OTVORILA FASHION WEEK U LJUBLJANI

Loreta Gudelj: 'Divno je vidjeti moje modele na ženama poput predsjednice'

Osim što je povjesničarka umjetnosti i profesorica španjolskog jezika, Loreta Gudelj (36) uspješna je dizajnerica. Nedavno je s novom kolekcijom otvorila Fashion Week u Ljubljani, a svojim profesionalnim pristupom, ali i velikim snovima i energijom, osvaja na prvu.

Imali ste priliku otvoriti Fashion Week u Ljubljani, 1. travnja, kako ste se osjećali?

- Jako volim Ljubljanu i Sloveniju, najviše zato što tamo gotovo sve funkcionira jako profesionalno i bez puno stresa. Nina Jagodić je odlična organizatorica, Ljubljana ima izuzetno dobru modno zainteresiranu publiku i zato je i poseban užitak tamo predstavljati kolekcije jer kao dizajner imaš osjećaj da se dugotrajni rad na kolekciji i predstavljanje imaju smisla. Također, odlično je što Ljubljana ima internacionalni karakter povezivanja dizajnera iz regije te londonski Fashion scout kao dobru platformu za mlade dizajnere. Backstage snima mnoštvo fotografa različitih estetika, sve je dosta neopterećeno i modno usmjereno.

Jeste li osim u Ljubljani predstavljali svoje komade izvan granice Hrvatske?

- Imala sam showroom prezentacije u Milanu te su moji modeli izašli na više modnih platformi (Best of Vogue Italia, Kaltblut, Ego Dubai, Volant itd.) To je naravno nešto čemu težimo svi mi jer nas prije svega zanima kako strano tržište reagira na našu odjeću i lijepo je kad je nešto dovoljno kvalitetno da bude predstavljeno van granica.

Pričali ste da izuzetno pazite na ekologiju i zato birate prirodne materijale. Zašto je to važno?

- Nažalost, nepovezanost mode i ekologije je vrlo kompleksna tema koja bi danas, kad je mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta ugroženo, trebala biti bitna. Poliester je danas najrašireniji materijal koji pranjem ispušta mikrovlakna koji izuzetno oštećuju plankton i vodeni svijet. Ponekad ni prirodni materijali poput pamuka nisu rješenje jer je pamuk tretiran toksičnim pesticidima te zahtijeva izuzetno veliku količinu vode. Za proizvodnju jedne majice potrebno je 2720 litara vode, a traperica 10850 litara. Na te brojke u hiper konzumerizmu brze mode nitko ne misli stoga su dizajneri ti koji trebaju pokušati utjecati na proizvodnju odjeće koja je trajnija, ne podilazi trendovima i ne onečišćuje okoliš. U svojim kolekcijama pokušavam krenuti od toga da ne želim svojim djelovanjem negativno utjecati na nešto što je puno bitnije od bilo koje modne kombinacije, a to su ekosustav i ostala bića. Radim samo s premium materijalima prirodnog porijekla koji se mogu reciklirati.

loreta gudelj barac zagred 09102015 foto posavec
Ivan Posavec
Loreta pomno pazi na tkanine koje koristi, a cijeni i ručni rad...

Nedavno se vaše ime spomenulo uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Kako je došlo do suradnje?

- Predsjednica je ljetos pozvala nekoliko dizajnera radi suradnje za ruski Marie Claire te je naknadno izabrala Loré za posjet predsjednika Republike Indije. Maslinasto zelena svilena haljina s makrame čipkom je iz kolekcije "Cien años de soledad! te je uz nju kombiniran Loré kaput od kašmira s detaljima od makrame čipke. Divno je vidjeti moje modele na ženama poput predsjednice i to je svakako lijepa promocija hrvatskih dizajnera.

Vaša obitelj bavi se modom već 40 godina, koliko ste učili uz majku Gretu?

Moja mama je uz nekoliko istaknutih dizajnerskih imena njene generacije svakako majstor zanata bez koje svaki model ne bi izgledao jednako kvalitetno i dobro napravljeno. Odrastati uz nju je svakako privilegija te se nadam da ću još puno toga naučiti.

loreta gudelj barac i greta gudelj  zagred 09102015 foto posavec

Je li vam njezino ime ikad bio pritisak ili uvijek vjetar u leđa?

- Sigurno je da je bilo oboje. Prije prvog predstavljanja na Cro a porteru imala sam strah kako će ljudi reagirati na mene, međutim sigurno je pomoglo bržoj percepciji publike jer nisam imala inicijalnu fazu dokazivanja.

modna revija Lore / Cro a o Porter - Fashion Week Zagreb / Centar Kaptol / Zagreb 03.11.2016. / foto: Maja Jurovic / Loreta Gudelj (brend Lore) i majka Greta Gudelj
Maja Jurović

Ima li rivalstva među domaćim dizajnerima ili imate suprotna iskustva?

- Vjerujem da ima, ali to je normalno u državi s vrlo malim tržištem. Također ima i lijepog podupiranja, pogledamo međusobno revije, pohvalimo rad drugog dizajnera, preporučimo se. Ja moram priznati da na sve to gledam iz potpuno drugog kuta jer sam inicijalno povjesničarka umjetnosti i hispanistica te ne mislim da za sve nas nema mjesta jer smo svi u krajnjoj liniji drukčiji. Kakav bi to bio tužan svijet kad bismo mogli izabrati samo jedan kolač u slastičarni.

Vi ste povjesničarka umjetnosti i profesorica španjolskog jezika, a moda vam je hobi, čini se da vodite dosta zahtjevni tempo?

- Je, jer radim s oba studija aktivno, a da radim apsolutno sve faze modnog rada sama, bio bi nemoguć. Sezone se često prebrzo izmjenjuju, a dizajnersko stvaralaštvo je najbolje kad nije opterećeno rokovima. Zato poštujem jako djelovanje Marije Kulušić, mislim da bismo svi trebali razmišljati u smjeru predstavljanja kolekcija bez rokova.

modna revija Lore / Cro a o Porter - Fashion Week Zagreb / Centar Kaptol / Zagreb 03.11.2016. / foto: Maja Jurovic / Loreta Gudelj (brend Lore)
Maja Jurović

Imate li svoj modni san?

- Imam, snovi su uvijek lijepi i treba ih imati. Jako volim citat Eduarda Galeana koji kaže da je utopija uvijek na horizontu i nikad je ne možeš dostići, a služi da bismo imali razlog za hod. Meni trenutno najveći san je slikanje na originalnim destinacijama na kojima bih htjela slikati kampanje. Nadam se da to nije nemoguć san.

promo/LoretaGudelj

Volite li second shop - kupujte li često tamo?

- Znam da je ovo jako nepopularno reći, ali ne volim second hand. Jednostavno ne volim nositi stvari nepoznatih ljudi. Ponekad znam razmijeniti odjeću koju ne koristim s prijateljicama. Međutim, voljela bih napraviti jednu kolekciju u kojoj bih samo reciklirala stare stvari. Mislim da bismo trebali čim više reciklirati odjeću.

Kako gledate na to da Hrvatice jako prate trendove, mislite li da im nedostaje modne hrabrosti?

- Mislim da ima žena sa sjajnim stilom, a prije svega je sjajan stil onaj koji korespondira s karakterom žene koja ga nosi. U odjeći se treba osjećati dobro, iskoristiti stvari koje godinama stoje u ormaru i zaviriti u ormar naših mama i baka. Svakako izgleda daleko zanimljivije od nošenja haljina koje se rade u tisućama primjeraka.

Linker
18. travanj 2024 04:23