumn winter 2018 2019, original creation, during the Fashion Week in Milan, house of Gucci//Z-PIXEL-FORMULA_B_219/Credit:Pixelformula/SIPA/1802212025, Image: 363945389, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Modni dodatak, koji je Gucci imenovao 'Indy Full Turban', podignuo je prašinu još u veljači 2018. kad ga je ovaj modni div uvrstio u prošlogodišnju jesensko-zimsku kolekciju. Prvi ih je osudio kanadski glumac i model Avan Jogia prvenstveno zato što su turbane nosili bijelci. "Niste li mogli naći model tamne boje kože da nosi turban?", napisao je Jogia na Twitteru i pokrenuo lavinu negativnih komentara. Gucci je u obrani rekao da su njegovi komentari i oni njegovih fanova neprimjereni i neodgovorni, no to ih nije spriječilo da dođu na zao glas.

Nordstrom

No, sada su kupci primijetili da se turbani iz spomenute kolekcije prodaju na Nordstromu, što je ponovno potaknulo raspravu na Twitteru. Turban od skoro 5000 kuna trenutno je rasprodan, a ono što je mnoge zabrinulo jest što ga se dovodi van religijskog konteksta i na njemu zarađuje. Poznat kao i 'dastaar', ovaj turban nose pripadnici indijske religije sikizma kao simbol pobožnosti, časti i duhovnosti.

"Turban Sikima predstavlja vjeru, a ne dekorativni predmet", "Hej Gucci i Nordstrom, ovo je vrlo neprimjereno! Ovaj turban je simbol vjere, a ne modni dodatak", "S obzirom da su siki još uvijek diskriminirani zbog nošenja ovog turbana, mogli biste razmisliti o njegovom povlačenju s tržišta", bili us neki od komentara ljutitih korisnika Twittera.

Twitter Blondiee

Ovo nije prvi put da je Gucci dobio po prstima zbog svojih modnih komada. U veljači ove godine brend je morao povući iz prodaje dolčevitu koja je sezala sve do pola lica, s otvorom za usta u crvenoj boji. Mnogi su takozvani 'balaclava' džemper shvatili kao uvredu ljudima tamne boje kože, prozvavši ga 'odvratnim' i 'uvredljivim'.

"Smatramo da je raznolikost temeljna vrijednost koju treba u potpunosti podržati, poštovati i nalazi se u svakoj odluci koju donesemo. Potpuno smo predani povećanju raznolikosti u našoj tvrtki, a ovo je velika lekcija za cijeli Gucci tim i izvan njega", napisali su u isprici.

Linker
19. travanj 2024 04:57