BISER U SRCU ISTRE

Buzet osvaja gradskim palačama i srednjovjekovnom utvrdom, slapovima i stazama za brdske utrke

Stari gradić u dolini Mirne privlači posjetitelje bogatom kulturnom baštinom i gastronomijom, a ljubitelje adrenalinskih sportova i odličnim uvjetima za penjanje i paragliding.

Pitoreskni brežuljkasti kraj, koji okružuje dolinu rijeke Mirne, uz sjeveroistočnu granicu Istre sa Slovenijom, posjetitelje oduševljava svojim srednjovjekovnim kaštelima, bogatom kulturnom baštinom i iznimnom gastronomskom ponudom. Ljubiteljima tartufa Buzet je odavno omiljena gastro destinacija, a posljednjih godina u taj kraj hodočaste i oni koji žele kušati delicije od istarskog goveda boškarina, čijem se uzgoju posvećuje sve više lokalnih proizvođača u cijeloj Istri.

image
Buzet je omiljena destinacija ljubiteljima tartufa koji rastu u okolici.
Duval

Na šetnju kamenim ulicama poziva buzetski Stari grad, smješten na brdu, najvišoj točki iznad riječne doline, a to je ujedno i najbolji vidikovac, s pogledom na okolna mjesta.

Do njega se stiže kroz monumentalna gradska vrata, a osim barokne cisterne te Male šterne (gradskog bunara) svakako vrijedi razgledati gradske palače, kao i obrtničke i trgovačke kuće, ali i uživati u pogledu na gradske vrtove sa šetališta Šotojorta. Buzet je više od pola stoljeća i grad automobilizma: rodni grad Đanija Šverka, nekadašnjeg asa i europskog prvaka, sa svojim cestama i stazama u okolici izazov je i najvećim imenima brdskih utrka.

image
Buzet je poznat i kao grad automobilizma.
TZ Buzet
image
Obronci Ćićarije raj su za paraglajdere.
PRIZMA

Posebna je atrakcija posjet ostacima srednjovjekovne utvrde Petrapilosa, poznate i kao Kosmati grad.

Slobodne penjače privlače brojni brežuljci sa svojim živim stijenama, a obronci Ćićarije, istarskog vapnenačkog lanca, na koji se na sjeveru nadovezuje planinski masiv Učke, na osobitom su glasu u krugovima zaljubljenika u paragliding - skokove i let s padobranom. Rekreativcima bez potrebe za adrenalinskim izazovima preporučuje se šetnja Stazom sedam slapova, koja je osobito atraktivna ujesen i zimi kad su rječice, potoci, slapovi i jezera bogati vodom.

image
Staza sedam slapova osobito je atraktivna ujesen i zimi kad su rječice, slapovi i jezera najbogatiji vodom.
TZ Buzeta
image
Slobodne penjače privlače stijene na okolnim brežuljcima.
Reinhard Fichtinger

Posebna je atrakcija posjet ostacima srednjovjekovne utvrde Petrapilosa, u narodu poznatoj pod nazivima Kostel ili Kosmati grad, koja se nalazi na brdašcu iznad rječice Bračane. Zahvaljujući fondovima Europske unije ruševni kaštel potpuno je restauriran, a arheološki ostaci pronađeni na tom lokalitetu svjedoče o kontinuiranoj ljudskoj prisutnosti na tom području od prapovijesti i antike do danas.

image
Kaštel Petrapilosa.
TZ Buzeta
Linker
25. travanj 2024 22:40