BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Nešto novo

Prvi smo posjetili pizzeriju Ljupke Gojić Mikić: Mjesto dizajnirano za užitak i druženje s maštovitom gastro ponudom

Na jelovniku će se tako, osim napoletana pizza, pronaći degustacijske gurmanske mini pizze, ali i salate i sendviči u pizza tijestu.

Na jelovniku će se tako, osim napoletana pizza, pronaći degustacijske gurmanske mini pizze, ali i salate i sendviči u pizza tijestu.

Nakon što je njezina slastičarnica Jolie Petite Patisserie doživjela ogroman uspjeh, poduzetnica Ljupka Gojić Mikić (43) nastavlja s novim projektima. Ovih dana, u zagrebačkom kvartu Knežija, Ljupka otvara Pizzeriju 14, a mi smo prvi imali priliku zaviriti u doista impresivno uređen prostor koji će za javnost biti otvoren od sutra.

Prostor odiše modernim i toplim ugođajem, u kojem prevladavaju bež i smeđe nijanse, a dio restorana čini i zatvorena terasa s prostranim staklenim prozorima koja u interijer unosi obilje svjetlosti. Uređenje pizzerije osmislila je renomirana dizajnerica Nives Cesar, stvorivši tako ugodnu atmosferu koja savršeno upotpunjuje doživljaj uživanja u hrani, ali i druženju.

Zanimljivo je i to da restoran ima takozvani community table na koji je Ljupka posebno ponosna, a kao što mu samo ime govori, riječ je o velikom stolu za više gostiju koji omogućava zajedničko sjedenje i interakciju, te tako dodatno doprinosi opuštenoj atmosferi.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kako nam je otkrila i sama Ljupka, iza naziva pizzerije krije se zanimljiva priča - i to ona s posebnim značenjem po numerologiji. Naime, broj četrnaest provlači se kroz cijeli koncept, ali i kroz živote članova tima.

"Svaki od nas ima neku osobnu poveznicu s brojem 14. Nekome se nalazi na registarskoj pločici, drugome je donio sreću u važnom životnom trenutku", rekla nam je Ljupka kojoj je ovaj broj posebno drag jer je njezina kći Mila rođena 14. studenog. Upravo zato svaka pizza na meniju pizzerije nosi naziv koji predstavlja taj broj, ali na jednom od 14 jezika svijeta.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Što se tiče samog menija, sve su pizze pripremljene u napoletane stilu - tijesto je mekano, prozračno i pečeno na visokoj temperaturi, s naglaskom na vrhunske sastojke i pomno osmišljene recepte. Među korištenim sastojcima izdvajaju se San Marzano rajčice, fior di latte, Jamon Ibérico, mortadela s pistacijama, vepar kobasica, carpaccio od škampi i mnogi drugi pažljivo birani dodaci koji će, vjerujemo, oduševiti svakog ljubitelja pizze.

Uz klasične veličine, u Pizzeriji 14 nude i degustacijske gurmanske mini pizze, idealne za sve koji žele isprobati više različitih okusa. Tri različite pizze manje veličine poslužuju se na jednoj dasci, a zamišljene su kao savršen izbor za dijeljenje. Budući da se svakodnevno priprema ograničen broj ovih malih pizza, svatko tko ih želi isprobati trebat će doći na vrijeme.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Na meniju su i gourmet salate koje su mnogo više od običnog priloga - Buča, Cikorija i Papričnjak zamišljene su kao kompletan obrok za one koji žele nešto lakše, ali i dalje jako ukusno. Tu su i panuozzo sendviči u pizza tijestu punjeni zanimljivim kombinacijama poput komiške šalše i inćuna, tri vrste sira i baby špinata ili roastbeefa s hrenom.

A tu je, naravno, i desert Jolie Petite Tiramisu, Ljupkin već dobro poznat kolač koji će se svakog dana pripremati u ograničenim količinama. Isto vrijedi i za degustacijske mini pizze, zbog čega se svakako isplati doći na vrijeme. Cijene se kreću od 8,50 do 19 eura za pizze, 30 eura za dasku s tri degustacijske mini pizze, dok salate i panuozzo sendviči stoje između 10 i 18 eura, a desert šest.

Pizzerija je otvorena svaki dan od 12:00 do 23:00 sata. U prvim danima nakon otvorenja vrijedit će princip "tko prvi, njegova pizza", pa rezervacije tada neće biti moguće, no već tijekom idućeg tjedna bit će moguće unaprijed rezervirati svoj stol.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
26. studeni 2025 23:15