Neja Markičević
hyundai i20

Irena Donaj: 'Idealnog poslovnog partnera pronašla sam u - automobilu'

Svaka žena koja radi, a ujedno je i majka, ovisnica o sportu i vlasnica psa može se opisati kao utjelovljenje pojma "uvijek u pokretu". Upravo je tako i u slučaju Irene Donaj, project managerice iz Zagreba.

Tempo ove poslovne žene i majke 13-godišnje Lorene teško bi izdržale i mnogo mlađe od nje zbog čega joj je bio potreban pouzdan partner koji je može pratiti u svim dnevnim izazovima. Njega je, umjesto u stalnom suradniku ili tajnici, pronašla u novom Hyundaiju i20 - malenom, okretnom i kompaktnom gradskom automobilu koji se s lakoćom provlači kroz najveće gužve, a pritom nudi dovoljno prostora kako bi se u njemu prevezla cijela obitelj, pa čak i pas.

Neja Markičević/Hanza Media

Irenin dan počinje već u pola sedam ujutro, pripremanjem doručka za obitelj. Suprug odlazi na posao, kćer u školu, a Irena i obiteljska ljubimica Nala u obližnju šumu na šetnju.

Neja Markičević/Hanza Media

- Čim vidi ključeve od auta, Nala počinje mahati repom od oduševljenja. To joj je, naime, znak da krećemo prema obližnjoj šumi Jelenovac. Inače, mislim da u vožnji uživa gotovo jednako kao i ja - govori Irena.

Neja Markičević/Hanza Media

Nakon jutarnje šetnje Hyundai parkira ispred kvartovskog kafića u kojem odrađuje svoj jutarnji ritual: uživa u kavi i čitanju novina, pregledava rokovnik i radi "ratni plan" za ostatak dana.

- Kako bih se motivirala za radni dan obožavam voziti uz dobru, glasnu glazbu. Uz zvučnike kakve ima moj Hyundai, katkad se osjećam kao da sam na koncertu – smije se Irena Donaj koja putem kući obično svrati na tržnicu ili u omiljeni kvartovski dućan zdrave prehrane, nakon čega uskače u svoj poslovni outfit.

Neja Markičević/Hanza Media

- Dugo sam radila u različitim korporacijama, a prije nekoliko godina sam odlučila reći ne klasičnom uredskom poslu i spojiti svoja znanja sa željom da promijenim društvo na bolje. Zato sam osnovala udrugu Dobar dan u kojoj sam okupila suradnice različitih profila: pravnice, profesorice, novinarke, poslovne žene… Njihov je zajednički zadatak djelovati u smislu društveno odgovornog poslovanja kroz razvijanje i pisanje nacionalnih i EU projekata kojima se pomaže djeci i mladima da razviju i iskoriste svoje talente. Trenutačno se bavimo pripremom projekta kojem je cilj potaknuti mlade da bez ograničenja aktivno sudjeluju u kulturnom životu, čak i ako se nalaze izvan većih gradova ili pripadaju skupinama u nepovoljnom položaju - objašnjava 47-godišnja ekonomistica.

Neja Markičević/Hanza Media

S obzirom na to da svakoga dana odlazi na niz sastanaka u različitim dijelovima grada, u Ireninom se autu uvijek nalazi "set za preživljavanje": termosica s dobrom kavom, jabuka, bočica vode, laptop, rezervne cipele, oprema za sport…

- Nevjerojatno je koliko stane u taj maleni auto, stvarno mogu reći da je u pitanju stan na kotačima – govori Irena Donaj koja gradske vožnje često koristi kako bi odradila telefonske pozive sa suradnicima, ali i prijateljicama. Razgovara uz pomoć Bluetootha kojim svoj mobitel povezuje s automobilom, kako bi pozornost zadržala tamo gdje i treba biti - na cesti.

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Sredina dana rezervirana je za ručak sa suradnicima ili klijentima, nakon čega slijedi povratak u ured i fokusiranje na obaveze.

- Oko pet ponovno sjedam u auto i jurim kući, gdje spremam kasni ručak ili ranu večeru za obitelj, ubacim rublje u perilicu i bavim se sličnim kućanskim obavezama - kaže Irena kojoj u tom trenutku dan još nije gotov. Naime, predvečer kćer odvozi na odbojkaški trening, a ona se upućuje na zagrebački Velesajam.

- Donedavno sam se bavila trčanjem, istrčala sam tri polumaratona, a nakon pauze zbog ozljede morala sam pronaći nešto novo. Odlučila sam se za umjetničko klizanje pa sad u četrdesetima radim prve klizačke korake – ponosna je Irena kojoj se rijetko dogodi slobodna večer. Njih najradije provodi u društvu obitelji i prijateljica.

Neja Markičević/Hanza Media

- Potrpam ih u auto i odvezem u kino, kazalište, na neku dobru izložbu ili koncert. A vikendima, nema mi većeg gušta nego otići u prirodu te uživati u jahanju, planinarenju ili otkrivanju skrivenih mjesta u okolici Zagreba – ili još dalje, zašto ne? Sjedenje kod kuće za mene je gubitak vremena i zato se veselim svakom kilometru koje zajedno prijeđemo moj Hyundai i20 i ja.

Linker
25. travanj 2024 00:12