SHUTTERSTOCK

Spriječite bacanje hrane i osigurajte svježinu i okuse na blagdanskom stolu

Osim topline i radosti jer imamo priliku biti zajedno s najdražima, blagdansko vrijeme poznato je i po obilju na stolu jer prosinac ima niz tradicija kojima pun stol daje dodatnu čar i često se smatra da slavlje nije potpuno bez barem tri ili četiri slijeda jela. No, u trenucima kad objed malo izmakne planu zbog obilja svega serviranog, kulinarska odiseja nemali se broj puta pretvori u izazov koji je proporcionalan višku preostale hrane. Posudice s ostacima završe zaboravljene u hladnjaku, a nerijetko, na žalost, i u smeću. Pokazalo se u praksi da većina potrošača zapravo i ne konzumira sve kupljene namirnice čime bacanje hrane, osim ako nije pravilno očuvana, postaje neizbježna stvarnost. Pažljivo razmišljajući o hrani koju se kupuje te znajući kako iskoristiti ostatke nakon blagdanskog objeda, značajno se može smanjiti količina koja bi inače završila kao otpad. Vodeći se nekim osnovnim pravilima i dobrom organizacijom, čuvanje namirnica postaje ne samo izvedivo, već i učinkovito.

Planiranje je ključ

Kako nas blagdanski duh sve zna ponijeti, pametna kupovina osnovni je korak koji može osigurati da radost uživanja u hrani ne bude popraćena nepotrebnim troškovima i gubicima. Istraživanja pokazuju da čak 76 posto ukupnog otpada hrane u Hrvatskoj potječe iz domaćinstava. U današnjem svijetu obilne dostupnosti svega, koncept mudre potrošnje nije samo opcija već istinska odgovornost. Posebne ponude povoljne su opcije u slučaju kad se pojedini proizvodi preklapaju s trenutnim potrebama ili planovima. Ako se kojim slučajem odlučite na kupovinu u zadnjem trenutku, što je uoči blagdana čest slučaj, vrlo je vjerojatno da ćete završiti s viškom koji možda neće biti iskorišten. Ove godine, bez obzira na to organizirate li veliko ili malo okupljanje, planirajte na vrijeme koliko vam je hrane uistinu potrebno s obzirom na broj ljudi i pokušajte ignorirati ono poznato „ma uzet ću za svaki slučaj“.

Hranu čuvajte na pravilan način

Pravilno rukovanje hranom nije samo pitanje ukusa već i zdravlja. Čuvanje hrane na optimalnoj temperaturi igra ključnu ulogu u očuvanju njenih nutritivnih vrijednosti, ali i sprječavanju razvoja patogena koji u konačnici mogu izazvati različite zdravstvene probleme. Mikroorganizmi poput bakterija i gljivica brže se razmnožavaju na sobnoj temperaturi. U ovom kontekstu, zamrzavanje hrane ističe se kao gotovo najsigurnija opcija za dugotrajno čuvanje. Zamrznuti se može gotovo sve, a ova tehnika omogućava produženo zadržavanje svježine namirnica, uključujući i proizvode kojima se približava datum isteka roka. Važno je napomenuti da je jednom odmrznutu hranu poželjno konzumirati unutar 24 sata, odnosno nije preporučljivo njezino ponovno zamrzavanje.

Odijelite kuhanu od sirove hrane

Termička obrada igra ključnu ulogu u neutraliziranju većine mikroorganizama koji mogu izazvati trovanje hranom, stoga je bitno spriječiti da kuhana i sirova hrana dođu u doticaj. Priprema hrane u različito vrijeme također je odlična strategija za sprečavanje unakrsne kontaminacije; pripremajte sirovo meso, ribu, perad i hranu koja je spremna za konzumaciju u različito vrijeme. Kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije, hrana koja je spremna za konzumaciju trebala bi se pripremiti prije sirove hrane. Na kraju, pripremljena hrana ne zahtijeva puno pripreme ili rukovanja, a kupnja gotovih jela definitivno umanjuje rizik od kontaminacije.

A što je s ostacima

Ako vam je ostalo hrane od prethodnog dana, neka vam posluži kao inspiracija za ukusne obroke u vremenu kad obaveze stišću sa svih strana. Za dobru kombinaciju potrebno je samo malo mašte, a u slučaju da ste kratki s receptima koji bi oplemenili vaše nove-stare obroke, ideje za slasne zalogaje u bilo kojem trenutku možete potražiti u Konzumovom ukusnom kutku. Zašto ovogodišnji blagdanski ostaci ne bi poslužili za neke od najukusnijih obroka u novoj godini?

Donirajte višak hrane

U slučaju da ste unatoč svemu pretjerali s kupovinom, doniranje viška hrane potrebitima djelotvoran je način aktivnog sudjelovanja u rješavanju problema gladi i smanjenju otpada od hrane u zajednici. Svaka donacija može imati velik utjecaj na živote onih kojima je podrška najpotrebnija. S obzirom na to da još uvijek nije prepoznata važnost problema koji je vezan za bacanje hrane, Konzum od 2016. godine ulaže znatne napore u niz aktivnosti koje su posvećene cilju da se hrana pred istekom roka trajanja maksimalno iskoristi i usmjeri onima koji je nemaju. Optimizacijom internih procesa ujedno je poboljšan i proces upravljanja zalihama zbog čega se iz godine u godinu sprječava propadanje sve veće količine hrane. Konzum je i ove godine ukupno donirao hrane u vrijednosti od više od 1,2 milijuna eura i za odgovorno postupanje s hranom šestu godinu zaredom ponio titulu Najdonatora.

Linker
28. travanj 2024 03:58