Treba znati

Novac vam klizi kroz prste? U ovih 8 postulata o štednji kunu se čak i najveći financijski stručnjaci

Pametno raspolaganje novcem jedan je od preduvjeta za financijsku sigurnost koja nam je itekako važna u ovim nesigurnim vremenima.

Svima nam je jasno da ne živimo u najoptimističnijem trenutku kad su u pitanju financije. Još se nismo riješili posljedica korone, a već nam novac iz džepa izbija inflacija. Stoga je dobro čim prije početi razmišljati o budućnosti, što drugim riječima znači - štedjeti. Razumijevanje kako uštedjeti novac jedini je način da u tome doista i uspijete, a može vas čak potaknuti i da pronađete više načina za postizanje svojih ciljeva. Financijski stručnjaci tvrde da je kod štednje, kao i kod mnogih stvari u životu, najteže pokrenuti se.

Ovih osam savjeta pomoći će vam da napravite onaj prvi veliki korak.

image

Ako planirate kupiti novi auto, počnite odmah odvajati novac za to.

1. Bilježite svoje troškove

Prvi korak da počnete štedjeti novac je utvrditi koliko trošite. Pratite sve svoje troškove, a to znači svaku kavu, kućanske potrepštine i napojnice za gotovinu, kao i redovite mjesečne račune. Na kraju mjeseca organizirajte potrošnju po kategorijama, kao što su benzin, namirnice i hipoteka, i zbrojite svaki iznos i tako iz mjeseca u mjesec.

2. Uključite štednju u svoj proračun

Sada kada znate koliko trošite u mjesecu, možete početi stvarati proračun. Vaš proračun trebao bi pokazati koliki su vaši troškovi u odnosu na vaše prihode, tako da možete planirati rashode i ograničiti prekomjernu potrošnju. Svakako uračunajte troškove koji se pojavljuju redovito, ali ne svaki mjesec, kao što je održavanje automobila. Obavezno uključite i kategoriju štednje u proračun te odmah pokušajte uštedjeti iznos koji vam se čini mogućim. Ako je moguće, s vremenom taj iznos povećavajte.

3. Pronađite načine za smanjenje potrošnje

Ako ne možete uštedjeti onoliko koliko biste željeli, možda je vrijeme da smanjite troškove. Odredite manje bitne stvari, kao što su izlasci i posjete restoranima, na koje možete potrošiti manje. Potražite i načine da uštedite na svojim fiksnim mjesečnim troškovima. Primjerice, potražite najisplativije osiguranje za automobil ili tarifu za mobitel.

image

Postavite si i kratkoročne i dugoročne planove, kao što je lagodniji umirovljenički život.

4. Postavite ciljeve štednje

Jedan od najboljih načina da uštedite novac je postaviti cilj. Započnite razmišljanjem o tome na čemu biste mogli štedjeti - kratkoročno (od jedne do tri godine) i dugoročno (četiri ili više godina). Zatim procijenite koliko će vam novca trebati i koliko bi vam vremena trebalo da ga uštedite.

5. Odredite svoje financijske prioritete

Vaši će ciljevi vjerojatno imati najveći utjecaj na to kako raspoređujete svoju ušteđevinu. Ako znate da ćete morati zamijeniti svoj automobil u bliskoj budućnosti, možete odmah početi odvajati novac za to. No, ne zaboravite pri tom i dugoročne ciljeve. Važno je da planiranje odlaska u mirovinu ne bude u drugom planu u odnosu na kratkoročne potrebe, jer, znate i sami - budućnost je neizvjesna.

6. Odaberite prave alate

Postoji mnogo štednih i investicijskih računa prikladnih za kratkoročne i dugoročne ciljeve. I ne morate odabrati samo jedan. Pažljivo proučite sve opcije i razmotrite minimalne iznose stanja, naknade, kamate, rizik i koliko brzo ćete trebati novac kako biste mogli odabrati kombinaciju koja će vam pomoći da najbolje štedite.

image

Praćenje rasta štednje jedan je od 8 postulata kako pametno i jednostavno štedjeti.

7. Koristite automatizirane financijske prijenose - trajne naloge

Gotovo sve banke nude automatizirane prijenose između vaših tekućih i štednih računa. Možete odabrati kada, koliko i gdje ćete prebaciti novac ili čak podijeliti svoj izravni depozit tako da dio svake plaće ide izravno na vaš štedni račun.

8. Redovito pratite vašu štednju

Pregledavajte svoj proračun i provjerite svoj napredak svaki mjesec. To će vam pomoći ne samo da se držite svog osobnog plana štednje, već i da brzo prepoznate i riješite probleme.

Čitajte i: Radoholičarstvo je postalo društveno prihvatljiva ovisnost: Sretna poduzetnica otkriva kako izbjeći burnout

Linker
13. travanj 2024 08:52