Ovome se nisu nadali

Harry i Meghan: Teška optužba unuke legendarnog Nelsona Mandele

Poručila im je da su mnogi koristili riječi i lik njezinog djeda jer znaju da se njegovo ime dobro prodaje, a Harry i Meghan baš se ne razlikuju od njih.

Nevolje obično stižu u najneočekivaniji trenutak, u što su se uvjerili princ Harry i Meghan Markle. Otkako su započeli medijski rat s kraljevskom obitelji, rasizam svako toliko "ispliva" kao jedan od razloga koji ih je nagnao na odlazak u Ameriku. Uz to, boja kože njihovog sina najšokantniji je dio intervjua bračnog para s Oprah Winfrey, a kroz sve što su ispričali i tada i u dokumentarcu "Harry and Meghan", kao da se cijelo vrijeme provlači i njezina boja kože.

Ukratko, u priči vojvoda od Sussexa o neprihvaćanju i traumatičnim iskustvima dok su bili radni članovi kraljevske obitelji, to je bitan detalj. Više puta dali su na znanje da vjeruju kako je i "to" pitanje, a ne samo Meghanino skromno podrijetlo, razlog zbog kojeg je kraljevska obitelj nije prihvaćala kao punopravnu članicu kada bi se zatvorila vrata Buckinghamske palače.

image

Meghan i Harry 2018., na otvaranju izložbe o Nelsonu Mandeli

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Baš zato je način na koji je Ndileka Mandela, pedesetsedmogodišnja unuka legendarnog borca za ljudskog prava i nekadašnjeg predsjednika Južnoafričke Republike, popratila njihovu dokumentarnu seriju "Live to Lead" koja je od 31. prosinca 2022. spremna za streaming na Netflixu. Riječ je o posramljivanju kakvo se rijetko viđa. Javno im je opalila šamar, a njezine riječi smjesta su prenijeli britanski mediji, među njima i Daily Mail.

image

Posjet para Južnoafričkoj Republici

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naljutila ju je Harryjeva najava dokumentarne serije "Live to Lead" u kojoj princ kaže:"Ovo je inspirirano Nelsonom Mandelom". Smeta je što Harry u projektu za koji je masno plaćen, uspoređuje medijsku borbu što je s Meghan vodi protiv kraljevske obitelji - sa strahotom koju je prošao njezin djed u zatvoru. Povrijeđena je jer uspoređuju svoj raskošno dokumentiran okršaj s njegovom obitelji i Mandelin mučan, neopisivo težak, 27 godina dug put prema slobodi. Ne radi se tu o borbi za vlastitu dobrobit jer mu je više puta ponuđen izlazak iz zatvora u zamjenu za odustajanje od aktivizma, što je glatko odbio. Nije popuštao ni milimetar, premda ga to umalo stajalo života. Zato je bio velik i zato je postao ikona.

image

Megan i Archie s nadbiskupom Desmondom Tutuom prije tri godine

POOL/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

"To je kao kad uspoređujete kredu i sir. Iste su boje, ali potpuno različiti. Tu nema usporedbe. Znam da je Zaklada Nelson Mandela podržala tu njihovu inicijativu, ali ljudi su godinama krali djedove citate i koristili njegovu ostavštinu jer znaju da se njegovo ime dobro prodaje. Harry i Meghan se ne razlikuju od njih", izjavila je bivša je medicinska sestra koja je godinama radila na odjelu intenzivne njege.

I sama aktivistkinja: podržava pokret #MeToo, predano radi na suzbijanju seksualnog nasilja (i sama je bila žrtva seksualnog nasrtaja), pomaže oboljelima od ADIS-a, a uz sve to nastoji očuvati i djedovu ostavštinu.

image

Vojvode od Sussexa 2019. u Cape Townu

DOMINIC LIPINSKI/PA IMAGES/PROFIMEDIA

U najavi za "Live To Lead", u koprodukciji Zaklade Nelson Mandela, Harry citira legendarnog državnika i kaže: "Ono što se računa u životu nije sama činjenica da smo živjeli". Zatim se pojavljuje Meghan i završava citat: "Razlika koju smo napravili u životima drugih, odredit će značaj života koji vodimo".

Vojvode od Sussexa su izvršni producenti projekta koji je, čini se, društveno angažiran i njime bi, zacijelo, htjeli potaknuti pozitivne korake po pitanju rasizma. Pritom nije objavljeno jesu li se odrekli i centa od gotovo 100 milijuna dolara vrijednog ugovora s Netflixom kako bi na terenu, u Africi, siročad čiji su roditelji podlegli ADIS-u dobila pristojan obrok? Unuka Nelsona Mandele zacijelo bi ih mogla uputiti na dobrotvorne udruge u Južnoafričkoj Republici kojima je novac prijeko potreban.

Linker
15. travanj 2024 02:13