ETRO
 Getty Images
TOP IZBOR

U mreži seksepila: 'Rupičasti' komadi za paklene vrućine

Ugodni na koži i atraktivni za oko, rupičasti materijali prirodnog porijekla pravi su izbor za ljetnu žegu.

Početak ljeta obilježile su paklene vrućine u kojima spas pruža lagana, prozračna odjeća. Dominantno predmeti od pletenih i rupičastih materijala koji podsjećaju na ribarsku mrežu, a mogli su se vidjeti i na revijama kuća Alexander McQueen, Oscar de la Renta i Altuzzara na aktualnim tjednima mode. I to u bijeloj i crnoj boji te u zemljanim tonovima, koji savršeno pristaju preplanuloj puti.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 21:  A model walks the runway at the Etro show during Milan Fashion Week Spring/Summer 2019 on September 21, 2018 in Milan, Italy.  (Photo by Pietro D'aprano/Getty Images)
Getty Images
ETRO

Model on the catwalk
Louis Vuitton show, Runway, Spring Summer 2019, Paris Fashion Week, France - 02 Oct 2018, Image: 389621295, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Shutterstock Editorial
Profimedia, TEMP Shutterstock Ed
LOUIS VUITTON

I Mihaela Marković (28), zagrebačka dizajnerica s amsterdamskom adresom, radi takvu odjeću. Studirala je modni dizajn na milanskom Istituto Marangoni, gdje se zainteresirala za pletivo, što ju je, pak, odvelo na postdiplomski studij na Nottingham Trent University fokusiran upravo na - pleteninu.

U svojem Studiju Marković, koji je osnovala 2015., poštuje načelo održivosti: Mihaela, naime, koristi prirodne, razgradive materijale, a multifunkcionalne komade odjeće za nju izrađuju žene iz Uskoplja, malog mjesta u srednjoj Bosni, i svaki predmet nosi potpis osobe koja ga je napravila. - Sve što radim proizlazi iz ideje da nas odjeća nadživljava. Kolekciju stalno upotpunjujem nečim novim, osluškujem želje klijenata, ali pritom ne pristajem na koncept nekih velikih modnih kuća, koje lansiraju i po osam kolekcija godišnje - kaže dizajnerica. Nedavno je u suradnji s Tamarom Luković, Zagrepčankom koja živi na Mljetu i bavi se revitalizacijom otočne baštine te izradom i prodajom suvenira, razvila i prvi hrvatski suvenir održivog dizajna.

Inspirirane legendom o božici mora Calypso koja je osuđena na vječni ostanak na otoku Ogigiji, današnjem Mljetu, osmislile su dva komada, ogrtač i haljinu. Haljina je izrađena od voštanog lana sa satenskom podstavom u kontrastnoj boji, a ogrtač se prelijeva iz tamnoplave u smaragdnozelenu. Sredinom rujna pak na londonskom Tjednu mode, u sklopu Pause Pop-upa, sa slovenskom kolegicom Tinom Princ organizira šestodnevni performance “Pinocchio”. Od ostataka gaze i ekonila - recikliranog najlonskog materijala s kojim Tina Princ radi, u Covent Gardenu će postaviti tri lutke u prirodnoj veličini koncipirane tako da se mogu rastaviti.

Jan Iveta
Zagrepčanka Mihaela Marković, koja će na jesen sudjelovati i na Tjednu mode u Londonu, u suradnji s Tamarom Luković osmislila je prvi hrvatski suvenir održivog dizajna - haljinu od voštanog lana i ogrtač

- Glava, primjerice, može biti šešir, tijelo frak, noge nešto treće. Ideja je pozvati posjetitelje na igru s lutkama, želimo ih potaknuti na kreativnost i pritom pokazati modularnost odjeće - kaže Mihaela, čiji se komadi iz kolekcije za aktualnu sezonu mogu kupiti u njezinoj web trgovini, u zagrebačkoj trgovini Amelie Home & Fashion, u karlovačkom Modnom kutku te dubrovačkom hotelu Excelsior.

Mreža u svijetu mode nije, naravno, novost već trend koji se vraća: mrežaste čarape dvadesetih godina prošloga stoljeća nosile su striptizete, a poslije njih i pin-up djevojke. Sedamdesetih su ih prigrlili poklonici punk subkulture i, prkoseći establišmentu, nosili ih poderane, a osoba koja je mrežastoj odjeći dala potpuno novu dimenziju je popkraljica Madonna. Uski kombinezoni, topovi te mrežaste rukavice osamdesetih su bili obilježje njezinog uvijek provokativnog imidža, a sudeći prema izlozima trgovina, “rupičasti stil” viđat će se svuda - od glazbenih festivala na otvorenom, noćnih klubova pa do užarenih gradskih ulica i plaža.

Hit rupičaste komade odabrao je naš stilist Oliver Jularić

Bluza od poliestera 375 kn JOLIE’S

Kratka majica od pamučnog konca 99,90 kn BERSHKA

Pamučna čipkana bluza Gaudi 399 kn FASHION & FRIENDS

Pamučna haljina Silvian Heach 1679 kn XYZ

Pamučna haljina 990 kn DESIGUAL

Prsluk od pamučnog konca 349 kn BENETTON

Torba od rafije 249 kn HUMANIC

Torba od špage 249 kn SHOE BOX

Salonke 549,90 kn MANGO

Naušnice s perlicama 69,90 kn RESERVED

Linker
18. travanj 2024 02:55