Zahvat zbog lezija

Jil Biden dijagnosticiran karcinom bazalnih stanica

Podvrgnuta je operativnom zahvatu u vojnom medicinskom centru Walter Reed u Marylandu, dobro se osjeća i uskoro će je otpustiti iz bolnice.

Američkoj prvoj dami Jill Biden otkriven je karcinom bazalnih stanica, jedno od najčešćih oblika raka kože i sinoć je podvrgnuta postupku uklanjanja kancerogenih lezija, javlja AP News. Kirurzi su joj uklonili kancerogene lezije iznad desnog oka, s prsa, te s lijevog kapka. Još nije jasno je li se rak proširio, no prva dama je optimistična.

Bolest je otkrio dr. Kevin O‘Connor, liječnik američkog predsjednika, a ambulantni postupak, poznatiji kao Mohsova operacija, održan je u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed, Maryland. Američki predsjednik bio je cijelo vrijeme uz suprugu: iz Bijele kuće javljaju da će se prva dama odmarati do kraja dana i već će navečer biti spremna za otpuštanje iz bolnice i odlazak na kućnu njegu, a predsjednik je gotovo cijelo vrijeme bio uz nju.

image

Američki predsjednik Joe Biden sa suprugom

CQ-ROLL CALL/DDP USA/PROFIMEDIA

Prošlog njezina tjedna tajnica za medije, Vanessa Valdivia, objavila je: "Tijekom rutinskog probira raka kože pronađena je mala lezija iznad desnog oka prve dame. Zbog predostrožnosti, liječnici su preporučili da se ukloni".

U priopćenju se objavljuju detalji postupka i obećanje se kako će "sve promjene u njezinu stanju ili planu liječenja" biti podijeljene s javnošću. Poznato je kako je Jill Biden bila podvrgnuta "medicinskom postupku" u travnju 2021., u ambulantnom centru u blizini Sveučilišta George Washington, ali detalji tada nisu navedeni, piše portal Hollywood Life.

"Prva dama dobro je podnijela postupak", izjavila je tom prilikom njezina direktorica za komunikacije Elizabeth Alexander.

Prije gotovo godinu dana, u veljači 2022., Joe Biden ponovno je aktivirao program Cancer Moonshot - koji je izvorno pokrenuo 2016., kad je bio američki potpredsjednik, tijekom mandata Baracka Obame.

"Zbog nedavnog napretka u terapiji raka, dijagnostici i skrbi koja se temelji na pacijentima, kao i znanstvenom napretku i javnozdravstvenim lekcijama iz pandemije COVID-19, sada je moguće postaviti ambiciozne ciljeve: smanjiti stopu smrtnosti od raka za najmanje 50 posto u sljedećih 25 godina i poboljšati borbu oboljelih i njihovih obitelji s rakom”, objavljeno je tada u medijima. Podsjetimo, američki predsjednik ima osobno, traumatično iskustvo s rakom: njegov stariji sin Joseph Biden podlegao je 2015. zloćudnom tumoru mozga, u četrdesetšestoj godini.

Linker
25. travanj 2024 13:56