Statistika ne laže

Za isti posao žene su plaćene 18 posto manje nego muškarci! Komentar nam nije potreban!

Razlike u plaćama sporo se smanjuju, a uvjeti na tržištu rada nakon covid pandemije ne idu u korist žena. Amerikanci očekuju da će im se dogoditi ‘she-cession‘.

Žene su u proteklih nekoliko desetljeća prešle dug put u postizanju jednakosti na radnom mjestu, ali razlika u plaćama među spolovima i dalje postoji. Te su razlike značajne čak i u najrazvijenijim ekonomijama zapada. Žene još uvijek u prosjeku zarađuju samo oko 82 centa na svaki dolar koji zarade muškarci, pokazalo je to istraživanje o godišnjem jazu u plaćama u SAD-u koje je objavila kompanija Payscale za 2022. godinu.

Jaz se, doduše, smanjuje jer su žene zarađivale 73 centa na dolar kojeg zaradi muškarac u 2014. godini, ali sustavne predrasude i percepcija i dalje djeluju protiv jednakosti i sprečavaju žene da zarađuju jednako koliko i muškarci na istom radnom mjestu.

Autori studije navode kako su primjetili da žene koje su se realizirale kao majke često trpe „kaznu za majčinstvo“ odnosno zarađuju još manje u odnosu na generalni prosjek, svega 74 centa u usporedbi s muškarcima koji su roditelji.

Predrasuda da se neki poslovi shvaćaju kao „ženski“ dovodi do toga da se smatraju manje vrijednima i slabije plaćenima.

Borba protiv predrasuda

Zašto je važno raditi na predrasudama od malih nogu, pokazuje i činjenica da se poslovi financijske prirode shvaćaju pretežito muškima što je posljedica predrasude da žene nisu dobre u matematici i rješavanju problema. Zato u financijskim kompanijama i osiguravajućim društvima žene za isti posao dobiju 77 centi u odnosu na 1 dolar koliko dobije muškarac. Agencije i konzultantske kuće plaćaju ženama oko 83 centa po dolaru. Međutim, posebno je zanimljivo, da unatoč stereotipu, u ovim industrijama radi više žena u odnosu na muškarce, čak 53 posto.

image
PEXELS

Na muškarce se još uvijek gleda kao na stručne, sposobne, one koji imaju znanje. Osnivačica i glavna konzultantica u Collective Flow Consultingu Emily O. Weltman navodi očit primjer predrasuda u njezinoj industriji. „Dok se muškarce naziva konzultantima, za isti posao žene se naziva „coach“ odnosno trenericama što umanjuje njihovu profesionalnu vrijednost."

Kad govorimo o visokoobrazovanoj radnoj snazi za očekivati je da se jaz smanjuje što je veći stupanj obrazovanja, no, to nije slučaj. Naime, žene s MBA-om trpe još veću nejednakost, zarađujući svega 76 centi po dolaru radi nedovoljne zastupljenosti žena u bolje plaćenim profesijama.

Amerikance čeka „she-cession“ odnosno pad zaposlenosti žena.

Tržište rada posebno je osjetljivo na velike krize pa je tako covid pandemija ostavila poražavajuće posljedice. Više od milijun žena još uvijek nedostaje na američkom tržištu rada jer žene nemaju često mogućnost rada od doma ili moraju birati hoće li, u takvim situacijama, raditi muškarac ili žena. Pandemija je pokazala da je teret brige za obitelj i djecu pao na žene.

image
PEXELS

Prema istraživanju trendova na tržištu rada "Pulse", Amerikance čeka „she-cession“ odnosno pad zaposlenosti žena te sve teži povratak žena na posao jer su suočene sa znatno većim izazovima. Tijekom pandemije njihovo financijsko samopouzdanje raslo je manje u odnosu na muškarce, a žene imaju i manje imovine kao što su ušteđevina, mirovinski fondovi ili investicije.

Najmanje nepravedni

Unatoč stalnim borbama, postoje neke industrije, prema izvješću Payscale, u kojima je situacija malo bolja i to su tehnologiija, inženjering i znanost, nekretnine i umjetnost, zabava te rekreacija. Razlika se možda smanjuje, ali podaci pokazuju da rad na percepciji i smanjenju predrasuda može biti ključan za postizanje jednakosti i ravnopravnosti. Situacija u Europskoj uniji i Hrvatskoj također nije zadovoljavajuća. U Hrvatskoj su žene općenito plaćene 16,5 posto manje od muškaraca. Za usporedbu, prosječna plaća muškaraca iznosi 7948 kuna dok je prosječna plaća žena 6825 kuna, prema anketama online servisa Mojaplaća.

Linker
19. travanj 2024 01:30