Hit kombinacija

Najpoželjniji motiv sezone: Ljetna garderoba nezamisliva je bez kreacija plavo-bijelih uzoraka

Atraktivni plavo- bijeli printevi nekad su krasili fini porculan, a danas kreacije iz najnovijih modnih kolekcija.

Modni trendovi često imaju utjecaj na uređenje interijera, no ponekad je i obratno. Takav je slučaj s kineskim porculanom.

Vaze, tanjuri i šalice ukrašeni rafiniranim motivima cvijeća, lišća, životinja i mitoloških bića, postali su prije dvjestotinjak godina hit u zapadnjačkim domovima, a kako nisu bili jeftini, smatrani su ne samo dekoracijom već i statusnim simbolom.

image

Baum und Pferdgarten

Profimedia

Bili su toliko popularni da su se njihovi plavo-bijeli uzorci printali na tkanine za tapeciranje, ukrasne jastučiće i zastore, a potom i na tkanine za odjeću.

image

Paul Costelloe

Profimedia

Kako su motivi oslikani minucioznim potezima kista sa suptilnim sjenčanjima, najbolje se ističu na finim tkaninama svilenkastog izgleda koje naglašavaju njegovu delikatnost.

Čitaj i: Retro hit doživio veliki povratak: Nadolazeće ljeto nezamislivo je bez naočala u boji

Odjevni predmeti sašiveni od njih ističu se iznimnom elegancijom pa se mogu nositi u najsvečanijim prilikama, kombinirani s damskim detaljima.

image

Brandon Maxwell

Bestimage/Profimedia

Drugi je tip plavo-bijelog uzorka popularnog ove sezone nadahnut tradicionalnim pločicama iz Portugala, južne Španjolske i Sicilije.

Riječ je o floralnim motivima stiliziranima u geometrijskoj formi koji su isprepleteni u najrazličitijim varijacijama. Kako su plošni, imaju dozu narodne umjetnosti, pa se u tekstilu uobičajilo da ih se printa na pamučne i lanene tkanine od kojih se šiju široke ljetne haljine, bluze i suknje.

image

Leonie Hanne

Abaca Press/Profimedia

Etno dojam takvih kreacija koje su naročito popularne u resort kolekcijama odjeće za ljetovanje, kompatibilan je s modnim dodacima od prirodnih materijala: slame, špage i platna.

image

Alexander Mcqueen

Profimedia

No, i sve druge varijante plavih i bijelih motiva, kao i sama kombinacija tih dviju boja, zrače elegancijom i ženstvenošću, te posebice svježinom - stoga je ovaj koloristički duo jedan od glavnih elemenata ljetne garderobe.

image

Haljina Reserved, 359,90 kn

Reserved
image

Haljina Zara, 299,90 kn

Zara
image

Sandale Ugg, Karla, 1050 kn

Ugg
image

Haljina Zara, 299,90-kn

Zara
Linker
19. travanj 2024 18:09