PRESS
Krikor Jabotian

Libanonski dizajner kojeg obožavaju kraljica Rania i princeza Iman, ali i manekenka Winnie Harlow

Libanonski dizajner armenskih korijena Krikor Jabotian kreira opulentne i ženstvene haljine za svečana događanja, koje dokazuju da kreativnost nije ograničena samo na zapadnjačke dizajnere.

Libanonski dizajner armenskih korijena Krikor Jabotian kreira opulentne i ženstvene haljine za svečana događanja, koje dokazuju da kreativnost nije ograničena samo na zapadnjačke dizajnere.

Velika većina nama poznatih dizajnera dolazi iz zapadne Europe ili ondje rade. No, ni nama istočne zemlje, konkretno s Bliskog istoka, ne oskudijevaju talentiranim modnim kreatorima. Jedan od onih čije kreacije mogu stati uz bok onima kuće Valentino, Chanel, Christian Dior ili Schiaparelli je Libanonac armenskih korijena Krikor Jabotian, diplomant umjetničkog fakulteta École Supérieure des Arts et Techniques de la Mode u Beirutu. Krikor još ne prikazuje svoje kolekcije na europskim modnim tjednima, no stoga odijeva jordansku kraljicu Raniju i njezinu kćer, princezu Iman, te elitu Jordana, Libanona, Turske i arapskih zemalja, ali i poznate zapadnjačke manekenke kao što je Winnie Harlow, koja posjećuje različite modne evente u Dubaiju.

image

Jabotianove kolekcije i kampanje nadahnute su armenskom kulturom, narodnim legendama i tradicionalnom nošnjom koje kombinira sa suvremenim dizajnerskim pristupom

PRESS
image
PRESS

Njegove se opulentne, bajkovite haljine redovito pojavljuju na stranicama arapskog Voguea, a našle su mjesto i na stranicama zapadnjačkih modnih časopisa: za Hollywood Reporter Power Stylists odjenuo je američku repericu Cardi B. Kreiranje svečanih haljina mu je i najdraže, a osim svečanih haljina svih dužina, u ponudi brenda Krikor Jabotian su i vjenčanice, a od modnih dodataka nakit i šeširi. Premda je i rođen u toj libanonskoj metropoli, Krikora najviše nadahnjuje kultura njegovih armenskih predaka pa je u njegovim kreacijama i popratnim kampanjama vidljiv utjecaj freski sa zidova armenskih crkava i armenske tradicionalne nošnje. Primjerice, njegova proljetno-ljetna kolekcija Akhtamar inspirirana je armenskom legendom o princezi Tamar.

image
PRESS
image
PRESS
image
PRESS

"Ponosan sam na svoje armensko naslijeđe koje nastojim inkorporirati u svoj profesionalni identitet kao što sam i u osobni," rekao je Krikor, vlasnik modne kuće od svoje 23. godine, koju vodi kao obiteljski posao zajedno s roditeljima i sestrom. Nakon što je 2007. diplomirao, odmah se zaposlio u ateljeu Elieja Saaba, libanonskog dizajnera koji kolekcije prikazuje u sklopu pariškog Tjedna visoke mode i tjedna ready-to-wear odjeće. Tamo je radio sedam mjeseci kad mu se pružila prilika predstaviti vlastitu kolekciju, nazvanu “Une noce funebre” (Pogrebno vjenčanje), na tjednu mode u Dubaiju, u sklopu sekcije novih talenata. Krikor je na toj manifestaciji odabran među troje najtalentiranijih dizajnera Bliskog i srednjeg istoka, pa je uz pomoć neprofitne organizacije pod pokroviteljstvom modne kuće Maison Rabih Kayrouz pokrenuo vlastiti brend čije se sjedište nalazi u luksuznoj bejrutskoj četvrti Tabaris.

image
PRESS
Linker
23. svibanj 2024 16:08