Leonardo DiCaprio

 PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/PROFIMEDIA PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/PROFIMEDIA
kakva reklama

Leonardo DiCaprio objavio video o Hrvatskoj, ali i upozorio na problem u Jadranskom moru

Američki glumac i inače otvoreno zagovara očuvanje prirode, a ovoga puta odlučio je upozoriti na sve veći problem s ugroženim periskama.

Američki glumac Leonardo DiCaprio ambasador je UN-a za klimatske promjene i često društvene mreže koristi kako bi osvijestio pratitelje o ekološkim problemima koji nam prijete. Oskarovac je sada objavio video koji je izvorno snimio Reutersov fotoreporter iz Hrvatske.

‘‘Znanstvenici su otkrili mladu skupinu ugroženih divovskih školjki kod obale Hrvatske u Jadranskom moru. Populacija plemenite školjke, koja može narasti i 120 centimetara, opada otkad je smrtonosni patogen pogodio tu vrstu 2016. godine. Istraživači se nadaju da će vratiti školjke koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravih podvodnih ekosustava‘‘‘, piše uz video koji je DiCaprio podijelio na svom Instagram profilu gdje ga prati preko 62 milijuna ljudi. DiCapriovu objavu lajkali su i mnogobrojni Hrvati koji su između ostalog pohvalili glumca, ali i napore naših državljana.

"U Hrvatskoj je zovu periska, a ljudi iz Akvarija Pula predano rade kako bi ovu vrstu vratili u život u Jadranu. Leo, stvarno primjećuješ sjajne stvari za ekosustava", glasi jedan od komentara pod njegovu objavu.

Naime, periska se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj, a da je glumcu uistinu stalo do klimatskih promjena i zaštite okoliša pokazuje činjenica kako je lani s osnivačem Amazona, Jeffom Bezosom, udružio snage kako bi spasili amazonsku prašumu. Zajedno su pomogli organizaciji ‘‘Protecting Our Planet Challenge‘‘ da uloži 200 milijuna dolara u napore brazilske vlade i tako očuva divlje životinje te autohtono stanovništvo Amazone u sljedeće četiri godine.

image
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

‘‘Nadahnuti smo ambicioznim ciljevima Brazila za zaštitu Amazone, jednog od najvažnijih mjesta za divlje životinje na planetu, i oduševljeni smo što možemo podržati te napore kroz Protecting Our Planet Challenge‘‘, izjavio je DiCaprio tada u priopćenju za medije.

Linker
25. travanj 2024 10:30