U novoj poliklinici dostupan najsuvremeniji AI uređaj za dijagnostiku i najsitnijih tvorbi na koži

Specijalistica dermatovenerologije: Krema s SPF-om je potrebna i tijekom oblačnih dana, prirodna komentika u Hrvaskoj često nije najbolje rješenje i svakodnevno pranje kose ne pojačava ispadanje kose

U Varaždinu je otvorena Croatia poliklinika, osma u nizu, nakon Zagreba, Splita, Pule, Koprivnice, Rijeke, Osijeka i Zadra. U svakoj je poliklinici vrhunska usluga standarizirana, a otvaranjem nove na sjeveru Hrvatske kvalitetna zdravstvena skrb postaje dostupna i građanima Varaždina i okolice.

Ova je poliklinika opremeljena najmodernijim uređajima i tehnologijom za dijagnostiku i liječenje. Pacijentima iz Varaždina i okolice na raspolaganju je vrhunski liječnički tim i stručno medicinsko osoblje s dugogodišnjim iskustvom koji pružaju zdravstvene usluge u gotovo 20 specijalističkih djelatnosti. Tako se u Croatia poliklinici u Varaždinu mogu obaviti sistematski i preventivni pregledi, mali kirurški zahvati, laboratorijske pretrage te specijalističke obrade iz područja dermatologije i venerologije, endokrinologije s dijabetologijom, kardiologije, nutricionizma, neurologije, oftalmologije, ortopedije, radiologije, urologije, ginekologije i interne medicine.

Povodom otvaranja Croatia poliklinike razgovarali s jednom od stručnjakinja, specijalisticom dermatovenerologije, Jelenom Krtanjek Maček. Dr.med. Krtanjek Maček je svoju specijalizaciju završila u Zagrebu i radno iskustvo stekla u Općoj bolnici u Varaždinu, a sada karijeru nastavlja u novootvorenoj poliklinici. Upravo je ona odmah prepoznala važnost otvaranja ovake poliklinike i za ovo područje: „Kao i svugdje u svijetu, dermatovenerologija je i u Hrvatskoj, a posebice u našem, sjeverozapadnom dijelu države, deficitarna i ponekad teško dostupna specijalnost. Otvaranjem dermatološke ambulante u Croatia poliklinici klijentima želimo ponuditi brzu i potpunu dermatovenerološku uslugu koja uključuje klinički pregled, potrebne dijagnostičke metode (uključujući mogućnost pregleda najsuvremenijim digitalnim dermatoskopom uz pohranu fotografija radi praćenja promjena na koži) te adekvatno liječenje uz mogućnost obavljanja manjih kirurških zahvata, a to sve u kratkom roku, u ugodnoj atmosferi i okruženju“, istaknula je Krtanjek Maček.

image

Jelena Krtanjek Maček

Koje su najčešće dermatološke probleme s kojima se ljudi susreću, i koje inovativne metode ili tretmani će biti dostupni u novoj poliklinici kako biste im pomogli?

Najčešći dermatološki problemi danas uključuju problematiku kože lica (npr. akne koje nisu rezervirane samo za adolescentnu nego i odraslu dob, kao i rozacea), tumore kože s naglaskom na melanom kože, koji u velikoj mjeri nastaju kao posljedica izlaganja sunčevom zračenju te upalne bolesti kože (npr. psorijazu) i autoimune bolesti kože kao što je vitiligo. U pedijatrijskoj populaciji izdvojila bi atopijski ekcem koji ima do 20% djece.

Od inovativnih metoda dijagnostike u Croatia poliklici izdvajam digitalni dermatoskop koji predstavlja najsuvremeniji način pregleda i praćenja tvorbi na koži (primarno madeža) uz korištenje softvera s artificijelnom inteligencijom koji pomaže u dijagnostici najsitnih tvorbi na koži. Uz navedeno, izdvajam i suvremeno opremljenu salu za male kirurške zahvate te niz medicinskih i estetskih neinvazivnih zahvata čiji opseg planiramo kontinuirano povećavati.

