inicijativa

Uspješno ostvaren prvi cilj: Trg hrvatskih velikanki uvršten u Fond imena Grada Zagreba

nicijativu, koja je službeno započela prije manje od tjedan dana, dosad su građani podržali s 4.000 potpisa uključujući i mnoge javne osobe, pa i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Samo četiri dana nakon predstavljanja inicijative Trgni se za ravnopravnost s ciljem preimenovanja dijela Trga hrvatskih velikana, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je uvrstio "Trg hrvatskih velikanki" u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje grada Zagreba.

Inicijativu, koja je službeno započela prije manje od tjedan dana, dosad su građani podržali s 4.000 potpisa uključujući i mnoge javne osobe, pa i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Građani su prepoznali važnost inicijative koja želi promijeniti porazan podatak da čak manje od dva posto ulica i trgova u Zagrebu nosi imena po ženama i pritom stvoriti prvi trg ravnopravnosti, a sada je to potvrdilo i službeno tijelo, naglasila je ispred inicijative Ida Prester i pritom dodala kako "ovom inicijativom djevojčicama želimo poručiti da nisu nevidljive i da svojim radom i uspjesima mogu zaslužiti da se ulica ili trg jednom nazovu njihovim imenom".

"Zahvalni smo Odboru za imenovanja Gradske skupštine što su to prepoznali te vjerujem kako ćemo brojem prikupljenih potpisa dokazati kako je promjenu potrebno provesti čim prije", dodala je Ida te pozvala sve da podršku daju potpisivanjem peticije na velikanke.hr.

image

Ida Prester

PRESS

Inicijativa ukazuje na činjenicu da, iako žene čine više od polovine hrvatskog stanovništva, često su u našem društvu nevidljive, objasnila je Svea Kučinić iz Ženske sobe i zaključila da će "djevojčice na ovaj način vidjeti da u našem društvu za njih postoji prostor kao za naše buduće velikanke".

image

Svea Kučinić, Ženska soba

PRESS

Osim Ženske sobe, inicijativu koja je krenula 11. studenoga s Trga hrvatskih velikana, podupiru Predstavništvo Europske komisije i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, kao i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te udruge B.a.B.e i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), ispred kojeg je Sanja Cesar istaknula da "ova kampanja i ovo mjesto su jedan dobar simbolički način za iskazivanje želje za ravnopravnim društvom."

image

Sanja Cesar, CESI

PRESS

Muškarci, žene, sve osobe u društvu živjet će sretnije, zadovoljnije, imat će bolju kvalitetu života, ako živimo rodnu ravnopravnost. I zbog toga mladim ženama želimo ponuditi uzore i pozitivne modele te je ova kampanja pokazatelj da mislimo na djevojčice i djevojke koje će biti buduće velikanke, poručuju.

Više informacija o kampanji možete potražiti na velikanke.hr, na Facebook stranici Velikanke.hr, kao i na Instagramu na velikanke.hr.

Linker
02. studeni 2023 06:48