Ellen Pompeo obrušila se na Netflix

 AFF-USA/SHUTTERSTOCK
Borba za tantijeme

Ellen Pompeo se obrušila na Netflix zbog starih sezona ‘Uvoda u anatomiju‘

Glumica i producentica podržala je kolege kreativce, kao i Mandy Moore, zvijezda vrlo gledane serije ‘This is Us‘ kojoj je Hulu isplatio 81 cent naknade za ponovno emitiranje.

Glumica i producentica podržala je kolege kreativce, kao i Mandy Moore, zvijezda vrlo gledane serije ‘This is Us‘ kojoj je Hulu isplatio 81 cent naknade za ponovno emitiranje.

Američki kreativci koji žive od stvaranja sadržaja za filmove, televiziju te produkcija streaming divova već danima štrajkaju ispred sjedišta vodećih kompanija u zabavljačkoj industriji, na potezu od New Yorka do Kalifornije. Na meti prosvjednika našle su se i streaming platforme čiji odnos prema kreativcima - od scenarista i manje poznatih glumaca do najvećih zvijezda - izaziva bijes u samoj industriji i izvan nje. Glumica Mandy Moore, zvijezda vrlo gledane serije "This is Us" koju je producirao Disney, također se pobunila. Serija se prikazivala od 20. rujna 2016. do 24. svibnja na NBC-ju, a sada se vrti na Huluu - pojasnila je zašto se prosvjeduje ispred sjedišta Netflixa, Hulua, Amazona i ostalih u biranom društvu streaminga. I u kakvoj su vezi sa štrajkom?

"U nevjerojatno smo sretnim pozicijama kao traženi glumci. Sudjelujemo u stvaranju sadržaja emisijama koje su na ovaj ili onaj način pronašle ogroman uspjeh. Ali mnogi nisu te sreće. Kad nemaju angažman, žive od tantijema kojima plaćaju račune", rekla je za The Hollywood Reporter otkrivajući zapanjujući detalj. Radi se o iznosu tantijema koji joj isplaćuju zbog streaminga serije "This is Us".

"Čekovi su ispisani na iznose poput 81 centa. Razgovarala sam sa svojim agentom koji je rekao da je od mog honorara primio svoj postotak, cent ili dva", izjavila je.

image

Mandy Moore proziva streaming platforme

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Nekada je situacija na tržištu bila mnogo povoljnija. "Ako ste prije 10, 15 ili 20 godina imali sreću snimiti više od 120 epizoda uspješne serije, tantijemi za ponovno emitiranje mogli su vas održati na površini radite li manje projekte, želite li se okušati u kazalištu ili pauzirati jer imate djecu i morate se brinuti o obitelji", dodala je zvijezda uspješne serije "Scandal", Katie Lowes.

Danas više nije tako. Sve se promijenio nakon što su se pojavili moćni streaming divovi i počeli diktirati svoje uvjere, posebno tijekom pamdemije koronavirusa i nakon nje.

Zvijezda serije "Grey‘s Anatomy", Ellen Pompeo, obrušila se na Netflix. Na toj platformi prikazuju se stare sezone omiljenog serijala. Sadržaj se reklamira na društvenim mrežama, pa je tako Netflix na Tik Toku nedavno objavio screenshot Ellen Pompeo iz epizode druge sezone u kojoj njen lik, Meredith Grey, operira pirotehničara kojem je zapela bomba u prsnom košu.

"Ja kad postoji bomba u prsnoj šupljini", stavio joj je streamer riječi u usta, pozivajući na gledanje te epizode. Na svom Instagram Storyju glumica je prenijela isti screenshot, ali s drugačijom objavom.

"Ja kad @netflix ne plaća glumcima tantijeme", napisala je objavi na svojem Instagram Storyju.

Producentica i glumica dosad se nije formalno izjasnila o štrajku glumaca i pisaca, ali sad je jasno što misli i na čijoj je strani.

Mnogi se pitaju kako streaming kompanije uspijevaju plaćati tantijeme od 81 centa glumcima bez popratnih tužbi, objasnio je glumac Sean Gunn poznat po ulozi smotanog Kirka Gleasona u seriji "Gilmore Girls".

"Naša serija donijela ogromnu zaradu za Netflixu ali mi to nismo osjetili. Ne plaćaju nam pravedne tantijeme jer isplaćuju naknadu za licenciranje producentskoj kompaniji, u ovom slučaju Warner Brosu. Dakle, Warner Bros nama plaća tantijeme nakon što se namire od te naknade i nas na kraju dopadne smiješno mali iznos, posebno za sadržaj koja dugo nije emitiran", ispričao je.

Glumac ističe da kada serija postigne ogroman uspjeh i generiraju milijunsku dobit za Netflix, tantijemi su mali zato što nema transparentnih podataka o gledanosti. Naveo je da se namjerno ne objavljuju točni podaci o streamingu koje streameri pomno čuvaju, prenosi Daily Mail.

"Ovdje se radi o pravednom rješenju za sve. Samo želimo biti sigurni da imamo poštenu pogodbu. Ako je predstava ili projekt uspješan, trebali bismo i mi osjetiti. To se čini potpuno razumnim", zaključuje Sean Gunn.

Linker
26. travanj 2024 11:37