Novi broj

Naši najpoznatiji modeli ekskluzivno: "Ljupka je za nas napravila nevjerojatne stvari"

Usporedno sa svjetski slavnom četvorkom iz dokuserije "The Super Models", Nevena Dujmović Prižmić, Ljupka Gojić Mikić i Helena Šopar Zadro prisjećaju se vremena i poslova koji su ih lansirali u vrh svjetskog modelinga.

Dugo najavljivana serija o zlatnoj eri supermodela, koja se počela prikazivati na Apple TV+, podsjetila je gledatelje na vrijeme kad su u modnom svijetu bile bitne osobe s imenom i prezimenom, koje su svojim karizmatičnim osobnostima doslovce mijenjale modni svijet. I dok "The Super Models" pokušava objasniti zašto su se pred slavnom četvorkom - Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell i Lindom Evangelistom - tih 80-ih i 90-ih klanjali predsjednici uprava modnih industrija, i mi smo odlučili podsjetiti na naše djevojke koje su, desetljeće ili dva poslije, odigrale važne uloge u svijetu mode.

Nevena Dujmović Prižmić, Ljupka Gojić Mikić i Helena Šopar Zadro naše su modne ikone koje su koračale svjetskim pistama i nosile kreacije najvećih dizajnera, koje su angažirali najjači kozmetički brendovi, a njihova se lica pojavljivala na najblještavijim reklamnim panoima - u New Yorku, Hong Kongu, Los Angelesu, Londonu, Parizu, Milanu... Nevena je bila zaštitno lice mnogih kozmetičkih brendova, kao što su Clarins, Pupa, Bioderma, Helena Rubenstein, L´Oreal Paris, Garnier. Helena je pak snimala kampanje za Bobbi Brown, Clarins, Mariellu Burani, American Living, Ralph Lauren, DKNY Lingerie. Ljupka je u nekoliko navrata bila zaštitno lice Manga i za Pantene Pro-V, snimala kampanje za Chanel i Givenchy te nosila revije Marca Jacobsa, Betsey Johnson i Armanija.

image

Kreativno vodstvo: Romano Decker
Stilist: Marko Plukavec
Asistentica: Slađana Divjak
Make-up: Saša Joković
Frizura: Mijo Majhen
Nakit: Prahir Fine Jewellery

FRANJO MATKOVIć

Njih tri nisu bile samo kolegice nego i prijateljice. Ljupka i Helena su početkom 2000-ih tri godine bile cimerice u New Yorku, Nevena i Helena su istodobno počele s modelingom u Milanu, a Ljupka i Nevena su se počele družiti nakon jednog castinga u talijanskoj modnoj metropoli. Nevena se sjeća tog nevjerojatnog susreta i dana koji je promijenio način na koji je kao šesnaestogodišnja zbunjena klinka doživljavala svoje iskusnije kolegice. Uvjerena da je i Ljupka nedostupna, Nevena se iznenadila kad ju je prepoznala kao "curu iz Hrvatske" te pozvala na kavu. Srdačni dojmovi su bili obostrani.

"I Nevena i Helena su topla ljudska bića, što je u ovom poslu, nažalost, rijetkost. Uvijek su srdačno pozdravljale na ulici i nikada nisu iskazale ni trunku ljubomore ili malograđanske zavisti koje su cure iz naših krajeva nerijetko pokazivale. Naravno da sam Nevenu odvela na kavu. Bila je na samom početku i trebala joj je poznata osoba iz njezinog kraja, a u tom trenu sam to, eto, bila ja", govori Ljupka Gojić Mikić. "Tako je" - potvrđuje Helena Šopar - "Uspjeh jedne bio je uspjeh svih nas. Ljupka je nevjerojatne stvari napravila za sve nas. U posao je došla puno ranije, a kada je trebalo otvarati vrata i davati savjete, uvijek je bila tu, kao starija sestra, iako je razlika u godinama neznatna. Otvorila nam je put i bila uz sve nas". Sve to zbivalo se na snimanju u novoj dizajnerskoj oazi, showroomu Trika u novom zagrebačkom stambeno-poslovnom kompleksu Park kneževa.

Nevena Dujmović Prižmić na snimanje je došla direktno s Vinkovačkih jeseni, nakon što se početkom pandemije vratila nakon desetak američkih godina u Hrvatsku te sa suprugom, poduzetnikom Sašom Prižmićem, izgradila kuću u Zadru. Svojih početaka u modelingu se sjeća kao zbunjujućih jer, kaže, dugo se osjećala kao da ne pripada tom svijetu.

"Trebalo mi je vremena da prihvatim samu sebe kao modela. Možda je to tako jer dolazim iz male sredine koja uvijek ima predrasude prema poslovima koji tamo nisu uobičajeni, pa tako i za modele misle da nisu osobito bistre", govori nam Nevena u razgovoru koji, zajedno s glamuroznim editorijalom, možete pronaći u novoj Gloriji.

image
GLORIA

U novom broju magazina Gloria ne propustite i:

  • CHIOMA NNADI: Tko je žena koja preuzima britanski Vogue?
  • ENI KONDIĆ: Moj život bez Massima
  • DANIEL BILIĆ: Tata na roditeljskom dopustu
  • EMA MUR: Beba stiže krajem godine
  • INTERIJERI: Sto kvadrata dobrog stila u domu Lane Puljić
  • KUHINJA: Poznati chef Ivica Štruml
  • FELJTON: Životni put Reese Witherspoon
Linker
15. studeni 2023 16:18