Apple TV+ ušao u povijest kao prvi streaming servis s Oscarom za najbolji film

Oštra konkurencija filmu CODA bio je hvaljeni Netflixov vestern Šape pasje, koji je imao dvanaest nominacija, no osvojio je tek jedan.

Apple TV+ (AAPL.O) ušao je u povijest kao prvi streaming servis koji je osvojio Oscar za film CODA, dirljivu dramu o kćeri gluhih roditelja koja nastoji pomoći obitelji u poslu, pokušavajući se pritom baviti glazbom.

Ovaj je streaming servis kupio film CODA (skraćenica za "djecu gluhih odraslih osoba") za rekordnih 25 milijuna dolara nakon njegova debija 2021. na Filmskome festivalu Sundance, piše Hina.

Čitajte i: Najveći pregled ovogodišnjih Oscara: Sva iznenađenja, nagrade i modne kreacije

Film je prije Oscara osvojio neke od najcjenjenijih filmskih nagrada, poput nagrade Udruge američkih filmskih producenta, Udruge američkih filmskih i tv glumaca i Udruge američkih filmskih scenarista.

Oštra konkurencija filmu CODA bio je hvaljeni Netflixov vestern Šape pasje, koji je imao dvanaest nominacija, no osvojio je tek jedan. Njegova redateljica, Jane Campion, zlatni je kipić osvojila za najbolju režiju.

Ovogodišnji Oscar za najbolji film pokazuje koliko je daleko filmska industrija odmaknula od 2017., kada je Međunarodni filmski festival u Cannesu zabranio da se ostvarenja koja nisu emitirana na velikim platnima natječu za najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu.

S obzirom na to da su 2020. kino-dvorane zbog pandemije bile zatvorene, američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti izmijenila je pravila o filmovima koji se mogu natjecati za prestižne Oscare, nastojeći privremeno izmijeniti dotadašnje uvjete. Bio je to prijelomni trenutak za filmove koji su svoj debi imali putem streaming usluga.

Čitajte i: Najprestižniji crveni tepih u godini: Pogledajte što su zvijezde odjenule za dodjelu Oscara!

Oscar za najbolji film istodobno je prekretnica za Apple TV+, streaming platformu lansiranu u studenome 2019.

Apple TV+ je dočekao svoj proboj u svijet filmskih nagrada u rujnu 2021., kad je komedija Ted Lasso osvojila Emmy za najbolju humorističnu seriju.

Linker
24. siječanj 2023 07:17