Roker i znanstvenik

 MICHELE NUCCI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK
Roker i znanstvenik

Gitarist i astrofizičar: Brian May iz grupe Queen sudjelovao je u povijesnoj svemirskoj misiji

Gitarist legendarnog benda doktor je astrofizike čije je znanje pomoglo odrediti slijetanje letjelice NASA na asteroid i sigurno se vratiti na Zemlju.

Gitarist legendarnog benda doktor je astrofizike čije je znanje pomoglo odrediti slijetanje letjelice NASA na asteroid i sigurno se vratiti na Zemlju.

Kada ne nastupa s bendom ili ne svira na krovu Buckinghamske palače himnu "God Save The Queen", britanski glazbenik Brian May bavi se strukom, astrofizikom. Stvar je u tome da je član legendarne grupe Queen i jedan od najboljih gitarista svijeta, doktor znanosti u području astrofizike. Ukratko, ozbiljan je znanstvenik. I cijenjen u branši bez koje ne bi bilo istraživanja svemira. Pokazalo se to tijekom nedavnog povijesnog događaja: delikatnog slijetanja letjelice Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) na asteroid Bennu. Štošta je tijekom povijesne svemirske operacije slijetanja na "stijenu" nepravilnog oblika koja se kreće svemirom vlastitom putanjom, moglo ispasti kako ne treba. Međutim, britanski glazbenik specijalizirao je astronomsku stereoskopiju (snimanje dviju fotografija iz različitih kutova koje se potom spajaju u 3D prikaz) i odredilo sigurno mjesto slijetanja sonde koju je letjelica ispustila iznad Bennua, na asteroid.

Sve je prošlo prema planu: sonda je uspjela prikupiti 60 - 200 grama uzoraka asteroida koji je "rođen" prije 4,5 milijardi godina, u samom začetku Sunčevog sustava, prenosi Sky News. Sonda se poslije prikupljanja uzoraka odvojila od asteroida, vratila letjelici i s dragocjenim teretom krenulo se na putovanje prema Zemlji.

image

Povodom platinastog jubileja Elizabete II. 2022.,,opet je svirao himnu ‘God save the Queen‘ na krovu Buckinghamske palače

KERRY DAVIES/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Putovanje svemirom letjelice Osiris-Rex započeto je 2020., a prošle nedjelje, 24. rujna, kapsula se prizemljila u američkoj saveznoj državi Utah.

"U nedjelju ujutro ti su znanstvenici nestrpljivo čekali dok je kapsula jurila kroz Zemljinu atmosferu tisućama milja na sat. Lagano se padobranom spustila u vlažni pustinjski krajolik poligona za testiranje i obuku Utah, oko 80 milja zapadno od Salt Lake Cityja, u 8:52 ujutro po lokalnom vremenu", piše The New York Times.

Britanski glazbenik kojem je u ožujku ove godine dodijeljena titula viteza, otpočetka je sudjelovao u misiji započetoj prije sedam godina.

U poruci podrške prikazanoj na NASA TV-u uoči slijetanja kapsule u Utahu, rekao je: "Pozdrav NASA-ini ljudi, ljubitelji svemira, ljubitelji asteroida, ovo je Brian May iz Queena, ali sam također neizmjerno ponosan što sam član tima Osiris-Rex. Danas ne mogu biti s vama, volio bih da mogu, vježbam za turneju Queena, ali moje srce je tu s vama dok se iščekujete dragocjeni uzorak. Sretan dan povratka uzorka i čestitke svima koji su tako nevjerojatno naporno radili na ovoj misiji", poručio je Sir Brian May uoči povijesnog slijetanja sonde.

Linker
28. travanj 2024 08:22