Vječne prugice

Sve bi žene ljubile mornare! Neodoljiva mornarska uniforma koju suvremene šminkerice obožavaju

Legendardna uniforma francuskih ‘mornarskih snaga‘ nezaobilazna je u ormarima suvremenih šminkerica, a bretonski uzorak nosi se uz robusne detalje.

Povijest se ponavlja i kad je riječ o trendovima u odijevanju. Doduše, u slučaju mornarskih pruga ispravnije je reći da ovaj uzorak nikad ni nije prestao biti aktualan. Iz sezone u sezonu, i tako već stotinjak godina, dizajneri ga predstavljaju u elegantnim i ležernim kolekcijama odjeće i dodataka.

"Pruge su grafički jednostavne pa stoga vrlo uočljive, istodobno elegantne i sportske", rekla je Lourdes Font, profesorica na Odsjeku za povijest mode na njujorškom sveučilištu i ekspertica za povijest modne kuće Chanel. Poznata je činjenica, naime, da je ovaj uzorak popularizirala francuska dizajnerica Coco Chanel. Ona se oduševila izgledom i udobnošću uniforme mornara iz Bretanje čija je originalna majica imala 21 bijelu i 21 tamnoplavu, odnosno crnu prugu - jednu za svaku Napoleonovu pobjedu nad Britancima.

image
S robusnom obućom i krupnim masivnim nakitom prugasti uzorak izgleda suvremeno.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

Prugice - simbol buntovnika, vječnih lolita i umjetnika

Sličan je model od pamučnog džerseja predstavila 1917. u sklopu ljetne kolekcije - a ostalo je povijest. Bretonske pruge, kako je službeni naziv ovog uzorka, postao je zaštitni znak različitih društvenih skupina: od buntovnika, kojima je uzor bio holivudski glumac James Dean, do vječnih "lolita", kakva je bila francuska glumačka diva Brigitte Bardot, te umjetnika intelektualaca Andyja Warhola i Pabla Picassa. Jer, pamučna mornarska majica, osim što je modni klasik, tipičan je primjerak uniseks garderobe.

image
Američka poduzetnica Nicky Hilton Rothscild obožava pruge.
JANET MAYER/SPLASHNEWS.COM/S

U sezoni proljeće/ljeto 2021. naglasak je na sportskom dojmu crno-bijelih pruga. Stoga su, uz klasičnu pamučnu majicu dugih rukava, u trendu sportske majice s kapuljačom i pamučni puloveri V-izreza koji podsjećaju na dres nekog sportskog kluba. Kombiniraju se s odjevnim komadima od crne kože te robusnom obućom, a kul dojam takve kombinacije naglasit će nakit te ostali modni detalji hladne boje srebra.

Shopping prijedlozi:

image
Pamučna haljina 199,90 kn - H&M
HM
image
Tenisice Adidas 249 kn - Mass
MASS
image
Pulover od pamuka i viskoze 449 kn - Massimo Dutti
Massimo Dutti

Više ponuda iz high street dućana potražite u novom broju Glorije IN!

image
Gloria produkcija
Linker
19. travanj 2024 22:43