Poduzeti ili oduzeti

Cijena uspjeha: Zašto su uspješni ljudi često neuspješni u privatnim odnosima?

Mnogim poduzetnicima u životu stradaju privatni odnosi. Stopa razvoda, pokazuje statistika, veća je među poduzetnicima. Istovremeno, znamo da kvalitetu našeg života određuje kvaliteta odnosa koje imamo s drugim ljudima.

Mnogim poduzetnicima u životu stradaju privatni odnosi. Stopa razvoda, pokazuje statistika, veća je među poduzetnicima. Istovremeno, znamo da kvalitetu našeg života određuje kvaliteta odnosa koje imamo s drugim ljudima. Brojna istraživanja su to potvrdila, a vjerujem i naša vlastita iskustva.

Sjećate se početka filma – Jedi, moli, voli? - Kakva god nam situacija u životu bila, žene (a i muškarce, samo neće priznati) zanima „Voli li me (druga strana)?“

Mnogi poduzetnici, koji su tijekom više od 10 godina gostovali na mojim eventima i koje svakodnevno savjetujem, tvrde kako je na njihov uspjeh u velikoj mjeri utjecalo i to s kim su u partnerskoj vezi te njegova/njezina podrška.

Muškarci često javno priznaju da bez supruge ne bi napravili ništa od toga što su uspjeli, a žene ističu da je za njihov uspjeh bio ključan izbor oca njihove djece i/ili partnera. Pa kad je tako, zašto tako često nailazimo na scene u kojima poduzetnici sjede za računalom i razgovaraju na telefonu dok su djeca i članovi obitelji oko njih i čekaju ih dok ih oni na neki način zanemaruju i uzimaju zdravo za gotovo?

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Biti u vezi s nekim tko je poduzetnik, bez obzira na spol, je izazov. Vjenčati se i svakodnevno živjeti s takvom osobom još je veći. Zaista je izazov uravnotežiti poduzetništvo i partnerske veze. Za mnoge je poduzetnike, kažu statistike, ostati samac neizbježna činjenica.

Za žene poduzetnice čest je slučaj da je uspješna, a sama. I još k tome mora slušati od društva – ma, znaš, muškarci ti se zapravo boje snažnih i uspješnih žena (što btw. nije istina nego žele ženu, sa ženskom energijom, a ne direktoricu koja ih tretira kao zaposlenike) pa kad si tako izabrala sad budi sama i “pati”. Često čujemo i onu "ne možeš imati ovce i novce”, a "single" status se tretira kao bolest koju hitno treba liječiti, a ne kao normalan, redovan status i faza u životu.

S druge strane, često vidimo i poduzetnicu u braku s nekim koji je pokušava “spustiti” – vratiti u ulogu koja njemu odgovara – da mu je služavka, (financijski) ovisna o njemu, i uvijek njemu na usluzi, da je on prioritet. Naravno prema van on joj je podrška, ma može ona razvijati tamo neki svoj biznisić sa strane, ali bitno da joj je on prioritet. Ako taj biznisić ne donese milijarde u prvoj godini poslovanja, on će je svaki dan pitati "šta planiraš, koliko si naplatila, koliko si zaradila, zašto još nisi zaradila milijun"… e onda kad ona uz brigu o njemu I djeci nije napravila jednoroga jačeg od Infobipa i Rimca zajedno i to u 6 mjeseci onda ide - eto rekao sam ti – to nema smisla.

image
PEXELS

No da se vratimo, zašto je poduzetnicima teško održavati partnerske veze i ima li neki recept za uspjeh?

Poduzetnici oba spola svakako su „čudni“ ljudi.

