Odlučno ne

Abba razočarala obožavatelje: Ništa od nastupa na Euroviziji?

Članovi sastava Bjorn Ulvaeus i Benny Andersson isključili su mogućnost nastupa na Euroviziji - kratko su rekli "nema šanse".

Švedska predstavnica Loreen odnijela je pobjedu na ovogodišnjoj Euroviziji i omogućila Švedskoj da postane domaćin ovog natjecanja, i to baš sljedeće godine, kada se obilježava 50 godina otkako je Abba pobijedila s pjesmom "Waterloo". Savršena prilika da legendarni sastav nastupi na Euroviziji i obilježi pola stoljeća od svoje pobjede - svi su pretpostavili da će se to i dogoditi, no neki članovi Abba-e čvrsto su rekli "ne!".

U razgovoru za BBC-jev Newsnight program članovi grupe Björn Ulvaeus i Benny Andersson kazali su da nema šanse da se taj nastup održi. "Ne želim. A ako ja ne želim, drugi također neće htjeti. Isto vrijedi za sve nas četvero. Netko kaže ne, znači, to je ne", rekao je Andersson. "Možemo proslaviti 50 godina od naše pobjede i bez nas na pozornici", nadodao je Ulvaeus.

Otkako je Abba pobijedila na natjecanju 1974. godine, Švedska je odnijela pobjedu još šest puta, a činjenica da se obljetnica i održavanje Eurovizije poklapaju izazvala je euforiju kod obožavatelja. Abba je stekla globalnu popularnost nakon pobjede na natjecanju ‘74. godine, nakon čega su zaredali hitove "Dancing Queen", "Money, Money, Money", "Super Trouper", a 1982. godine su se raspali. Ipak, objavili su "Abba Gold" 1992. te sljedeći album tek 2021. godine.

Unatoč raspadu grupe i neizdavanju novih pjesama više od četiri desetljeća, Abba je zadržala veliki broj obožavatelja, a njihove pjesme nastavile su se slušati sve do danas. Njihove bezvremenske hitove obožavaju sve generacije, što dokazuje i uspješni novi koncertni format kojeg su pokrenuli: iskoristili su tehnologiju u svoju korist pa na koncertima umjesto članova grupe nastupaju njihovi hologrami. Impresivni show je ostvario uspjeh koji je iznenadio i članove sastava.

Linker
21. travanj 2024 09:21