Tomislav Krišto / Hanza Media
Tužna vijest

Oproštaj od Nade Kobali: 'Otišla je jedna od posljednjih kreativnih obrtnika ovog grada, umjetnica svog zanata'

Mnogi se pitaju kako će Zagreb izgledati nakon odlaska Nade Kobali, slavne modistice koja je svoj obrt pokrenula 1974.

Tužna vijest da je preminula Nada Kobali, poznata zagrebačka dizajnerica šešira rastužila je mnoge ljubitelje njenog rada i djela. U dugogodišnjoj je karijeri stekla kultni status kada je o šeširima riječ. Njezino je ime sinonim za dizajn i kvalitetu, a svoja remek-djela izlagala je u svom dućanu na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Zagreb, 241018.
Cvjetni trg.
Salon sesira Nade Kobali.
Na fotografiji: Nada Kobali.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

"Umrla je Nada Kobali, legendarna zagrebačka klobučarka. Svaki dan prolazim pored njezinog dućana jer se nalazi točno ispod mog ureda na Cvjetnom trgu. I uvijek mi pogled pobjegne na njen izlog i izmami osmjeh upravo dovoljan da mi uljepša dan. Moja majka velika je štovateljica rada gospođe Kobali, a ovaj šešir kupila je sad nedavno, prije nego će krenuti na more. Jako me ražalostila vijest da je otišla, bila je jedan od posljednjih istinski kreativnih obrtnika ovoga grada, umjetnica svog zanata. Počivala u miru", napisao je modni kritičar Nenad Korkut.

"Ne, nije Nada Kobali radila šešire; Nada Kobali je žene pretvarala u gospođe a muškarce u gospodu. Svaki njen šešir jest bio i skulptura, ali i više: poput svetokruga osobu koja ga je nosila pretvarao je u ikonu... Meni šeširi ne stoje dobro. Ali uvjerila me je da je to stvar navade: sada svaki čuvam na zasebnom stalku kao umjetninu. Njena mi je smrt sasvim nerazumljiva. Ona pak zaista nije nikada pokazivala da ima problema sa srcem. A to veliko, dobro srce prestalo je sada kucati - napisao je Romano Bolković na društvenim mrežama.

Njezini šeširi nemaju rok trajanja i nepoderivi su, a postali su i stvar statusa. Nose ih političarke, glumice, pjevačice. Svaka dama u ormaru ima barem jedan njezin šešir. Među ostalima Kobali šešire nose i glumice Zrinka Cvitešić, Bojana Gregorić-Vejzović, Alma Prica, ali i turska glumica Bergüzar Korel koja je, poznata po ulozi Šeherezade u seriji 'Tisuću i jedna noć', koja je hodajući Zagrebom 2010. godine primijetila salon Kobali i kupila dva šešira.

Linker
14. travanj 2024 02:47