Sve što trebate znati o ugradnji implantata: postavljanje, uspješnost zahvata, održavanje

Postoperativni oporavak nakon ugradnje implantata

Nakon ugradnje implantata važno je pacijenta uputiti u postoperativni oporavak, te mu objasniti kako pravilno održavati higijenu.

Nakon kirurškog zahvata, svaki pacijent dobiva antibiotik, lijekove protiv bolova (Ketonal, Voltaren, Neofen forte, nikako Andol ili Aspirin jer oni produljuju krvarenje) te hladan oblog.

Međutim, normalna posljedica implantologije jesu otekline koje mogu trajati još par dana nakon zahvata kao i manja krvarenja u području ugrađenog implantata.

Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporučuje se ispiranje usta. Isto tako, prehrana bi trebala narednih tjedan dana biti ograničena na mekanu hranu, kao i izbjegavanje pušenja.

Šavovi se uklanjaju tjedan dana nakon zahvata, no najčešće se upotrebljavaju šavovi koji sami otpadaju pa uklanjanje nije potrebno.

image

Promo Kustec

Za postoperativnu higijenu rane potrebno je koristiti mekane četkice za zube kako ne bi došlo do onečišćenja rane te koristiti vodicu za ispiranje usta.

Za povezivanje implantata i kosti potrebno je održavati dobru oralnu higijenu.

Upravo uz pravilnu njegu, zubni implantat može ostati na mjestu doživotno.

Neadekvatna oralna higijena glavni je uzrok neuspjeha kod postavljanja zubnih implantata jer u tom slučaju može doći do infekcije implantata i okolnog područja.

Uspješno ugrađen implantat bi trebao srasti čvrsto s kosti, bez prisutnosti boli, a zubno tkivo oko implantata bi trebalo izgledati zdravo i ružičasto.

Ugrađeni implantat nikada neće oboljeti od karijesa, ali može doći do oboljenja zubnog mesa te iz tog razloga trebate posvetiti dosta pažnje u pravilnom održavanju oralne higijene.

Takav se upalni proces može liječiti, ali u nekim slučajevima je potrebno izvaditi implantat te nakon oporavka ponoviti implanto-protetsku terapiju.

Vrlo su bitne redovne kontrole kod stomatologa koje se podrazumijevaju same po sebi, a posebno kada su u pitanju ugrađeni implantati.

Savjetuje se redovno čišćenje plaka I ostalih nakupina kod stomatologa koji je i radio ugradnju implantata.

U slučaju loše oralne higijene može se javiti peri implantitis- upala zubnog mesa i kosti oko implantata, gdje posljedično dolazi do razgradnje kosti oko implantata, te njegovog rasklimavanja i ispadanja.

Stoga, kako bi svaki pacijent bio siguran da uspješno održava oralnu higijenu neophodne su redovne kontrole kod stomatologa.

Stopa uspješnosti implantoloških zahvata

Imamo sreće da se bavimo granom medicine koja je okarakterizirana kao sigurnija od ostalih.

Tu činjenicu možemo pripisati tome što se sve svodi na kvalitetu usluge koju pružamo.

Ako je naša stručnost na razini, a materijal s kojim radimo vrhunski onda strahu mjesta nema.

image

Promo Kustec

Znanje je tu, iskustvo se prenosi preko tri desetljeća i čini nam se da je to formula kojom garantiramo uspjeh.

Sve implantološke zahvate izvodi stručni tim oralnih kirurga specijaliziranih za koštanu rekonstrukciju, a postotak uspješnosti njihovih radova je iznad 98%.

Mogućnost da implantat bude odbačen od strane našeg tijela praktički je nepostojeća.

I u slučaju da dođe do tako nečega, većinu tih slučajeva možemo pripisati zdravlju (tj. nezdravlju) pacijenta.

Iako svi pacijenti podliježu ispunjavanju liječničkog upitnika prije samog procesa, neke su situacije jednostavno nepredvidive i ovise od osobe do osobe ili je njihovo zdravstveno stanje doživjelo promjenu bez njihovog znanja.

Prirodno je da se postotak neuspjeha (odbačaja) povećava i s godinama.

Osobe iza 60. godine podložnije su problemima s implantatima, ali da Vas razuvjerimo čim prije, taj je broj statistički manji od problema koje implantatu može prouzrokovati dijabetes ili neuravnoteženost razine estrogena.

Istraživanja su pokazala kako loša oralna higijena ima loš utjecaj po naše zdravlje, od srčanih problema, moždanog udara, dijabetesa pa čak i da može biti uzročnik pojedinim vrstama raka.

Imajući sve te informacije u vidu, dolazimo do jednostavnog zaključka kako očuvanjem oralne higijene zadržavamo razinu zdravlja u cijelom tijelu.

Svi materijali korišteni u našoj zubnoj poliklinici u Zagrebu, proizvodi su visoke kvalitete, ali na Vama je da vodite brigu o njima.

image

Promo Kustec

S preko 35 godina iskustva na području implantologije, tim Poliklinike Kustec s ponosom i danas kao redovne pacijente prima one koji su prije navedenih 20ak godina po prvi puta stavili implantat i dan danas su zadovoljni s pruženom uslugom.