Kako biste potaknuli svijest o važnosti preventivnih mjera u očuvanju kože, te koje savjete biste dali ljudima za održavanje zdravlja kože u svakodnevnom životu?

Za kožu svakako vrijedi poruka da je prevencija pola zdravlja. Redovnim preventivnim pregledima kože cijelog tijela možemo pravodobno detektirati sve sumnjive tvorbe te ih kirurški ukloniti uz patohistološku analizu. Koža doista pamti te svako neoprezno i pretjerano izlaganje suncu povećava rizik nastanka tumora kože (posebice najzloćudnijeg tumora kože – melanoma). Svakako skrećem pažnju na odgovorno ponašanje na sunca uz korištenje mjera zaštite (izbjegavanje boravka na suncu u vrijeme toplinskih valova od 10 do 17 sati, korištenje krema za SPF zaštitom (uz UVB svakako i UVA zaštita što je danas standard), mehanička zaštita odjećom, nošenje sunčanih naočala, sklanjanje djece od jakog sunca). Isto tako, zaštita od kontinuiranog sunčevog zračenja je i najbolji način obrane kože od preranog starenja i pojave bora.

Gledajući generalnu njegu kože preporučam izbjegavanje agresivnih sredstava za pranje kože, odabir odgovarajućih proizvoda za njegu ovisno o tipu kože te konzultaciju dermatologa u slučaju nedoumica odnosno u slučaju pojave zabrinjavajućih promjena na koži.

Koji su najčešći mitovi kada govorimo o njezi kože?

Jedan od najčešćih mitova vezan je uz danas jako popularne lokalne retinoide (derivate vitamina A) i vjerovanje da njihovom upotrebom stanjujemo kožu. Istina je da retinoidi potiču bržu obnovu stanica, sintezu kolagena i elastina što dugoročno vodi do zadebljavanja kože koja postaje čvršća i otpornija. Vrstu i jačinu retinoida odabiremo individualno, a korištenje preporučamo uz adekvatnu zaštitu od sunca.

Drugi mit je da se akne mogu liječiti učestalim korištenjem mehaničkih agresivnih pilinga čime samo dodatno iritiramo i isušujemo kožu što u konačnici dovodi do daljnjeg pogoršanja.

Izdvajam i mit da masnoj koži nije potrebna hidratantna krema. Hidratantna krema potrebna je svakoj koži jer doprinosi održavanju zdrave barijere kože te zdravlju kože općenito. Iako masna koža proizvodi više masnoća, koži treba i vlaga te ona svejedno može biti dehidrirana (posebice uz tretmane lokalnim ili sistemskim pripravcima za akne).

Sljedeći mit je da učestalo (ili svakodnevno) pranje kose pojačava ispadanje kose. Činjenica je da su vlasi koje ispadnu prilikom pranja ušle u telogenu fazu (fazu mirovanja) te su spremne za ispadanje što je normalni dio u ciklusu rasta kose. Odgađanjem pranja kose na vlasištu se gomilaju masnoće i odumrle stanice koje se prezentiraju kao ljuske što može potaknuti upalu i dugoročno pojačano ispadanje kose.

Potom izdvajam mit o kremama s SPF-om, odnosno tvrdnju da krema s SPF-om nije potrebna tijekom oblačnih dana. Činjenica je da UV zrake prodiru kroz oblake te je krema s SPF faktorom potrebna i za vrijeme oblačnog vremena.

Danas je izrazito popularan mit da je prirodna kozmetika najbolja za kožu. Prva činjenica je da se pod pojmom „prirodno“ plasiraju svakojaki proizvodi s obzirom da nema točno određene zakonske regulative deklariranja proizvoda kao prirodnog. Druga činjenica je da većina proizvoda označenih kao prirodni sadrži barem jedan sastojak koji može uzrokovati alergijski kontaktni dermatitis. Prilikom biranja kozmetike, preporučam pažljivo čitanje sastava proizvoda.

Više informacija o dostupnim uslugama možete pronaći na web stranici Croatia poliklinike.

image

Croatia poliklinika

Linker
25. travanj 2024 13:13