Zeleno je trendi

Održiva moda sve je veći i važniji trend: Obnovite garderobu hit komadima koji su dobri za okoliš

Zbog pandemije mnogi su počeli paziti što i kako kupuju, no pritom bi bilo poželjno da na odluku utječe i ekološki aspekt odjevnog predmeta - a izbor je velik.

U kolekcijama odjeće i dodataka donedavno je bilo teško naći išta što bi bilo proizvedeno prema tri zlatna ekološka pravila: smanji, recikliraj, prenamijeni.

image
Veganska, održiva moda na reviji Stelle McCartney
SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

No, osvještavanje društva po pitanju održivog načina života donekle je primoralo modne brendove i dizajnerske kuće da promijene poslovnu politiku i uvedu “zelene” kolekcije. Za početak, pokrenuli su linije odjeće od organski uzgojenog pamuka, čime su barem jedan dio afričkih i azijskih polja poštedjeli upotrebe pesticida.

image
Tunika od organski uzgojenog pamuka iz kolekcije LC x gg, Lulu Couture, 890 kn
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

No, sada su već "pod normalno" u upotrebi reciklirani pamuk, svila, viskoza i poliester dobiven od odbačenog tekstila, čime je modna industrija počela obračun i sa svojim trećim ekološkim krimenom: proizvodnjom goleme količine otpada.

image
Koferi od već korištene plastike brenda Carpisa, 99,95 eura
CARPISA

Dio se pak materijala za odjeću, torbe i cipele proizvodi recikliranjem plastičnih boca ili plastičnog otpada iz mora, a sve su popularniji materijali dobiveni iz raznih organskih izvora, kao što je lišće ananasa, ostaci drvne građe i riblja koža.

image
Od svake kupnje iz ponude Timberlanda izdvaja se novac kako bi se zasadila nova stabla na požarom opustošenim dijelovima Dalmacije, a kupac dobiva Boralicu - bojicu izrađenu od pepela izgorene šume - te mogućnost sadnje dodatnog stabla. Sve informacije na timberland.hr
TIMBERLAND

Promjene se događaju i u proizvodnji najpopularnijeg, a ekološki najmanje prihvatljivog odjevnog predmeta - traperica.

image
Veganske čizme Dr.Martens od umjetne kože i ljepila neživotinjskog porijekla,1589 kn
FOTOGRAFIJE: DR. MARTENS

Kad se, naime, zbroji koliko se vode i kemikalija potroši za pranje, bojenje, bijeljenje i ispiranje denima u raznim fazama proizvodnje, ispada da jedan par traperica “troši” dnevnu količinu vode dostatnu za četrdeset ljudi - a u svijetu se dnevno proizvede 20 milijuna traperica.

No, osmišljeni su inovativni procesi proizvodnje - uz dobivanje istog efekta, kojima se potrošnja vode može smanjiti za više od sedamdeset posto, dok neki proizvođači, umjesto pitke, koriste recikliranu otpadnu vodu.

image
Jakna iz kolekcije Eco Aware od ponovno obrađenog poliestera, RESERVED, 399,90 kn
RESERVED

Sve se više koriste kemikalije koje nisu opasne po okoliš, a isprobava se i bojanje tkanine prirodnim bojilima iz bio otpada, kao što su listići čaja i talog kave.

image
Haljina Krie Design od reciklirane umjetne kože i viskoze, 2500 kuna
KRIE DESIGN

Mogućnosti postoje, kao i volja, i možda je baš ova pandemijska godina prilika za resetiranje industrije, ali i promjenu u pristupu kupnji odjeće.

image
Trenirka od organskog pamuka C&A
C&A
Linker
23. travanj 2024 09:48