Rado ćemo istaknuti da kvaliteta materijala koje koristimo igra veliku ulogu, ali mišljenja smo da naši specijalisti koji iza sebe imaju preko 10 000 implantatskih slučajeva u vlastitim radnim karijerama igraju ključnu ulogu u cijelom procesu.

S tolikim iskustvom na leđima, kvaliteta i vjerojatnost uspjeha postaju skoro pa i neupitni.

Za istaknuti je kako nakon samog zahvata dolazi razdoblje velikog opreza, ukratko, navike Vam se moraju drastično promijeniti i želite li zadržati novi osmijeh, morat će te i uložiti u njega.

Neposredno nakon zahvata, na Vama je da otekline pokušate zadržati na minimumu. Ledite ih u intervalima od 15 minuta te 24h nakon operativnog zahvata pomalo ispirite usta vodicom te pokušajte s uvođenjem četkanja u novu rutinu.

Prva 24h su kritična i protežu se na prva 3 dana nakon same operacije.

Klonite se alkoholnih pića i pušenja barem u tom razdoblju jer ćete konzumacijom istih usporiti tako Vam potrebni oporavak.

Stručni tim Zagrebačke stomatološke poliklinike Kustec poziva Vas da nas posjetite i nakon zahvata kako bismo uklonili bilo kakvu moguću potencijalnu sumnju i kako bismo Vam redovnim kontrolama pomogli u očuvanju novog osmijeha.

Sigurnost u pruženi rad govori sama za sebe i nije bez razloga da garantiramo kvalitetu i prije, a i daleko nakon što radovi budu gotovi.

Zubni implantati

Zubni implantat je umjetni nadomjestak, koji predstavlja zamjenu za izgubljeni zub.

Ugrađuje se u gornju i/ili čeljust s namjerom da oponaša funkcionalne karakteristike prirodnog korijena zuba te kako bi ponovo uspostavio funkciju žvačnog sustava.

Ima ulogu nosača krunice, ako nedostaje jedan zub, odnosno mosta, ukoliko je prisutan gubitak većeg broja zubi.

Također služe i za fiksaciju potpunih zubnih proteza.

Zubni implantati imaju funkcionalan i estetski izgled, kao i prirodni zubi te ne oštećuju zdrave zube.

Sigurno su rješenje i garancija dugotrajnosti, a uz pravilnu i urednu oralnu higijenu mogu potrajati cijeli život.

Zubni implantati napravljeni su od titana, savršeno biokompatibilnog materijala koji osigurava nesmetanu oseointegraciju (srastanje s kosti), umanjuje sve tipove upalne i alergijske reakcije tkiva usne šupljine, a u stanju je izdržati veliki žvačni pritisak kojem je izložen.

Implantat se sastoji od vijka, suprastrukture odnosno nadogradnje i krunice ili proteze.

NARUČITE SE OVDJE

image

Promo Kustec

Vijak se usađuje u kost i nadomješta funkciju koju obavlja korijen dok je suprastruktura element koji spaja vijak i krunu.

Postavljena je ispod zubnog mesa na samom kraju vijka, dok drugi kraj čini bazu na koju je fiksirana krunica.

Suprastruktura će biti nosač nove zubne krune i prenositi žvačne sile na ugrađeni implantat.

image

Promo Kustec

U Poliklinici Kustec oslanjamo se na BIOmet3i tehnologiju, koji je svjetski lider u proizvodnji implantanata, švicarski Nobel i na talijanski DentalTech.

Po završetku radova, izdaje se univerzalna putovnica u kojoj je identificirana vrsta obavljenog posla i korištenog materijala.

Cijena zubnih implantata ovisi o čitavom nizu faktora na koje svakako treba paziti prilikom odabira.

Cijene zubnih implantata u Poliklinici Kustec ovise o vrsti implantata koji se ugrađuju.

Kirurški dio se naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se možete odlučiti.

Ugradnja implantata idealno je rješenje za:

• mlađe osobe (starije od 18 godina) čija je razvojna faza kostiju čeljusti završila, a kod kojih je prisutan nedostatak trajnih zubi

• starijie pacijente kojima nedostaje jedan ili više zubi (nema potrebe za brušenjem intaktnih i zdravih zuba)

• pacijenti koji koriste mobilnu protezu i potrebno im je fiksno rješenje iz estetsko funkcionalnih razloga

Rizici i komplikacije vezane uz ugradnju zubnih implantata mogu se usporediti s općenitim kirurškim liječenjem pacijenata dobrog zdravlja. Kod starijih je pacijenata moguće formiranje modrica i oteklina, ali ne predstavlja razlog za zabrinutost.

Modrice najčešće nestaju u svega nekoliko dana i smatraju se normalnim postoperativnim procesom.

Terapija protuupalnim lijekovima smanjuje otekline i pomaže u fiziološkom procesu ozdravljenja.

Linker
01. listopad 2023 08:10