BACKGRID/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
Zatišje pred buru

Obiteljska idila Ivanke Trump u sjeni očeva suđenja i dolaska na naplatu starih grijeha

Proces koji se u New Yorku vodi protiv bivšeg predsjednika, Ivankinog oca Donalda Trumpa, prijeti obiteljskom poslovanju i budućnosti obiteljskog imperija.

Proces koji se u New Yorku vodi protiv bivšeg predsjednika, Ivankinog oca Donalda Trumpa, prijeti obiteljskom poslovanju i budućnosti obiteljskog imperija.

Zbog opuštene, obiteljske šetnje Ivanke Trump i njezinog supruga, Jareda Kushnera, s njihovo troje djece na Floridi, ni po čemu se nije moglo zaključiti da se nad njezinim ocem, Donaldom Trumpom, nadvio tmasti oblak. Bivšem američkom predsjedniku žalbeni sud u New Yorku odbio je ovog tjedna zahtjev za odgodom započetog građanskog suđenja zbog poslovne prevare, što ga je jako pogodilo.

No njegova kći, bivša desna ruka, nekadašnja je viša savjetnica u Bijeloj kući, i zet, također bivši viši savjetnik u Trumpovoj administraciji, nisu djelovali zabrinuto. Šetali su sa svoje troje djece nedaleko od njihovog 32 milijuna dolara vrijednog doma u Miamiju. Ivanka je za tu priliku izabrala laganu sportsku jaknu i haljinu cvjetnog printa brenda Reformation od 248 dolara, s prorezom do bedara te bijele tenisice. Njezin suprug odjenuo se sportski dok su promatrali kako njihova djeca, 12-godišnja Arabella, 10-godišnji Joseph i troipolgodišnji Theodore uživaju na romobilima.

S obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se našao njezin otac, Ivanka i Jareda Kushner kao da su u javnost htjeli odaslati poruku da se njih "sve to" ne tiče.

image

Ivanka i Jared Kushner na travnjaku Bijele kuće, dok su bili savjetnici njenog oca

SHUTTERSTOCK

Riječ je o tome da je Letitia James, državna tužiteljica New Yorka i jedna od Trumpovih žestokih, vrlo uspješnih protivnica, zbog poslovne prijevare u građanskoj parnici tužila i bivšeg predsjednika i njegove sinove, Ivankinu braću Donalda Jr. i Erica te još desetak njihovih poslovnih suradnika.

Međutim, suđenje u New Yorku moglo bi se i Ivanki obiti o glavu: bila je izvršna potpredsjednica The Trump Organization, obiteljskog konglomerata čija je vrijednost napuhana za oko dvije milijarde dolara kako bi se kompaniji osigurali povoljniji uvjeti kreditiranja i osiguranja.

image

Moćan par s Donaldom Trumpom 2020., dok je bio predsjednik

GRIPAS YURI/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Donald Trump pozvao je mene i tadašnjeg glavnog financijskog direktora u ured. Trump nam je tada kazao da mu se vrijednost imovine procjenjuje na 6 milijardi dolara. Htio je biti više rangiran na Forbesovoj listi. Mi smo zatim dobili zadatak povećati svaku stavku imovine kako bismo vrijednost prilagodili na 8 milijardi dolara", svjedočio je njegov bivši odvjetnik, Michael Cohen, koji je operativno povlačio najvažnije poteze u toj poslovnoj "storiji" što znači da je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., u problemu do grla. Prijeti mu kazna od 250 milijuna dolara i trajna zabrana vođenja poslova u New Yorku, za njega i sinove, piše The New York Times.

Nekoliko dana prije, drugi je sudac presudio je u drugom procesu, kako je bivši predsjednik počinio prijevare u poslovnima s nekretninama i oduzeo mu nekoliko tvrtki. Presuda donesena u utorak, prijeti rušenjem Trumpovog carstva nekretnina: drakonska kazna mogla bi ga prisiliti da se odrekne Trump Towera, poslovne zgrade na Wall Streetu, golf terena i imanje u predgrađu New Yorka, piše Daily Mail.

Ivanka i Jared Kushner drže se po strani koliko je moguće, no pitanje je dokad? Majka svih suđenja Donaldu Trumpu - za miješanje u izborne rezultate 2020. godine - počet će 5. ožujka iduće godine, u Washingtonu.

image

Ivanka se uključila u kampanju konzervativnih političara Perduea i Loefflea u prosincu 2020.

NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK

Bivši predsjednik suočava se i s optužbama u nekoliko slučajeva, uključujući istragu o miješanju izbora u Georgiji te zavjeru zbog prijevare sprječavanjem proglašenja Bidenove pobjede uoči upada njegovih razularenih pristaša na Kapitol, 6. siječnja 2021. Tu su i optužbe za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata, krivotvorenje poslovne evidencije u vezi s isplatom "novca za šutnju" porno zvijezdi Stormy Daniels prije izbora 2016. godine. Ukratko, otac Ivanke Trump zaglavit će na sudu od listopada ove godine i lipnja sljedeće godine, zbog čega mu republikanska kandidatura za Bijelu kuću 2024. visi o niti. Na naplatu mu stiže previše starih grijeha a da bi se Ivanka Trump i Jareda Kushnera provukli bez posljedica. Zato ne čudi što s djecom uživaju u zatišju pred buru, dok mogu.

Linker
27. travanj 2024 00:10