SPORNA SNIMKA

Drama uoči Dore: Na YouTubeu osvanuo video u kojem Kedžu optužuju za rasizam

U videu se također postavlja pitanje treba li se Damiru dozvoliti sudjelovanje na Eurosongu ako pobijedi na Dori.

U petak je na YouTube kanalu imena "Eurovision Truth" osvanuo video u kojem se pjevača Damira Kedžu optužuje za rasizam. Video uključuje kadrove Kedžina nastupa iz showa "Tvoje lice zvuči poznato" u kojemu je glumio pjevača Weeknda i pritom je imao tzv. "blackface" (crno lice).

Pogledajte video

"Hrvatski finalist za Euroviziju 2023. radi blackface u zabavnoj TV emisiji. 2020. godine Damir Kedžo se na Twitteru ispričao zbog blackfacea, no ti su tweetovi u međuvremenu obrisani! Damir je u ovom nastupu imao 29 godina, očito je bio svjestan da blackface nije u redu. Blackface je oblik kazališne šminke koja se koristi u zabavne svrhe kako bi bijelci prikazali karikaturu crne osobe", stoji u opisu videa na engleskom.

Također, u videu se postavlja pitanje bi li Damiru uopće trebalo biti dozvoljeno nastupati na Eurosongu, a tvitovi su u međuvremenu nestali.

image

Kedžo u kostimu za Doru 2023.

LIVIO ANDRIJIC LIVIO ANDRIJIC

Inače, Kedžo se nakon pobjede na Dori 2020. ispričao zbog blackfacea. "Iskreno mi je žao što sam svojim blackfaceom povrijedio druge. Nisam bio svjestan. Nikada ne bih nikoga namjerno povrijedio. Bio sam svjestan da ljudi pričaju o tome, ali namjerno nisam htio govoriti ništa prije Eurosonga jer bi djelovalo neiskreno", napisao je tada.

Linker
08. rujan 2023 22:21