iskreni vjernik

Jim Caviezel, Isus Krist iz filma ‘Pasija‘, stiže u zagrebačku Arenu na Veliki molitveni dan

Američki glumac osvjedočeni je vjernik koji je svoj život, osim glumačkoj profesiji, posvetio i širenju Božje riječi, a zagrebački vjernici 27. svibnja moći će uživo čuti njegovo svjedočanstvo.

“Prigrlite svoj križ i trčite prema svom cilju. Želim da odete u ovaj poganski svijet i javno izrazite svoju vjeru. Svijet treba ponosne ratnike koje pokreće njihova vjera. Ratnike poput svetog Pavla i svetog Luke koji su riskirali svoje živote i ugled. Mi smo narod u opasnosti da podlegne našim ekscesima. Odvojite se od ove pokvarene generacije. Budite sveci. Sloboda ne postoji da radite ono što želite, već da činite ono što biste trebali.‘‘, tako se prije par godina slavni američki glumac Jim Caviezel obratio studentima na sveučilištu u Chicagu, a svoje tumačenje vjere prenijeti će u 90- minutnom izlaganju i domaćim vjernicima na Velikom molitvenom danu pod parolom Progledaj srcem: Neka vatra siđe!, koji će se održati 27. svibnja u Areni Zagreb.

image

Jim Caviezel sa suprugom Kerri

CAROLYN CONTINO/BEI/SHUTTERSTOCK

Caviezel se globalno proslavio ulogom Isusa Krista u povijesnoj sagi ‘‘Pasija‘‘ redatelja Mela Gibsona iz 2004., a u Hollywoodu je poznat kao praktični vjernik koji svoju katoličku vjeru širi i propovijeda na svakom koraku. Kako zbog vjerskih uvjerenja pažljivo bira uloge, tako je i njegov neosporan talent, kao uostalom i privlačan izgled, ostao pomalo u drugom planu jer primjerice odbija golotinju i ljubavne scene na filmu.

Iz poštovanja prema supruzi Kerri Browitt odbio je raditi golišave ljubavne scene u filmovima ‘‘Angel Eyes‘‘ s Jennifer Lopez i ‘‘High Crimes‘‘ s Ashley Judd. Vjeru dijeli sa suprugom s kojom više od dvadeset godina pohodi katolička svetišta diljem Europe pa je tako puno puta bio i u Međugorju. Par nikako nije mogao dobiti djecu koju su silno željeli pa su ih u vjeri odlučili posvojiti. I to djecu s teškoćama.‘‘Posvojili smo troje djece iz Kine koja su imala rak. Dvoje od njih imalo je tumor na mozgu, a jedno sarkom. Njihove šanse za preživljavanje nisu bile velike, ali ja sam želio pomoći. Oni me tjeraju da budem bolji čovjek. Ljubav je odluka.”, rekao je u jednom intervjuu

Rođen je 1968. u američkoj saveznoj državi Washington u velikoj obitelj s petoro djece. Od rane dobi odgajan je kao vjernik, redovito je s obitelji odlazio u crkvu, pohađao je katoličku školu, a prva ljubav bila mu je - košarka. Sanjao je o NBA karijeri, no zbog ozljede stopala morao je odustati od obećavajuće sportske karijere. Na odabir glume kao životnog poziva utjecala je činjenica što mu je majka Margaret Lavery bila kazališna glumica. Krenuo je kao i svi glumci u Los Angelesu, radeći razne poslove i obilazeći stotine audicija. No njegov talent i markantni izgled brzo su mu osigurali stabilnu karijeru. U početku su ga dopale sporedne uloge, jedna od prvih bila mu je u kultnom filmu ‘‘ My Own Private Idaho‘‘ s nesretno preminulim Riverom Phoenixom u glavnoj ulozi, a ubrzo je počeo dobivate i one glavne poput onih u filmovima ‘‘Madison‘‘ i ‘‘Grof Monte Cristo‘‘.

image

Na početku karijere sa Benom Chaplinom i Johnom Cusackom, u filmu ‘Tanka crvena linija‘ iz 1998.

SUPPLIED BY LMKMEDIA/IPA/IPA/PROFIMEDIA

A sudbonosni poziv Mela Gibsona da utjelovi Isusa Krista u ‘‘Pasiji‘‘, stigao mu je kada je imao 33 godine, koliko i Krist kada su ga razapeli na križu, a i sudbonosnim smatra što s njim dijeli i inicijale JC. Sve što se događalo oko tog filma produbilo je njegovu vjeru. Naime, snimanje je teklo svakako, samo ne glatko. O osjećaju prisutnosti dobra i zla na setu, govorio je javno, kao i o anegdotama s Gibsonom kojega je redovito opominjao da ne psuje.

image

Jim Caviezel i Sylvester Stallone glumili su filmu
‘Escape Plan‘

MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK

“Mislio sam da će to biti snimanje kao i svako drugo. Da ću se našminkati i pripremiti na isti način kao i za neku drugu ulogu te da ćemo film snimiti u studiju. No ubrzo sam shvatio da se borim za život. Bilo je jako hladno i dobio sam hipotermiju. Šminka mi je spalila kožu, dobio sam upalu oba plućna krila,pogodio me grom i na kraju sam imao dvije operacije srca od kojih je jedna bila na otvorenom srcu. No unatoč svemu igrati Isusa bio je važan dio mog vjerničkog putovanja. ‘‘, kazao je glumac i dodao “ Ponekad osjećam nedostatak ljubavi u svijetu i u sebi i tražim svrhu kao i svi ostali. U ovom poslu koji ne trpi budale, kad te svijet šutne, znam da imam svog osobnog Spasitelja, tu sa sobom i on osjeća bol koju ja osjećam.”

image

S Amy Acher glumio je u seriji ‘Fire Wall‘

CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Uoči početka snimanja ‘‘Pasije‘‘ bio je na hodočašću u Međugorju na nagovor supruge, upoznao je i fra Jozu Zovka, a prvi susret s njime opisao je kao susret pun ljubavi i prijateljstva koje traje još i danas. Od tada je česti gost hercegovačkog svetišta, a na putu za Međugorje uvijek avionom sleti u Zagreb. Sada će mu se pružiti prilika da bolje upozna hrvatsku metropolu, ako ga u tome ne spriječe unaprijed dogovorena filmska i TV snimanja.

Linker
16. travanj 2024 16:21