CROPIX
Pokazala srednji prst

Bivša predsjednica: 'Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će 'baja' reći'

U nizu reakcija na sablasne izjave koje su se javile u predizbornoj kampanji, a tiču se ženskih reproduktivnih sloboda pa čak i silovanja, oglasile su se mnoge (ženske) osobe iz javnog života i politike, među njima je i reakcija donedavne predsjednice Grabar-Kitarović.

U nizu reakcija na sablasne izjave koje su se javile u predizbornoj kampanji, a tiču se ženskih reproduktivnih sloboda pa čak i silovanja, oglasile su se mnoge (ženske) osobe iz javnog života i politike, među njima je i reakcija donedavne predsjednice Grabar-Kitarović.

Sve više poznatih žena vrlo otvoreno reagira na nedavne izjave i diskurs koji vode neki od političkih kandidata za predstojeće parlamentarne izbore, točnije Miroslava Škore i Nine Raspudića, tim se ženama pridružila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U izdanju u kakvom je nismo navikli vidjeti s osmjehom na licu poslala je vrlo ozbiljnu poruku.

"Pridružujem se svim ženama koje ovim 'nepristojnim' činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će “baja” reći. Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju", rekla je bivša predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović ekskluzivno za Jutarnji list i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst, koju možete vidjeti u članku na linku.

U nizu intervjua i debata koje su se zaredale kako se datum izbora bližu, najviše bure u javnosti podigle su izjave Miroslava Škore koji je rekao da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti s obitelji što će učiniti, dok je Nino Raspudić tijekom sučeljavanja sugerirao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Putem društvenih mreža oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, žena je zgrožena takvim izjavama.

"Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorištavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopće zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osjećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sljedeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konzultacije s (muškim?!) članovima obitelji. To nije poruka koju mladi trebaju slušati u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, suosjećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati", napisala je Divjak na Facebooku.

'Milo moje, evo damski odgovor'

Još jedna političarka reagirala je na uznemirujuć diskurs kojem se daje javnog prostora, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš (HNS), objavila je fotografiju na kojoj pokazuje Škori srednji prst te je pozvala i druge žene da učine isto.

"Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!", poručila je Gamoš.

Na Facebooku se oglasila i istaknuta televizijska novinarka Danka Derifaj. "Cijeli dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i ne puštaju. Popi*dila sam. Odje*ite više od moje maternice i moje pi*ke, isto tako i od onih moje prijateljice, kolegice, majke, kćeri ili bilo koje druge žene. Ima da nas pustite na miru i poštujete. A za sve koji će se zgroziti nad mojim rječnikom nek' usmjere svoje zgražanje prema onima što bi gospodarili tuđim tijelom. Moja maternica, moja stvar, moje tijelo moja stvar, moja pi*ka, moja stvar i nema te sile koja će njom gospodariti", napisala je Derifaj.

Pročitajte i:

Glas naroda je jasan: Vjerske zajednice ne bi se trebale mješati u zdravstvenu politiku oko pobačaja

Mirela Priselac Remi u novoj, važnoj ulozi: 'Objeručke sam prihvatila, ženska pitanja su mi bliska'

4 tipa prijateljica koje treba imati svaka žena

Linker
20. lipanj 2024 07:13