unosan biznis

Olimpijada sa stilom: Dresovi i svečane uniforme olimpijskih timova mogu se nabaviti u slobodnoj prodaji

Premda se u sportu sve vrti oko rezultata i rekorda, brendovi sportske odjeće i opreme pronašli su svoj interes i na Zimskim olimpijskim igrama - ne samo što odijevaju nacionalne reprezentacije, nego su svoje modele pustili u slobodnu prodaju i tako dodatno povećali prihode.

Najmoćniji promotori ne kog dizajnerskog brenda zasigurno su zvijezde društvenih mreža, no i dalje je važna i televizijska promidžba. Posebno kad se putem televizijskih kanala prenosi neki događaj od općeg interesa kao što su Olimpijske igre. Ovaj globalni sportski događaj već tradicionalno privlači ogroman broj gledatelja diljem svijeta, pa je tako i u Pekingu.

Za svečano otvorenje XXIV. Zimskih olimpijskih igara akre - ditiralo se stotinu deset postaja iz 98 zemalja koje “pokrivaju” gotovo dvije milijarde ljudi, a prema procjeni, još će toliki broj gledatelja tijekom šesnaest dana održavanja Igara pratiti neko od nadmetanja u petnaest sportova. Koliko je to samo potencijalnih potrošača! S druge strane, mnoge države natjecateljice shvatile su da je za njih izvrsna reklama ako sportaši koji će ih predstavljati budu odjeveni u dresove i sportske uniforme dizajnirane u duhu suvremenih modnih trendova.

Da je riječ o obostranoj ko risti, među prvima je shvatio Ralph Lauren, čiji je brend Polo Ralph La uren službeni dobavljač odjeće i opreme olimpijskog tima SAD­-a od 2008. Tim se poslovnim ugovorom učvrstio na poziciji najpopularnijeg i najkomercijalnijeg američkog dizajnera, a svoje prihode povećao za 13 posto.

Jer, ne samo da zbog svojih kreacija za olimpijce privlači nove klijente među onima koji prate Igre već je istu kolekciju pustio u slobodnu prodaju. Tako se u njegovoj internet trgovini može kupiti jakna u bojama američke zastave za trinaest i pol tisuća kuna, pulover s motivom medvjedića zaštitnog znaka linije - za 1200 kuna, vunena kapa za 600 kuna...

image

Cijena trenirke Polo Ralph Lauren je u slobodnoj prodaji 2300 kuna.

POLO RALPH LAUREN

Čitajte i: Priprema, pozor, boje! Proljetna sezona bit će u znaku neodoljivih vibrantnih nijansi

Unosan posao

Da je riječ o unosnom biznisu dalo se shvatiti kad je posao dizajniranja donjeg rublja za američku reprezentaciju dobio brend Skims u vlasništvu Kim Kardashian - američka poduzetnica ne gubi vrijeme na neprofitabilne projekte. I njene se kreacije - kratke i duge majice, tajice i ogrtači - mogu kupiti u slobodnoj prodaji u internetskoj trgovini brenda koji dostavlja i u Hrvatsku.

Ono što je Ralph Lauren za američku, to su pak Giorgio Armani i njegova linija EA7 za talijansku olim - pijsku reprezentaciju - odijeva je posljednjih deset godina, a kreira svečane uniforme za otvaranje i zatvaranje Igara, kao i dresove za pojedine spor - tove.

image

Dizajneri brenda Le Coq Sportif su za glavni motiv uzeli francusku trobojnicu koju su, stiliziranu, aplicirali na pamučne trenirke i zimske jakne. Cijena im je u slobodnoj prodaji 120 eura, odnosno 199 eura.

DOMINE JEROME/ABACA/ABACA PRES PROFIMEDIA

Druga europska modna velesila, Francuska, dizajn uniformi prepustila je legendarnom fran - cuskom sportskom brendu 140-godišnje tradicije Le Coq Sportifu. Kreacije za francuske sportaše također su dostupne u slobodnoj prodaji, a donose prihod od približno dvadeset milijuna eura.

image

Piper Gilles i Paul Poirier, kanadski natjecatelji u umjetničkom klizanju, zvijezde su reklamne kampanje brenda Lululemon...

LULULEMON

Nove modne zvijezde

No, na ovim su Igrama zabljesnule i neke nove sportske modne zvijezde. Među najzapaženijima je kanadska reprezentacija u atraktivnoj sportskoj odjeći crvene boje javorovog lista. Kreirao ju je kanadski brend sportske odjeće Lululemon, čiji su kreativci osmislili i najatraktivniju modnu kampanju s poznatim kanadskim sportašima u ulozi manekena.

image

... koji je kreirao olimpijske uniforme u boji javorovog lista, simbola Kanade.

EVAN BUHLER/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Poseban trud da svoje sportaše predstavi u najboljem svjetlu uložio je Ruski olimpijski komitet - zbog skandala s uzimanjem dopinga natjecatelji ne smiju nastupati u dresovima s nacionalnim simbolima. Stoga je izabrana modna tvrtka Zasport za ruske predstavnike osmislila atraktivne i trendovske kombinezone plave i crvene boje ukrašene stiliziranim olimpijskim plamenom i krugovima uz koje se nose voluminozne jakne te majice s printom u stilu grafita u kombinaciji s tajicama.

image

Proizvođač sportske opreme Zasport ima prilično povoljne cijene - majica stoji 250 kuna, a tajice 290 kuna.

STANISLAV KRASILNIKOV/TASS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kompletići su ‘in‘: Izdvojili smo najbolje od komada kojeg ove sezone morate imati!

Kako, za razliku od ostalih dresova, nemaju nacionalne oznake, lako se mogu zamisliti na bilo kojoj šminkerici. Tim više što se i te kreacije mogu naručiti putem internetske stranice tvrtke po relativno popularnim cijenama - 1300 kuna za jakne, 600 kuna za trenirke i 200 kuna za majice. A pažnju javnosti privukao je i švedski tim iznenadivši odabirom dizajnera.

image

Cijena žute Uniqlo jakne namijenjena za skijanje i daskanje na snijegu je 3290 kuna.

UNIQLO

Premda je, naime, skandinavski stil odijevanja globalno poznat i priznat, sportaše nije odjenuo švedski, ili barem neki skandinavski modni brend, već japanski Uniqlo.

Linker
17. travanj 2024 14:04