IGRE MOĆI

Otkriveno što je Ivanka Trump planirala napraviti pomajci Melaniji

Nova knjiga otkriva zakulisne igre u administraciji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u kojima su glavne uloge igrale njegova treća supruga i omiljena kći.

Nakon bestselera "Rezerve", memoara princa Harryja, siječanjsku ponudu u knjižarama obogatit će i knjiga Pulitzerovom nagradom ovjenčanog autora Michaela S. Schmidta, koji je na 496 stranica opisao vladavinu po mnogima najkontroverznijeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. U svojoj je knjizi "Donald Trump v. The United States: Inside the Struggle to Stop a President" novinar najuglednijeg američkog dnevnika The New York Times opisao zakulisne igre moći u Bijeloj kući u mnogim kriznim situacijama koje su potresale i obilježile Trumpovu administraciju - od neočekivane pobjede na izborima nad Hillary Clinton do upada predsjednikovih obožavatelja u zgradu američkog Kongresa nakon izbornog poraza na prošlim izborima od aktualnog predsjednika Joea Bidena.

image

Obitelj na okupu 2016.: Tiffany Trump, Donald Trump Jr, Kai Trump, Melania Trump, Donald Trump, Tristan Trump, Ivanka Trump i Eric Trump

KRISTIN CALLAHAN/ACE/SHUTTERSTOCK

Kako su u igri prijestolja sudjelovali i članovi obitelji Donalda Trumpa, autor je posebno poglavlje posvetio odnosu prve dame Melanije Trump i predsjednikove kćeri Ivanke Trump, koja je u očevoj administraciji imala jednu od najvažnijih uloga skupa sa svojim suprugom Jaredom Kushnerom. Supružnicima su pripala savjetnička mjesta u Trumpovom uredu u Bijeloj kući, a Ivanka je uz to bila direktorica Ureda za ekonomske inicijative i poduzetništvo.

Odavno je poznato da je odnos najstarije kćeri Donalda Trumpa iz njegovog braka s Ivanom Trump, te njegove treće supruge Melanije Trump, koje dijeli svega 11 godina dobne razlike, bio obilježen netrpeljivošću, sukobima na granici otvorenog iskazivanja neprijateljstva te zakulisnim igrama i podvalama u kojima su jedna drugoj pokušavale zabiti nož u leđa.

image

Ivanka, Donald i Melania Trump na njujorškoj MET Gali 2004.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

A Schmidtova knjiga otkriva nove detalje o njihovom neprijateljstvu koje nije uspio ublažiti šef ureda John F. Kelly, umirovljeni general Američke vojske i odlikovani časnik mornaričkih specijalnih snaga.

No, i on je kraju morao odustati od medijacije jer je imao mnogo važnijeg posla i politički mnogo većih izazova od bejbisitanja prve dame i Trumpove ljubimice.

Plan Ivanke Trump bio je da potpuno umanji važnost prve dame te da Melaniju pošalje na klupu za rezerve. Uz instituciju prve dame koju je možda željela, ali nije mogla dokinuti, namjeravala je inaugurirati tzv. First Family Office (Ured prve obitelji) u kojem bi ona vodila glavnu riječ i pojavljivala se uz svoga oca u protokolarnim prilikama.

image

Melania Trump i Ivanka Trump u New Yorku 2006.

GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK

To je prema autoru knjige i najvažniji razlog zašto se Melania Trump sa sinom Baronom do kraja mandata nije povukla iz Bijele kuće premda je o tome stalno razmišljala. Ali jednostavno nije željela bez borbe Ivanki Trump prepustiti teren i medijsku slavu.

To je posebno zanimljivo u kontekstu najave nove kandidature Donalda Trumpa koji se na izborima 2024. godine želi ponovno vratiti u Bijelu kuću. Zasad se nitko ne usudi niti nagađati što će se ondje događati ako mu to kojim slučajem uspije, ali će se igre moći u tom slučaju na adresi Aveniji Pennsylvania 1600 ponovno zakomplicirati.

image

Ivanka Trump, Donald Trump i Melania Trump 2012.

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK
Linker
19. travanj 2024 07:19