svestran frajer

Krojač s Kariba: Dizajner kojeg obožavaju Rihanna i Dua Lipa nova je nada Ferragama

Britanski dizajner Maximilian Davis, porijeklom iz Trinidada čije kreacije nose pop-zvijezde, imenovan je za Ferragamovog kreativnog direktora kako bi brend gotovo stoljetne tradicije približio mladim kupcima.

Nakon što su godinu dana bili bez kreativnog direktora, talijanska modna kuća Ferragamo konačno je popunila mjesto koje je do lanjskog travnja držao britanski dizajner Paul Andrews. Izbor je pao na njegovog zemljaka, 26-godišnjeg Maximiliana Davisa, potomka doseljenika s Kariba: djedova obitelj se zbog ekonomskih razloga doselila u Veliku Britaniju s Jamajke, a bakina s Trinidada i Tobaga, otoka koji su nekoć bili britanske kolonije.

Premda rođen i odrastao u Manchesteru, dizajner je više puta izjavio da se ne smatra dijelom britanske kulture, već karipske.

“Poštujem zemlju u kojoj sam se rodio, školovao i u kojoj živim, no u meni teče karipska krv i osobno mi je bitno da ne zanemarim svoje porijeklo”, rekao je Maximilian, koji pod utjecajem tradicionalne karipske kulture kreira odjeću jarkih boja i uzoraka te ženstvene forme, koja pokazuje njegovu umješnost kao vrhunskog krojača.

image

Jedna od prvih klijentica je pjevačica Rihanna koja je, kao i dizajner, karipskog porijekla.

STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCKEDITORIAL/PROFIMEDIA

Najveću zaslugu u tome ima njegova baka s kojom je kao dječak slušao gra mo fonske ploče s tradicionalnom karipskom glazbom te listao obiteljske al bume s fotografijama predaka i rođaka odjevenih u tradicionalnu odjeću i karnevalske kostime. Ponos karipskim naslijeđem pribavio mu je i slavnu klijenticu, pop-zvijezdu Rihannu rođenu na Barbadosu, koja je u više navrata nosila njegove kreacije.

Čitajte i: Stiže jedna od uzbudljivijih suradnji godine, zaigrana kolekcija Iris Apfel x H&M

Dizajner i aktivist

Dizajner je aktivan i u lokalnoj zajednici karipskih iseljenika u Londonu, a sudjelovao je i u prosvjedima protiv rasne neravnopravnosti u znak podrške pokretu Black Lives Matter. Iskustvo odrastanja u Britaniji kao potomka iseljenika donijelo mu je pak bliskost s britanskom pjevačicom Duom Lipom, djetetom iseljenika s Kosova, koja u videospotu za pjesmu “Sweetest Pie”, nastalu u duetu s Megan Thee Stallion, nosi futurističku kreaciju iz dizajnerove kolekcije za proljeće/ljeto 2022.

Maximilian je diplomirao modni dizajn na sveučilištu u Manchesteru kao i njegov otac i sestra, no oni nisu ostali u modnoj industriji. Maximilian je nakon diplome otišao na usavršavanje na prestižnu londonsku modnu školu London College of Fashion, a potom je stažirao kod dizajnerice Grace Wales Bonner te u brendu Asai.

image

Kreacija iz kolekcije za sljedeću zimu

CAMERA PRESS/CAMERAPRESS/PROFIMEDIA

Postao je i članom modnog kolektiva Fashion East čije se revije održavaju u sklopu londonskog Tjedna mode, a prije dvije godine uz bakinu pomoć je osnovao modnu marku pod vlastitim imenom.

Prve kreacije su mu bile pamučne majice s printom koje je šivao na unajmljenim šivaćim mašinama, a kreirao u modnom studiju organiziranom u spavaćoj sobi, no prodaja je ubrzo krenula zahvaljujući reklamiranju na društvenim mrežama. Ove godine se prijavio na natjecanje za najboljeg mladog dizajnera u organizaciji luksuzne modne tvrtke LVMH, no odustao je u polufinalu upravo zbog novog posla.

Čitajte i: Outfit u jednom dijelu: Zašto je kombinezon najbolji modni odabir za svaku prigodu

Hoće li uspjeti popraviti situaciju?

I premda je Maximilianu ovim imenovanjem odano veliko priznanje - drugi je najmlađi dizajner na mjestu kreativnog direktora neke poznate modne marke, nakon Francuza Oliviera Rousteinga koji je s 25 godina to mjesto dobio u kući Balmain - situacija nije baš tako ružičasta.

Davis dolazi u trenutku kad se kuća 95-godišnje tradicije, poznata prije svega po kolekcijama luksuznih cipela i torbi, bori s negativnim ekonomskim posljedicama pandemije: tijekom posljednje dvije godine prihod im je pao za više od trećine. No, njegovo imenovanje je posljednje u nizu promjena rukovodećeg kadra kojima obitelj Ferragamo nastoji zaokrenuti poslovnu politiku.

image

Surađivao je i s pop-zvijezdom Duom Lipom

GHOST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Početkom godine imenovan je novi izvršni direktor Marco Gobbetti koji je dosad radio u Burberryju, a Ferruccia Ferragama je na poziciji pred sjednika kompanije zamijenio njegov brat Leonardo Ferragamo.

U tvrtki se nadaju da će im, kako su rekli u priopćenju, Davisov dizajn, koji odlikuje elegancija, rafinirana senzualnost i suvremeni senzibilitet, donijeti novi smjer u poslovanju i zainteresiranost mladih kupaca za brend.

No, sa sličnim je riječima hvale u rujnu 2016. predstavljeno i imenovanje njegovog prethodnika, Paula Andrewa, na mjesto glavnog dizajnera linije ženske obuće, koji je bio prvi s tom titulom u povijesti kuće, kao i njegovo unapređenje za kreativnog direktora u veljači 2019. Stoga se u tvrtki nadaju da će im se ovoga puta posrećiti.

Linker
19. travanj 2024 10:00