Profimedia, Film Stills
challenge accepted!

Stigao nam je novi izazov: Biste li mogli mjesec dana bez šopingiranja?

Rujan nam kuca na vrata, mjesec rezerviran za obnovu garderobe i nabavku novih komada iz jesenskih kolekcija koje mame iz izloga trgovina. Često si tada priuštimo i neke stvari bez kojih smo mogli pa završimo s previše vrećica u rukama. U Velikoj Britaniji je zato pokrenut novi projekt, mjesec dana bez šopinga - biste li ga se mogli držati?

"Second hand September" nova je inicijativa nastala u Velikoj Britaniji i sve poziva na mjesec dana bez šopingiranja. Pokrenula ga je neprofitna organizacija Oxfam koja ovim projektom radi na očuvanju okoliša, ali i sprječavanju nepotrebne kupovine nove odjeće.

Second hand September ne zabranjuje šopingiranje u potpunosti, već poziva na pametnu kupovinu i kupovinu u second hand trgovinama umjesto gomilanja nove odjeće koju često slabo ili uopće ne nosimo, a osim uštede, projekt ima i ekološku pozadinu.

"Svakog tjedna na odlagalištima otpada završi oko 11 milijuna komada odjeće, što stvara veliki pritisak za naš planet i njegove stanovnike. Takav trend nije održiv, no sada postoji način kako možete pomoći. Pridružite se Second hand rujnu i na mjesec dana se odreknite kupovine nove odjeće", stoji na službenoj stranici zaklade. Vrijeme je za promjene, ističu, a na stranici Oxfama moguće su i prijave za događaj na kojem će se moći razmjenjivati odjeća te će biti održane radionice i prezentacije o pametnijem šopingiranju.

Nije slučajnost da je inicijativa rezervirana baš za rujan, mjesec u kojem se održavaju tjedni mode u New Yorku, Parizu, Milanu, Londonu i ostalim metropolama, a dizajneri predstavljaju nove kolekcije za proljeće/ljeto 2020. godine. U ovom razdoblju ulice su pune street style kombinacija koje trendseterice smišljaju mjesecima kako bi bile spremne za modne fotografije.

Modna održivost postala je jedna od glavnih tema, s obzirom na to da je upravo modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša. Luksuzni brendovi zato su počeli uvoditi promjene u radu i proizvodnji, a vintage shopping na stranicama luksuznih brendova i web shopova sve je popularniji. Ipak, nije sve niti na proizvođačima već i na navikama kupaca koji također moraju promijeniti način razmišljanja, pa je ovakva inicijativa dobar početak. Iako se buvljaci i radionice održavaju za sad samo u Velikoj Britaniji, i sami možemo prihvatiti izazov i jedan mjesec provesti bez najnovijih krpica te naučiti šopingirati savjesnije i pametnije.

Linker
20. travanj 2024 17:10