neviđeno bogatstvo

Magična granica: Milijarder Bernard Arnault tek je treći kojemu je ovo pošlo za rukom

Vlasnik kompanije koja obuhvaća brendove kao što su Louis Vuitton, Marc Jacobs, Moët Chandon i TAG Heuer, probio je granicu od 200 milijardi dolara osobnog bogatstva što je do sada uspjelo samo Jeffu Bezosu i Elonu Musku.

Neto bogatstvo Bernarda Arnaulta po prvi je put premašilo 200 milijardi dolara, što ga uz Jeffa Bezosa i Elona Muska čini trećom osobom u povijesti koja je dosegla tu granicu enormnog osobnog bogatstva.

Francuski tajkun, koji stoji iza korporacije LVMH u čijem su vlasništvu brendovi poput Moët Chandona, Hennessyja, TAG Heuera, Diora i Louis Vuittona, magičnu granicu od 200 milijardi prešao je ovih dana kada su dionice njegovog koncerna odletjele u nebo. U jednom danu postao je bogatiji za 2,4 milijarde dolara. Ujedno je i prva osoba izvan SAD-a kojem je uspjelo tako drastično povećati vrijednost korporacije i osobno bogatstvo.

Bernard Arnault je sa svojim carstvom luksuzne robe LVMH, koje se bolje drži bolje od bogatstva koje nosi tehnologija, prvi put u prosincu prošle godine financijski nadmašio Elona Muska i postao najbogatija osoba na svijetu. To je dokaz da i u najvećoj krizi luksuz ne pati, da bogatiji postaju sve bogatiji, a oni siromašni sve siromašniji.

image

Bernard Arnault sa suprugom Hélène i glumicom Charlize Theron na reviji Christian Dior ove veljače u Parizu

RINDOFF-BORDE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Cijena dionice LVMH-a prošli mjesec dosegnula je rekordnu visinu, nakon što je kompanija objavila da će sama otkupiti vlastite dionice u vrijednosti od čak 1,5 milijardi eura, odnosno 1,6 milijardi dolara. Tvrtka je prošle godine ostvarila rekordnih 79,2 milijarde eura od prodaje, a za daljnji razvoj brenda Louis Vuitton koji je angažirao glazbenika i modnog dizajnera Pharrella Williamsa kao novog dizajnera muške odjeće, slilo se 20 milijardi eura. Mudrim vodstvom komapnije koju je i osnovao, Bernard Arnault ne sakuplja samo bogatstvo. Poznat je i kao dobrotvor, donator široke ruke, ali i veliki ljubitelj umjetnina. Više od 200 milijuna eura donirao je obnovu crkve Notre Dame koja je stradala u požaru, 2 milijuna poslao je kineskom Crvenom križu za borbu protiva Covida, 11 milijuna dolara posao je za brobi protiv požara u Amazoni...Vlasnik je umjetničkih dijela među kojima su autori poput Picassa, Yvesa Kleina, Henry Moorea i Andyja Warhola, a njegova komapnija veliki je pokrovitelj francuskih suvremenih umjetnika i kulture.

Linker
23. travanj 2024 01:32