EKOTERORIZAM

Kim Kardashian na udaru kritika zbog luksuza koji žele zabraniti

Svako putovanje ostavlja otisak, ali putovanje privatnim avionom čisti je luksuz zbog kojeg su zvijezde posljednjih nekoliko godina na udaru kritika. Kim Kardashian jedna je od njih, a njezino korištenje privatne letjelice navelo je kritičare da je prozovu ekoteroristom.

Poduzetnica i influencerica Kim Kardashian našla se na meti kritika nakon što je otkriveno da je samo ove godine sa svojim privatnim avionom letjela čak 30 puta, s time da je u samo jednom danu letjela čak pet puta. Unatoč tome što su brojne zvijezde prozivane zbog korištenja privatnih zrakoplova, koje je najštetnije prijevozno sredstvo na svijetu i zbog čega se stalno vrše pritisci na zvijezde da racionaliziraju svoja putovanja, čini se da se reality zvijezda time ne zamara. Prema podacima objavljenima na profilu kimkjet na Instagramu, u tim letovima je potrošeno više od 130 tisuća litara goriva te je emitirano 425 tona ugljičnog dioksida. Radi se o ekvivalentu energije koju jednoj godini potroši 55 kuća, prema kalkulatoru Greenhouse Gas Equivalencies.

image

Kim Kardashian s kćeri North izlazi iz aviona

BACKGRID/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Privatni letovi na jakom su udaru kritika jer su vrlo štetni za okoliš i zapravo se radi isključivo o luksuzu, a ne potrebi. Iako je svaki oblik letenja štetan za okoliš, privatni zrakoplovi povećavaju negativan utjecaj na okoliš za najmanje 14 posto, kako stoji u izvješću europske organizacije za čisti prijevoz Transport & Environment, zbog čega postoje i zahtjevi da se privatni letovi u potpunosti zabrane, što je Greenpeace predložio prošle godine. Najveći problem je što se često radi o vrlo kratkim letovima kao što je slučaj i kod Kim Kardashian koja je od 30 ovogodišnjih putovanja, u njih čak osam letjela manje od 15 minuta.

Kim Kardashian kupila je privatni avion Gulfstream G65OER 2022. godine za 95 milijuna dolara i nazvala ga Kim Air, a brojnim modifikacijama cijenu mu je digla za gotovo 50 milijuna dolara. Od svih ovogodišnjih letova najveći je bio onaj kad je putovala u Pariz na Tjedan mode, gdje je prisustvovala reviji kuće Maison Margiela. Istog dana vratila se u Los Angeles kako ne pi propustila košarkašku utakmicu svog sina Sainta.

Najkraće putovanje na koje se zaputila ove godine bilo je 24. veljače i to između naselja Isles-lès-Villenoy i Pariza, zbog čega je emitirana tona ugljičnog dioksida, a njezin privatni avion u zraku je bio čak pet puta u jednom danu i to dan nakon Super Bowla pa se pretpostavlja kako ga je "posudila" svojim slavnim prijateljima, među kojim su Justin i Hailey Bieber, da se čim prije vrate kućama iz Las Vegasa, gdje je održana finalna utakmica američkog nogometa.

image

Kim Kardashian na reviji Maison Margiela

EDITORIAL/PROFIMEDIA EXCLUSIVEACCESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Navike da za gotovo svako putovanje diže avion u zrak otkrivene su nedugo nakon što je objavljen popis najvećih slavnih zagađivača u 2023. Carbon Trackera prema kojem je na visokom drugom mjestu, odmah nakon repera Travisa Scotta, njezinog bivšeg šogora koji s njezinom polusestrom Kylie Jenner ima dvoje djece - kćer Stormi i sina Airea.

Osim što je kritiziraju zbog ekološke neosviještenosti, njezino uživanje u luksuzu privatnih letova navodi njezine pratitelje i kupce da se zapitaju koliko ima istine i u njezinim tvrdnjama da kroz svoje poslovno carstvo vodi računa o održivosti. Naime, kroz svoj brend Skims naglašava kako surađuju samo s onim dobavljačima i prodavačima koji su jednako posvećeni održivosti, odgovornosti i transparentnosti, ali i da se 10 centi od svakog prodanog grudnjaka Ultimate Nipple Bra donira organizacije One per cent for the Planet. Isto tako naglašava kako koriste reciklirane kutije i kompostirane vrećice umjesto plastičnih i onih koje se ne mogu reciklirati. Ipak, sve se to sad dovodi u pitanje s obzirom na njezino ležerno korištenje privatne letjelice, zbog kojeg su je kritičari prozvali ekoteroristom.

Linker
20. travanj 2024 15:29