  • Misle na svoj posao cijelo vrijeme. Sve ostalo i svakoga drugog smatraju gubitkom vremena
  • Rade puno i dokasno
  • Putem gube prijatelje jer gradeći biznis nemaju vremena za kavu
  • Mnogo čitaju i uče
  • Druže se s mnogo ljudi
  • Kad im neka ideja padne na pamet, oni je jednostavno moraju prihvatiti i pratiti, tj. ostvariti taj izazov
  • Zaista imaju problema isključiti se. To im je najveći luksuz danas.
  • Često iskuse tzv. emocionalni vrtuljak. U istom danu od ekstaze, sreće i zadovoljstva što su sami svoji gazde, jer ih adrenalin vuče, do pada energije i pomalo depresije te pitanja što mi je sve ovo trebalo, nije li bolje raditi negdje od 8 do 16 sati i isključiti se
  • Poduzetnicima rijetko netko drugi bude na prvome mjestu. Obično im je njihov posao prvi
  • Sav novac prvo ulože u svoj biznis i dugo vremena prođe dok stvore i imaju novac koji mogu početi trošiti
  • Poduzetnicima je potrebna samoća
  • Oni nikada ne rade od 9 do 17 sati ili po bilo kojem fiksnom rasporedu
  • Propuštaju događanja, zaboravljaju važne datume, mnogo putuju
  • Teško je kad je i drugi partner poduzetnik, a još teže kad nije.

Ok, pa tko je idealan partner za poduzetnika? Osoba koja podržava njegove/njezine ciljeve, koja mu/joj omogućuje slobodu, koja mu oprašta što dugo radi i koja ga, naravno, voli. Vrijedi za oba spola.

Odabir životnog partnera jedna je od najvažnijih (poslovnih) odluka koje ćemo ikada donijeti. Ako ste poduzetnik, birajte osobu koja će podržati vaš poduzetnički duh i koja će vas pustiti da budete svoji. I ne pristajte na manje.

Ipak, istodobno nemojte biti rob svog posla. Mi nismo naš posao. Prilagodite posao životu, a ne život poslu. Život je mnogo više od posla. Ljubav je ono za čime svi žudimo, ljubav je zapravo razlog zašto smo svi ovdje.

image
PEXELS

Nemojte da vam cijena uspjeha bude prevelika. I nemojte odustajati. Možda niste uspjeli iz prvog, možda ni iz drugog pokušaja. S godinama postajemo zreliji, iskusniji, mudriji i pametnije postavljamo prioritete. Bolje poznajemo sebe, bolje znamo što želimo i što ne želimo, na što pristajemo i ne pristajemo, što nam treba iz odnosa, što nudimo, koliko vrijedimo. A znamo i da sve možemo ali ne trebamo sami, i znamo da nam je bolje i zabavnije nekad i lakše u dvoje, a ako nije tako, odlazimo. Jer znamo da nas nitko i ništa izvana neće usrećiti nego da sreća dolazi iznutra.

Nekad će nam biti lakše, bolje i jednostavnije odustati od nekog odnosa i ići dalje. Nije najlakše odustati, no istina je da sigurno možemo naći nekog s kime smo kompatibilniji – u smislu karaktera, dijelimo iste životne vrijednosti, ciljeve i životni stil.

No svi, ali baš svi problemi uvijek idu s nama. I naš partner će nam uvijek biti ogledalo i okidač.

Zeznule su nas bajke. Zeznuo nas je Hollywood. Ne postoji princ na bijelom konju. Nitko nas neće doći spasiti i riješiti naše probleme. Možda će se neka i neki „bogato udati“ ali nema besplatnog ručka. I zlatni kavez ima i svoje drugo, ružnije ime.

Bez obzira na spol, radite na svojim snovima. Živite svoj život. Uvijek nam ostaje „za rješavati“ onaj najvažniji odnos – sa samim sobom.

Svi želimo biti sretni. Sreća je u miru. A mir je u prihvaćanju.

Svi želimo živjeti kvalitetno. A dobri odnosi su za to presudni.

Cijenite ljude koji su uz vas. Kad ste im zadnji puta rekli i pokazali – hvala i volim te.

Linker
25. travanj 2024 18:00