Dijagnostika i liječenje onkoloških bolesti kod žena u Austriji

Onkologija je danas drugi najčešći uzrok smrti u svijetu nakon kardiovaskularnih bolesti.

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije, 20 posto smrtnih slučajeva u Europskoj regiji prouzrokovano je onkološkim bolestima.

Međutim, medicina i znanost se jako brzo razvijaju, i u području onkoloških istraživanja pojavilo se mnogo otkrića koja omogućuju otkrivanje mnogih zloćudnih tumora u ranim fazama, a čak i njihovo uspješno liječenje. Istraživački centar u Sveučilišnoj bolnici u Beču preporučio se u sferi istraživanja raka i jedan je od najnaprednijih međunarodnih centara u ovom području.

Među najčešćim onkološkim bolestima kod žena moguće je izdvojiti rak dojke, grlića maternice, kao i rak tijela maternice i jajnika.

Privatne klinike holdinga PremiQaMed, Goldenes Kreuz i Döbling u Beču, važne su adrese kamo se obraćaju pacijentice sa svim pitanjima vezanim uz onkološke bolesti kod žena. Ovdje rade vodeći profesori, poznati u međunarodnim krugovima. U klinici Goldenes Kreuz nalazi se jedini međunarodno certificirani Centar za zdravlje dojke u Austriji koji pacijenticama nudi najsuvremeniju dijagnostiku i najnovije metode konzervativnog i kirurškog liječenja zloćudnih tumora dojke.

Rak dojke

Faktori rizika

Uzroci razvoja raka dojke, nažalost, još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, dokazano je da postoje faktori rizika koji povećavaju vjerojatnost oboljenja od raka dojke. To uključuje takve biološke čimbenike kao što su bezdjetnost ili kasni ulazak u menopauzu, kao i nezdrav način života ili genetsku predispoziciju.

Otprilike jedna od 10 pacijentica s rakom dojke ima nasljedni uzrok bolesti. Obično u takvim slučajevima postoji nekoliko slučajeva oboljenja od raka dojke u obitelji, a mogu se otkriti i kongenitalne anomalije gena BRCA1 ili BRCA2. Žene s neispravnim BRCA genom u zoni su povećanog rizika oboljenja od raka dojke i jajnika. Svakako moraju proći intenzivni screening program - pregled zdravih žena bez tegoba. Njegov je cilj otkriti bolest u ranim fazama procesa raka. Kompleks pregleda na početku razvoja bolesti povećava šanse žene za potpuni oporavak, omogućujući joj manje agresivno liječenje.

image

Promo

Dijagnostika

Privatne klinike PremiQaMed posjeduju najsuvremenije dijagnostičke mogućnosti za postavljanje točne dijagnoze. Među njima su, uz mamografiju i ultrazvuk, elastografija i tomosinteza s C-View tehnologijom koja omogućuje povećanje točnosti dijagnoze i do 50%. Za postavljanje konačne dijagnoze uzimaju se uzorci tkiva radi histopatološke pretrage.

image

Promo

Terapija

Suvremeno liječenje raka dojke temelji se na tri načela: operaciji, zračenju i medikamentoznom liječenju. Kirurgija je još uvijek središnji stup terapije i često prvi korak u liječenju. U slučaju očuvanja dojke, što je sada za stručnjake privatne klinike "Goldenes Kreuz" moguće u više od 90 % slučajeva, slijedi terapija zračenjem. Medikamentozno liječenje raka dojke obično se provodi uvođenjem kemoterapije, antihormonalnih lijekova, a u posljednje vrijeme i uz pomoć antitijela. Novi lijekovi omogućuju ne samo učinkovitiju borbu protiv tumora, već imaju i znatno manje nuspojava.

Zahvaljujući suvremenim mjerama dijagnostike i terapije, prognoza liječenja raka dojke posljednjih se godina znatno poboljšala. Uz pomoć molekularno-genetske analize postoji mogućnost točno procijeniti vjerojatnost recidiva i opasnost od zloćudnog tumora tijekom nekoliko godina. Ovi testovi također pomažu, posebice, u procjeni potrebe za kemoterapijom.

