JOHN NACION/SHUTTERSTOCK
Tabu tema

Naomi Watts: ‘Menopauza nije kraj života žene već novi početak‘

Britanska glumica progovorila je o ranoj menopauzi u 36. godini, izazovima tijekom prilagodbe svog tijela novom razdoblju i nedostatku otvorenog razgovora te dijeljena iskustva s drugim ženama.

Britanska glumica progovorila je o ranoj menopauzi u 36. godini, izazovima tijekom prilagodbe svog tijela novom razdoblju i nedostatku otvorenog razgovora te dijeljena iskustva s drugim ženama.

Život žene definitivno ne prestaje menopauzom, premda neke trajni izostanak mjesečnice iznenadi u ranijoj dobi. Život žene ne podnosi ni granice, guranje i poistovjećivanje s "ladicama" na kojima kao da su nalijepljene etikete s funkcijama ovisno o tome s kojom ih ulogom društvo u tom trenu poistovjećuje. Tako imaju etiketu supruge, majke, karijeristice (u slučaju da se posvete samo poslu), kućanice, razvedenice... Nisu im drage, žene ne žele biti označene "kodom" i gurnute u odgovarajuću ladicu. Najteže im, od svih etiketa, pada ona na kojoj piše: "Menopauza". Doživljavaju je kao da ih netko u naponu snage po kratkom postupku otpiše. Posebno boli situacija kada se etiketa "menopauza" nalijepi ženi u dobi kada druge još mogu roditi.

Dogodilo se to i britanskoj glumici Naomi Watts, zvijezdi filma "Diana" koju je trajni gubitak mjesečnice šokirao u dobi kada su njene prijateljice rađale prvo dijete.

"Proći kroz menopauzu u tako mladoj dobi nije bilo lako, pogotovo u vrijeme kada je o tome bilo tako malo informacija. Promjene raspoloženja, noćno znojenje, migrene... Osjećala sam se kao da mi život izmiče kontroli", ispričala je glumica za magazin Hello dodajući da je prve simptome osjetila već u 36. godini. Tada je, naime, dobila šokantnu dijagnozu rane menopauze. Bio je to životni ispit koji je danas, kada ima 54 godine, položila s odličnim. Kako? Dovoljno je reći to da su prošle godine prikazana njezina dva filma "Infinite Storm" i "Goodnight Mommy", a ove godine pozornost privlači dokumentarac "Periodical" redateljice Line Plioplyte u kojem o mjesečnici i menopauzi osim Naomi Watts progovaraju Gloria Steinem, Anna Konkle i druge samosvjesne žene.

Osim što rastura na profesionalnom polju, glumica je zadovoljna i u privatnom. U lipnju ove godine udala se tajno za 55-godišnjeg američkog glumca Billyja Crudupa: postali su par 2017. u godinama kada ljudi znaju što žele od života a u njihovom slučaju, imaju djecu tinejdžerske dobi s bivšim partnerima. Njihov odnos pokazao je ne samo to da je ljubav moguća i u zreloj dobi već i da žene u menopauzi nisu "otpisane" na ljubavnim tržištu. Oživljena karijera i ljubav s muškarcem koji joj, kaže, po svemu odgovara, naveli su glumicu da javno progovori o menopauzi i izbriše stigmu koja je prati.

"Prolazak kroz ovo putovanje doveo me do dubljeg razumijevanja sebe, prebrodila sam ga osjećajući se autentičnije svoja. Mnogo slobode došlo je nakon samopriznanja. Sve mi je govorilo da se žene u menopauzi odbacuju ali u isto vrijeme ta misao postala mi je motiv postati autentičnija, više svoja, odmaknuti se od nevidljivog zida priznajući sebi ono što su svi vjerojatno mogli pogoditi", opisala je kako je izgledalo njeno prihvaćanje ulaska u ranu menopauzu. Shvatila je da samoj sebi mora postati "najbolja zagovornica", te da nema ničeg lošeg potražiti odgovore, pomoć i razumijevanje za životni stadij u koji je ušla. Tako je, kaže, prebrodila "izazovno razdoblje prilagodbe".

Danas, pak, Naomi Watts surađuje s britanskom udrugom "Menopause mandate" čije članice - aktivistice, političarke, slavne osobe, novinarke, spisateljice - progovaraju o svojoj menopauzi, dijele iskustva kako bi odlijepile stigmu s prirodnog ženskog stanja. Želi pokazati da žene u menopauzi ne samo da nisu "otpisane" već su postale snažnije verzije sebe. Jedna od osnivačica udruge "Menopause mandate" britanska je novinarka i spisateljica Mariella Frostrup, a Naomi Watts je supredsjedateljica udruge u SAD-u.

image

Scena iz filma ‘Diana‘ u kojem tumači naslovnu ulogu

ECOSSE/KOBAL/SHUTTERSTOCK

"Iskreno vjerujem da bih, da menopauza nije bila tako zabranjena tema kada sam prvi put počela osjećati simptome, imala lakši prijelaz. Nedostajalo je otvorenog razgovora i resursa koji bi pomogli ženama da se snađu u promjenama kroz koje prolazimo. Zato sam sada toliko strastvena prilikom javnog podizanja svijesti i poticanja iskrenijih razgovora," kaže glumica dodajući da je raduje više ženskih priče o tome da njihovi životi ne završavaju u određenoj dobi.

Svjesna je da postoji još puno neispričanih priča o ženama srednjih godina, a ona želi biti dio tog procesa na filmu. Strastveno govori da menopauza "nije adekvatno prikazana" na velikom ekranu i želi to ispraviti.

"O tome se na filmu progovara kroz sporedni komentar iako se menopauza odnosi na značajan dio života žene. Zašto to nije vrijedno pisanja filmskih priča? Toliko se stvari može dogoditi u životu žena tijekom tog doba: odlazak odrasle djece iz doma, briga za starije roditelje, razvod, promjena karijere, povratak u radni odnos. Sva je to odličan materijal za filmsku priču," zaključuje glumica.

Linker
28. travanj 2024 08:13