Kylie Jenner

 JM HAEDRICH/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
SCHIAPARELLI DRAMA

Mislite da je lavlja glava na prsima Kylie Jenner užasna? Evo što misli PETA

Kada su u pitanju umjetnička djela, što bi haute couture odjeća po svojoj definiciji trebala biti, njihov koncept i poruka često su dublji nego što se čini na prvu.

Kada su u pitanju umjetnička djela, što bi haute couture odjeća po svojoj definiciji trebala biti, njihov koncept i poruka često su dublji nego što se čini na prvu.

"Neukusno", "odvratno" i "promašeno" definitivno nisu komentari kakve smo navikli slušati nakon revija modne kuće Schiaparelli. Međutim, u ponedjeljak smo svjedočili neviđenoj lavini negativnih reakcija na kreacije njihovog kreativnog direktora Daniela Roseberryja koje su uključivale vrlo realistične glave divljih životinja.

Schiaparelli kolekcija Inferno Couture inspirirana je Danteovim Paklom, a haljine s glavama lava, leoparda i vuka simbolizirale su smrtne grijehe - gordost, lakomost i požudu. Roseberry je ove tri po mnogima sporne haljine dodijelio zvijezdama revije, Irini Shayk, Naomi Campbell i Shalom Harlow, a iz prvog reda ih je promatrala još jedna lavlja glava, ona na prsima Kylie Jenner.

image

Kylie Jenner

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako je Jenner, kao i sam brend, od početka pokušala iskomunicirati kako u pitanju nije prava lavlja glava, nego pomno izrađena umjetnička instalacija nastala od umjetnih materijala, nije uspjela spriječiti žestoke kritičare.

"Čak i ako je glava lažna, šalje pogrešnu poruku i glorificira ubijanje životinja", smatrali su pojedinci na društvenim mrežama.

image

Irina Shayk on the Catwalk
Schiaparelli show, Runway, Haute Couture Fashion Week, Paris, France - 23 Jan 2023,Image: 751222140, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: -/Shutterstock Editorial/Profimedia

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Međutim, kada su u pitanju umjetnička dijela, što bi haute couture odjeća po svojoj definiciji trebala biti, njihov koncept i poruka često su dublji nego što se čini na prvu. Stoga nije neobično da su predstavnici PETA-e, najpoznatije svjetske skupine za prava životinja, ovu kreaciju doživjeli potpuno drugačije i štoviše, pohvalili je.

image

Shalom Harlow

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Kylieno izdanje slavi ljepotu lava i može biti poruka protiv trofejnog lova, u kojem su lavlje obitelji rastavljene kako bi se zadovoljio ljudski egoizam", poručila je predsjednica PETA-e Ingrid Newkirk za TMZ.

image

Naomi Campbell

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ova izjava ima još veću težinu ako uzmemo u obzir da su aktivisti za prava životinja u prošlosti prozvali Kylie jer je nosila pravo krzno. Također, Newkirk smatra kako kreacije poput Schiaparellijeve doprinose popularizaciji umjetnog krzna, dokazujući kako i ono može izgledati podjednako privlačno i lijepo.

"Ove nevjerojatno inovativne trodimenzionalne životinjske glave pokazuju da gdje postoji volja, postoji i način", istaknula je.

Linker
22. srpanj 2024 06:55