Shutterstock
LASERSKA KOREKCIJA VIDA

TOP 5 stvari koje morate znati ukoliko nosite naočale ili leće

Ljudi koji imaju dioptriju svoj problem mogu riješiti naočalama, lećama ili laserskom korekcijom vida. Sve ove metode imaju prednosti i mane, a na samom je čovjeku da prema svojim potrebama u dogovoru sa oftalmologom odluči koja je metoda za njega optimalna.

1. Bez obzira na minus ili plus dioptriju, i naočale i kontaktne leće omogućuju precizan vid. I dok s naočalama imate besprijekoran vid u pogledu ravno, problemi se javljaju periferno zbog iskrivljenja slike i ograničenosti vidnoga polja okvirima naočala. Prirodniji vid možete dobiti s kontaktnim lećama, obzirom da oči možete pomicati u svakom smjeru bez da vam nešto ometa vid.

2. Ukoliko s naočalama pravilno ne rukujete, naočale se mogu slomiti, savinuti, raširiti, stakla se mogu izgrebati. Tu je naravno i neprestano mijenjanje dioptrijskih i sunčanih naočala te nikako ne valja zaboraviti osobe koje imaju dvoje dioptrijske naočale. Što se nošenja kontaktnih leća tiče, ukoliko pravilno ne rukujete s lećama i ne pridržavate se higijenskih propisa, posljedice mogu biti puno teže od oštećenih leća – vrebaju vas potencijalne infekcije, upale ili pojedini oblici konjuktivitisa.

3. Laserska korekcija vida je zahvat kojim se pomoću lasera trajno i uspješno korigira kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Istim zahvatom mogu se korigirati i greške višeg reda, međutim za takve korekcije potrebni su laseri zadnje generacije. Uspješno se korigira kako dioptrija, astigmatizam tako npr. i razlivene slike, haloi, smetnje pri noćnoj vožnji itd. Kod većih dioptrija moguć je povrat dioptrije, do nekih 5% dioptrije. To se rješava dokorekcijom, naravno besplatno, jer se smatra dijelom čitavog zahvata, a pacijent je uvijek unaprijed upoznat s takvom mogućnošću. Zahvat je potpuno bezbolan i traje oko 10ak minuta. U svijetu se preko 200 milijuna osoba podvrgnulo laserskom skidanju dioptrije.

4. Laserska korekcija vida u prvi se tren može činiti kao veliki odbitak od vašeg kućnog budžeta. Međutim, cijene laserskog skidanja dioptrije su se smanjile te sada možete iskoristiti i obročna plaćanja koja se nude, pa tako npr. u Optical Expressu zahvat možete obaviti već od 150 kn mjesečno po oku. Ukoliko mijenjate naočale jednom godišnje, to je trošak od cca 1500 kn, a otprilike je jednaka potrošnja na leće i otopinu za leće. Laserska korekcija vida isplatit će se sama, a vi više nećete imati gnjavaže s naočalama, lećama, otopinama, stavljanjem i skidanjem leća i dioptrijom.

5. Laserima koje NASA odobrava za korekciju vida astronautima (IntraLase + CustomVue tehnologija) na ovim područjima raspolaže samo Optical Express – vodeći centar za lasersku korekciju vida u Europi. Uvođenjem te tehnologije na hrvatsko tržište Optical Express postavio je visoke standardne u laserskoj korekciji vida, stoga ne čudi što su sada otišli i korak dalje – jedini u regiji predstavili su revolucionarnu iDesign tehnologiju kojom se mjerenje dioptrije vrši na 5 puta više točaka od dosadašnje klasične wavefront tehnologije. Ovom tehnologijom može se ne samo korigirati vid preciznije, od naočala ili leća ili standardnih metoda laserske korecije vida, već je moguće korigirati puno kompleksnije i više dioptrije nego ikada prije. Čak i kod onih pacijenata koji do sada nisu bili kandidati za zahvat. Svi oftalmolozi Optical Expressa specijalisti su u području refrakcijske kirurgije i zajedno su obavili više od 2.000.000 operacija. Nadalje, svake ih godine provjerava Međunarodni savjetodavni odbor za medicinu (International Medical Advisory Bord, IMAB) u čijem je članstvu nekoliko vodećih svjetskih kirurga, stručnjaka za refraktivnu kirurgiju, među njima i Steve Schallhorn, bivši ravnatelj Oftalmologije Američke mornarice.

Optical Express daruje čitatelje

Cijena pregleda za lasersku korekciju vida je ekskluzivno za sve čitatelje samo 190 kuna.
Redovna cijena pregleda je 750 kuna. Pripremne pretrage, pregled i detaljan razgovor s liječnikom traju oko 90 minuta. Na temelju podataka uočavaju se i mjere nedostaci vašeg oka, čime kirurg dobiva detaljne i točne podatke o dioptriji i optičkoj mapi vaših očiju. Naručite se na pregled.

Je li laserska korekcija vida trajna i što se događa s vidom nakon par godina?

Je li laserska korekcija vida trajno rješenje – jedno je od najčešćih postavljanih pitanja vezanih za lasersko skidanje dioptrije. Rezultati laserskih zahvata su u potpunosti trajni.

Renata Sopek, fitness stručnjak: „Vid sam korigirala prije 10 godina u Optical Expressu. Imala sam vrlo kompliciranu
dioptriju, koja je u potpunosti uklonjena. Bila je to odlična odluka, tim više što puno treniram, stalno radim i imam vrlo brz tempo života u kojem nema mjesta ni vremena ni za što što me dodatno opterećuje. Korekciju sam radila u periodu kada je još bilo puno neodgovorenih pitanja, pogotovo o tome što će biti za deset-petnaest godina. Eto, ja sam živi primjer da je laserska korekcija vida trajno rješenje, moje su oči super, a korekcija pun pogodak.

Ivan Buljubašić, vaterpolist: „Prošlo je pet godina otkako sam korigirao vid u Optical Expressu. Čitavo vrijeme intenzivno treniram i sretan sam što sam se riješio leća. Vid je odličan kao i neposredno nakon zahvata. Nakon mene, vid je korigiralo i nekoliko mojih kolega. Svi smo zadovoljni. Znate i sami kako je vaterpolo zahtjevan sport i udarci nisu rijetkost, ali zaista nismo imali nikakvih problema, bez obzira na sve izazove.

Marina Tawfiq: „Lasersku korekciju dioptrije sam izvršila još 2007. godine. Pravo olakšanje osjećam upravo sada u igri s djecom. S tvrdim lećama koje sam nosila aktivnosti s dvojicom živahnih mališana bile bi pravi izazov. Sad bez puno razmišljanja i brige idemo u bazen, park ili, ukratko, boravimo na otvorenom. I nakon toliko godina sama pomisao da ujutro ne moram stavljati leće mi mami osmjeh na lice.

Laserskoj korekciji vida u Optical Expressu podvrgnula su se i druga poznata lica koja su imala probleme s vidom: Goran Ivanišević, Ivana Brkljačić, Slavko Sobin, Sanja Vejnović i mnogi drugi.

Saznajte sve što ste ikad željeli znati o rješavanju problema s dioptrijom i pročitajte odgovore na najčešće postavljana pitanja o laserskom skidanju dioptrije. Na pitanja odgovaraju stručnjaci Optical Expressa dr. Dean Šarić i dr. Dražen Grgić.

Linker
25. travanj 2024 14:39