Zahvaljujući operacijama koje omogućuju očuvanje organa, moguće je postići izvrstan kozmetički učinak. Međutim, ako dojku ipak treba ukloniti, to se radi odmah tijekom operacije uklanjanja tumora ili kasnije. Za rekonstrukciju dojke koriste se implantati ili vlastito tkivo.

image

Promo

Karcinom grlića maternice

Rak grlića maternice druga je najčešća onkološka ginekološka bolest u Europi. Ako govorimo o globalnoj situaciji, onda se karcinom grlića maternice otkriva mnogo češće. Otprilike 90 posto svih slučajeva raka grlića maternice javlja se u zemljama u kojima ne postoje programi rane dijagnostike. Gotovo sve slučajeve bolesti karakterizira prisutnost infekcije humanim papilomavirusom (HPV) visokog kancerogenog rizika.

Dijagnostika

U ranim fazama bolest uglavnom nema simptoma. Tek kasnije se javljaju klinički znakovi bolesti, kao što su, na primjer, krvarenje iz rodnice, bolovi u trbuhu ili iscjeci. Upravo zbog toga je važno sustavno se podvrgavati preventivnim ginekološkim pregledima. Također, u nekim slučajevima, preporučuje se cijepljenje protiv humanog papilomavirusa.

U privatnoj klinici Döbling u Centru za liječenje displazija provodi se detaljna dijagnostika kada se otkriju abnormalnosti tijekom preventivnog ginekološkog pregleda (primjerice pozitivan onkocitološki bris). Pritom je moguće točno dijagnosticirati vrstu bolesti, identificirati njezin uzrok i stupanj težine te na osnovu toga odabrati individualnu terapiju koja odgovara podtipu bolesti i njezinoj rasprostranjenosti.

Dodatno je moguće obaviti pregled posebnim medicinskim optičkim uređajem kolposkopom pomoću kojeg se grlić maternice ispituje na različite patologije.

Detaljna dijagnostika omogućuje razlikovanje patoloških promjena koje zahtijevaju hitno liječenje od kontroliranih bolesti. Cilj centra je, s jedne strane, diferencijalna dijagnostika upalnih promjena, a s druge strane, klasifikacija predstadija raka.

image

Promo

Operativno i medikamentozno liječenje

U ranoj fazi se obično izvodi operacija za uklanjanje tumora metodom konizacije koja predstavlja izrezivanje patoloških tkiva cervikalnog kanala i dijela grlića maternice u obliku konusa. U nekim slučajevima je potrebna jednostavna ili radikalna histerektomija (uklanjanje maternice). Po potrebi se uklanjaju limfni čvorovi u području velikih krvnih žila (limfadenektomija). U nekim slučajevima, kada pacijentica planira trudnoću i ako je tumor mali, operacija se može izvesti uz zadržavanje funkcije rađanja. Takvom operacijom se maternica čuva, a nakon nje pacijentica može planirati trudnoću.

Ako se tumor proširio izvan grlića maternice, izvodi se terapija zračenjem u kombinaciji s kemoterapijom. Prije početka terapije, ovisno o stadiju bolesti, stanju limfnih čvorova i postojećim čimbenicima rizika, odabire se potrebna vrsta liječenja.

Prognoza bolesti otkrivene u ranim stadijima je pozitivna; u tim je stadijima rak vrata maternice gotovo uvijek izlječiv.

Prevencija

Do otkrića da su humani papilomavirusi (HPV) odgovorni za nastanak raka grlića maternice došao je 2008. godine njemački znanstvenik Harald zur Hausen, za što je čak dobio i Nobelovu nagradu. Mnoge zemlje imaju programe imunizacije koje uključuju profilaktička cijepljenja protiv humanog papilomavirusa. Cijepljenje se obično provodi u adolescenciji prije početka spolnih odnosa, no cijepe se i odrasli, neovisno o spolnoj aktivnosti.

Danas najčešće onkološke bolesti kod žena imaju dobru prognozu i velike šanse za izlječenje ako se terapija započne u ranima fazama. Upravo zbog toga je toliko važno voditi računa o svom zdravlju i, uz zdrav način života, sustavno se podvrgavati preventivnim pregledima. Privatne klinike PremiQaMed u Beču nude sve vrste dijagnostike i liječenja onkoloških ginekoloških bolesti, kao i preventivna cijepljenja. Ovdje pacijentice mogu dobiti savjete najboljih stručnjaka u Austriji i Europi te obaviti pregled na najsuvremenijoj opremi.

image

Promo

Kontakti:

PremiQaMed Privatkliniken GmbH,

Heiligenstädterstrasse 46-48, 1190 Vienna, Austria

Tel: +43 1 5862840

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web: PremiQaMed Privatkliniken GmbH

Linker
19. travanj 2024 10:11