SAMEER AL-DOUMY AFP
VIŠE OD MODE

Slučajnost ili politika na crvenom tepihu: Cate Blanchett poslala poruku iz Cannesa

Moda je uvijek igrala važnu ulogu u suptilnom slanju (političkih) poruka, što je još jednom pokazala i slavna oskarovka.

Moda je uvijek igrala važnu ulogu u suptilnom slanju (političkih) poruka, što je još jednom pokazala i slavna oskarovka.

Kada je Cate Blanchett prošetala crvenim tepihom na Filmskom festivalu u Cannesu, nitko nije ni slutio koju poruku skriva njezina jednostavna duga haljina bez naramenica, sprijeda crna, a odostraga bijela. Kada je mirnim, dostojanstvenim hodom stigla do gomile fotografa koji su zazivali njezino ime kako bi ju fotografirali, "potpuno slučajno" zadignula je stražnji dio haljine s prorezima i otkrila da je unutarnja strana haljine jarko zelene boje. Tako su na trenutak, u svilenom izdanju i na jednoj od ponajboljih svjetskih glumica osvanule boje palestinske zastave što možda većina uzvanika nije primijetila, ali novinari jesu.

image
IPA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Bio je to doduše vrlo kratki i nenametljivi trenutak koji nije promakao samo pažljivom promatraču, no u vrijeme kada je sukob između Izraela i Palestine na naslovnicama svih svjetskih medija, ne bi čudilo da je glumica u suradnji s modnim dizajnerom Jean Paul Gaultierom željela poslati diskretnu poruku na čijoj je strani. Haljinu koju je nosila na premijeri svog filma ‘‘The Apprentice‘‘ nije komentirala, kao što to nije učinila niti francuska modna kuća.

image
IPA/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Ali se na društvenim mrežama javila Livia Firth, urednica Vogue Arabia sa snimkom glumice na crvenom tepihu i uz fotografiju napisala – ‘‘Volim te Cate".

image
BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Ispod objave zaredali su se brojni pozitivni komentari, a Aysha Taryam, prva urednica novina na engleskom jeziku na Bliskom istoku napisala je: ‘‘Cate Blanchett u Jean Paulu Gaultieru na Filmskom festivalu u Cannesu 2024. Sve je u detaljima. Legenda.‘‘

No postoje i oni koji tvrde da je to čista slučajnost jer stražnji dio haljine nije bijele boje već nježno ružičaste.

image
SAMEER AL-DOUMY AFP
image
CHRISTOPHE SIMON AFP

Nije na odmet znati da je Cate Blanchett, inače ambasadorica dobre volje UN-ove agencije za izbjeglice, jedna od 55 holivudskih zvijezda koje su uputile otvoreno pismo predsjedniku Joeu Bidenu pozivajući na prekid vatre u Gazi i Izraelu.

‘‘Pozivamo vašu administraciju i sve svjetske čelnike da poštuju sve živote u Svetoj zemlji te omoguće prekid vatre bez odgode - prekid bombardiranja Gaze i sigurno oslobađanje talaca‘‘, piše između ostalog u pismu koje još potpisuju Kristen Stewart, Ramy Youssef, Joaquin Phoenix i Riz Ahmed...

Linker
16. lipanj 2024 03:52