legendarni glazbenik

George Michael osvanuo na britanskoj kovanici u svom prepoznatljivom izdanju

Slavu je stekao u poznatoj grupi Wham!, a nakon raspada grupe glazbenik je ostvario zavidnu samostalnu karijeru. Kovanica prikazuje glazbenika u njegovom prepoznatljivom looku - u kožnatoj jakni i s avijatičarskim sunčanim naočalama.

Britanska kraljevska kovnica novca izdala je prigodne novčiće s glazbenikom i bivšim članom grupe Wham! Georgeom Michaelom. Iza dizajna stoji umjetnica i kiparica Sandra Deiana, a inspiraciju je pronašla promatrajući naslovnicu njegovog albuma iz 1987. godine "Faith". Kovanica prikazuje glazbenika u njegovom prepoznatljivom looku - u kožnatoj jakni i s avijatičarskim sunčanim naočalama.

"Htjela sam detaljan portret koji najbolje opisuje njegovu karizmu, a najviše sam razmišljala o njegovim sunčanim naočalama. Drago mi je što možemo odati počast njegovoj glazbi i što je u dizajnu novčića vidljiv jedan dio Georgeove pjesme", objasnila je Sandra Deiana u izjavi. Kovanice su dostupne u prodaji, a dolaze u srebrenoj i zlatnoj varijanti. Cijene novčića stajat će od 18 do 3,240 eura.

image

Za dizajn novčića, umjetnica je pronašla inspiraciju u Georgeovom albumu "Faith"

THE ROYAL MINT/GLORIA EDIT

Michael je slavu je stekao 80-ih s grupom Wham! kojeg je osnovao s glazbenikom Andrewom Ridgeleyjem. Ubrzo su snimili brojne hitove - "Wake Me Up Before You Go", "Everything She Wants", "Club Tropicana", a njihov božićni singl "Last Christmas" neizostavna je pjesma svake godine u predblagdanskom razdoblju. Pop duo razišao se 1986. godine, a Michael je nakon toga ostvario zavidnu solo karijeru.

Kao samostalni izvođač George je najpoznatiji po hitovima "Careless Whisper", "Faith", "Jesus to a Child", "Fast Love", "Freedom! ‘90" i brojnim drugim. U dugogodišnjoj karijeri koja je trajala više od 40 godina, glazbenik je prodao više od 100 milijuna albuma, osvojio je dva Grammyja i tri Brit Awardsa.

Legendarni glazbenik preminuo je svom domu na Božić 2016. godine u dobi od samo 54. godine, nakon što je završena obdukcija ustanovljeno je da je preminuo prirodnom smrću.

Linker
21. travanj 2024 00:11