Profimedia, SIPA USA
Modni hit koji volimo

Espadrile su must have i ovog ljeta: Donosimo 15 trendi modela

Praktične ljetne papuče s potplatom od špage krase atraktivni uzorci i blještavila, a vijek im je produljen zahvaljujući gumiranom potplatu.

Usprkos visokoj tehnologiji - ili baš na račun nje - već su nekoliko sezona u modi odjevni predmeti koji više izgledaju kao da su izišli iz kakve kućne radionice nego iz najmodernijih tvorničkih pogona. Takve su, primjerice - espadrile.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 17: Alessandra Ambrosio is seen on January 17, 2017 in Los Angeles, California.  (Photo by BG004/Bauer-Griffin/GC Images)
GC Images
Brazilska manekenka Alessandra Ambrosio

Mandatory Credit: Photo by Nick Harvey/REX/Shutterstock (8962542a)
Tom Farrelly
The Tiffany and Co Royal Charity Polo Cup, Newbury, UK - 16 Jul 2017
The Tiffany & Co. Royal Charity Polo for thr Henry van Straubenzee Memorial Fund and MapAction, supported by HRH Prince Harry of Wales at Lord Andrew Lloyd Webber's Berkshire Estate, Watership Down.
Nick Harvey/REX/Shutterstock
Američki glumac Tom Farrelly

- Platno, špaga i škare - samo su tri elementa potrebna da bi se napravile popularne ljetne papuče - riječi su poznatog španjolskog proizvođača espadrila Lorenza Castañera. No, da bi ova jednostavna obuća imala estetsku, ali i dugotrajnu uporabnu vrijednost, u njihovu proizvodnju treba uložiti mnogo truda. Juta se najprije strojno prede u špagu koja se potom ručno oblikuje u potplat. On se učvršćuje hidrauličkom prešom, a potom i šivanjem. Stoga je Castañeri poseban izazov bila molba francuskog dizajnera Yvesa Saint Laurenta, koji ga je početkom 70-ih pitao bi li mu mogao izraditi varijantu s punom potpeticom. Nakon što je uspješno odradio povjereni mu zadatak, njegova je tvornica postala - i do danas ostala - proizvođač espadrila za većinu poznatih svjetskih modnih kuća.

Mandatory Credit: Photo by Hunter Abrams/BFA/REX/Shutterstock (8966281af)
Prabal Gurung
Dinner for Hecho: at Clover Grocery, New York, USA - 18 Jul 2017
Abrams/BFA/REX/Shutterstock
Američki dizajner Prabal Gurung

NEW YORK, NY - JULY 11:  Models pose for photos during the David Hart Presentation at New York Fashion Week: Men's Spring/Summer 2017 at Industria Superstudio on July 11, 2016 in New York City.  (Photo by Astrid Stawiarz/Getty Images)
Getty Images
David Hart revija

A premda su omiljena ljetna obuća šminkerica i šminkera, nekoć su ih nosili seljaci. Nastale su u Baskiji i Kataloniji, odakle su se proširile u zemlje Srednje i Južne Amerike. Kao i kod većine narodnih rukotvorina, njihovom izumu kumovala je kombinacija domišljatosti i oskudice. Bile su izrađene od materijala dostupnih seljacima - lišća trave Stipa Tenacissima koja raste na području Pirineja, i platna. Današnji su modeli trajniji zbog završnog sloja od gume - a pristaju uz ljetne haljine, traperice i šorceve, dok ih muškarci nose čak i uz lagana ljetna odijela.

Zara, City Center one East (129 kn)

Planet obuća (229 kn)

H&M, City Center one West (189 kn)

H.E. by Mango (249 kn)

Massimo Dutti (299 kn)

Superga, Shoe Box (370 kn)

Bershka (79 kn)

Stradivarius, City Center one East (149 kn)

Havaianas (279 kn)

From Dubrovnik with Love (cijena na upit)

Doll22 (760 kn)

Tommy Hilfiger (449 kn)

New Yorker (119 kn)

New Yorker City Center one West (159 kn)

Replay, Shoe-Be-Do (489 kn)

Linker
16. travanj 2024 19:07