FOTOGRAFIJE: VELUX promo

Kako uređenje interijera utječe na raspoloženje

Istraživanja su pokazala da čak 90 posto svojeg života provodimo u zatvorenim prostorima pa je od iznimne važnosti da se u njima osjećamo ugodno. Postoje brojni trikovi koji se mogu primijeniti kako bi dom bio zdraviji, ljepši i inspirativniji.

Količina dnevnog svjetla može značajno utjecati na prostor, učiniti ga vizualno većim i prozračnijim, a korisna je i za naš wellbeing. Interijer u kojem ćemo boraviti većinu sezone zato bi trebao na nas djelovati poput blagog ljetnog dana - pozitivno utjecati na um, opustiti tijelo i blagotvorno djelovati na zdravlje organizma. U prijevodu to znači da bi prostor trebao biti pun svjetla, jer Sunce pozitivno utječe na nas i kad ga ne osjetimo direktno na koži, ali i svježeg zraka.

image
FOTOGRAFIJE: VELUX promo

Otkriveno je dnevna svjetlost snažno utječe na cirkadijalni ritam te na proizvodnju nekih hormona - melatonina, "hormona sna" i serotonina, koji je zaslužan za dobru volju. Manjak svjetla može negativno utjecati na sve, a za dva do tri posto Europljana jesenski blues se za tamnijih i maglovitijih mjeseci pretvara u sezonski afektivni poremećaj. Naš se bioritam uvelike oslanja na svjetlost, zato je bitno što više dnevnog svjetla unijeti u prostor kako bismo doprinijeli odmornosti, vedrijem raspoloženju i efikasnosti u obavljanju dnevnih zadataka.

image
FOTOGRAFIJE: VELUX promo

Svjetlost može potaknuti produktivnost i regulirati naš dnevni ritam, no brojne zgrade nisu dizajnirane tako da svaki stan dobiva optimalnu količinu sunca po danu.

No, postoji jednostavno rješenje za to. Najvažniji izvor svjetla, ali i ventilacije, u našim domovima su prozori, koji nas spajaju s okolinom i daju nam pogled u prirodu, koji može smanjiti razinu stresa i potaknuti feel good osjećaj. Zato je bitno da su prozori što veći, da ih je što više u prostorijama u kojima provodite najviše vremena te da nisu zaklonjeni namještajem.

image
FOTOGRAFIJE: VELUX promo

Odlična intervencija kojom se može dobiti još više svjetla je i ugradnja krovnog prozora. Krovni prozori dat će domu više svjetla nego fasadni, a svjetlost koja ulazi kroz njih jača je nego ona koju vidimo na horizontu kroz vertikalne prozore. Krovni prozori mogu jače propuštati svjetlost pa će se tako prostorije u kojima se nalaze činiti prostranijima.

Prozori ne služe samo propuštanju svjetla, već će i utjecati na kvalitetu zraka u domu jer će omogućiti prozračivanje prostora. Zrak u zatvorenim prostorima može biti i do pet puta zagađeniji nego onaj vani, a glavni "krivci" su kuhanje, čišćenje, tuširanje, sušenje rublja, svijeće pa čak i vi - spavanje i disanje mogu uzrokovati onečišćenje zraka. Deset do 15 minuta otvorenog prozora tri do četiri puta na dan osigurat će optimalnu količinu svježeg zraka koja godi organizmu. Strujanje zraka može, također, smanjiti pojavu virusa pa je tijekom pandemije i sezone alergija ovaj savjet posebno vrijedan.

image
FOTOGRAFIJE: VELUX promo

Dobar san je predispozicija boljeg raspoloženja i zdravlja, a pravilna izmjena dana i noći, omogućit će vašem organizmu da ima pravilan obrazac spavanja. Zato, iako preko dana trebate biti u prostorijama koje su pune svjetla, noću je bitno da ništa ne ometa san. I noću postoje izvori svjetla poput punog Mjeseca koji mogu poremetiti san pa su sjenila za prozore vaš najbolji prijatelj koji će osigurati potpuni mrak.

U svojem domu trebali biste osigurati i idealnu temperaturu za spavanje, s obzirom na to da je san veoma važan za wellbeing pa obavezno provjetrite spavaću sobu prije spavanja.

Količina dnevnog svjetla, prozračnost stana, ugodna temperatura i razina vlage - sve su to elementi koji utječu ne samo na zdravlje organizma, već i na wellbeing, stoga je važno da ih osigurate u svojem domu, u kojem će tako uvijek vladati pozitivno ozračje.

Linker
06. svibanj 2024 23:09