jesu li poslodavci spremni?

Zaposlenici generacije Z i milenijalci mijenjaju pravila na radnim mjestima

Veća je vjerojatnost da će pripadnici generacije Z i milenijalci otići kad im nešto ne odgovara.

Zaposlenici generacije Z i milenijalci, koji imaju od 18 do 41 godinu, čine velik dio trenutne radne snage, a njih čak 49 posto ove će godine razmišljati o promjeni poslodavca. U tim razmišljanjima o onome što žele od posla i što su spremni dati zauzvrat, najviše će se posvetiti odgovoru "vrijedi li", pokazao je Work Trend Index 2022.

Pojavljuje se novi trend, sloboda i fleksibilnost

Iako je Work Trend Index 2022 pokazao da svi zaposlenici žele više fleksibilnosti, ukazao je i na to da su milenijalci i generacija Z najskloniji promjeni. Rezultati pokazuju da će 49 posto zaposlenih pripadnika generacije Z vjerojatno razmisliti o prijelazu na hibridni model rada na svom trenutnom poslu, a 46 posto će vjerojatno početi raditi na daljinu. Oni slobodu izbora kad će i gdje raditi cijene više nego druge generacije zaposlenika.

image

49 posto zaposlenika ove će godine razmišljati o promjeni poslodavca

UNSPLASH

Prioriteti se mijenjaju, dobrobit i korporativna kultura postali su važniji

Zaposlenici generacije Z i milenijalci ne žele samo fleksibilnost. Nakon plaće, tim zaposlenicima najvažnije su pozitivna radna kultura, pogodnosti usmjerene na njihovu dobrobit i osjećaj svrhe ili smisla.

Otkaz je opcija – i zato bi se poslovni sustavi trebali promijeniti

Veća je vjerojatnost da će pripadnici generacije Z i milenijalci otići kad im nešto ne odgovara. Zapravo, 49 posto njih u Europi ove godine vjerojatno će razmotriti novog poslodavca. Daljnjih 31 posto zaposlenika generacije Z će se vjerojatno preseliti i pronaći posao koji im omogućava da rade na daljinu.

Hibridni rad sljedeća je velika stvar u poslovnom okruženju – jesmo li spremni?

Zaposlenici generacije Z i milenijalci čine velik dio trenutne radne snage i vjerojatno će u budućnosti sve više preuzimati rukovodeće pozicije. Da bi privukle nabolje talente, sada i u budućnosti, organizacije trebaju prilagoditi svoje poslovne prakse kako bi ispunile nova očekivanja zaposlenika. Poslovni lideri i voditelji ljudskih resursa zato će morati stvoriti organizacije u kojima se te skupine osjećaju uključeno te imaju osjećaj lojalnosti i svrhe.

image

Zaposlenici generacije Z i milenijalci čine velik dio trenutne radne snage i vjerojatno će u budućnosti sve više preuzimati rukovodeće pozicije.

DEPOSITPHOTOS

"Nemoguće je izbrisati proživljena iskustva i trajan utjecaj svega što smo proživjeli tijekom protekle dvije godine. Osnaživanje menadžera da se prilagode novim očekivanjima zaposlenika pomaže poslovnim sustavima da postave temelje za dugoročan uspjeh. Sjajan alat za pomoć timovima tijekom ove promjene je Microsoft Viva koji pomaže timovima unutar tvrtke ili organizacije da napreduju dajući im preporuke kako poboljšati produktivnost i brinuti o dobrobiti članova tima", komentirala je Ketevan Ratiani, voditeljica divizije moderno radno mjesto, Microsoft CEE Multi-Country regija.

Uspješno zadovoljavanje potreba zaposlenika zahtijeva promjenu načina razmišljanja za ljudske resurse i poslovne lidere. Uz sve veću važnost koja se pridaje pozitivnoj poslovnoj kulturi i potrebu za fleksibilnošću, lideri će trebati prilagoditi način na koji njihovi timovi rade kako bi osigurali da zaposlenici i menadžeri imaju jasne informacije o svojim ulogama i odgovornostima te jasne informacije o tome kako funkcionira hibridni rad.

Ipak, tek je nekolicina tvrtki, njih samo 27 posto, uspostavila timska pravila kako bi jasno definirala ove nove norme. Da bi izgradili učinkovite hibridne timove, menadžeri će morati uvesti timska pravila koja utvrđuju "zašto", "kada" i "kako" dolaziti u ured, svrhu suradnje uživo, dogovore o tome kada se okupiti uživo, kao i definiciju pravila hibridnih sastanka te novo osmišljavanje prostora koji će podržati novi način rada.

Linker
29. srpanj 2022 10:21