RYAN BROWNE/SHUTTERSTOCK
Novi business

Poslije nogometne momčadi, Ryan Reynolds ulaže u tim Formule 1

Postao je suvlasnik 24 posto dionica tima Alpine Formule 1, iza kojeg stoji Renault Grupa, pa bi uskoro mogao još češće dolaziti u Europu - ovaj put zbog oktanskog spektakla.

Postao je suvlasnik 24 posto dionica tima Alpine Formule 1, iza kojeg stoji Renault Grupa, pa bi uskoro mogao još češće dolaziti u Europu - ovaj put zbog oktanskog spektakla.

Holivudski glumac Ryan Reynolds nije samo zgodan i duhovit suprug filmske zvijezde Blake Lively i pažljiv tata četvero djece, već je i spretan ulagač. Proslavio se ulaganjem u najstariji velški nogometni klub Wrexham, koji su do njegovog dolaska s poslovnim partnerom, glumcem Robom McElhenneyem, entuzijastično vodili navijači. Postali su suvlasnici "ponosa Walesa" kako klub od milja zovu navijači, spasili ga od financijske propasti i pomogli da uđe u višu, drugu ligu, što je u istoimenom gradiću Wrexhamu izazvalo euforiju. Reynolds i McElhenney jedva su izbjegli da ih razdragana gomila proljetos, nakon što se klub plasirao u višu ligu, ne podigne na ramena kada su prvi put poslije povijesnog trijumfa posjetili Wrexham. Ponukan uspjehom u nogometu, kanadski glumac, odnosno njegova investicijska tvrtka Maximum Effort Investments te poslovni partner Rob McElhenney, odnedavno sudjeluju u još značajnijem poslovno-sportskom pothvatu: kupili su 24 posto dionica momčadi Alpine Formule 1 i platili za njih 218 milijuna dolara.

image

S poslovnim partnerom Robom McElhenneyem

FRANK MICELOTTA/PICTUREGROUP FOR FX/SHUTTERSTOCK

Radi se o liniji sportskih i trkaćih automobila Société des Automobiles Alpine SAS (poznatiji kao Alpine), osnovane davne 1955. a danas je dio Renault Grupe. Radi se o velikom poslovnom iskoraku: Reynolds i McElhenney svjesni su da je Formula 1 sve popularnija u Americi. Netflixov dokumentarac "Drive to Survive" privukao je novu dodatnu pozornost oktanskom sportu, a poklonika utrka Formule 1 sve je više u gradovima poput Las Vegasa i Miamija. S jedne strane financijski će sudjelovati u razvoju trkaćeg tima Alpine F1, ali i ući u business koji ih podjednako zanima. Radi se, naime, o ulaganju u proizvodnju električnih verzija sportskih automobila: prema informacijama The New York Timesa, Renault Grupa planira povećati proizvodnju električnih automobila, a do 2030. udio njihovih ekološki prihvatljivih vozila trebalo bi premašiti polovicu. Zato je im je ulaganje holivudskog glumca dobrodošlo, kako financijski tako i marketinški.

Vjerojatno se vesele mogućnosti, tko zna, da Reynolds vozi takav automobil i reklamira liniju? A kada bi za upravljač električnog automobila, u čiju je proizvodnju uložio njezin suprug, sjela Blake Lively? Ta mogućnost zacijelo bi oduševila francuskog proizvođača automobila, pa ne čudi da u Parizu zbog prodaje dijela tima Alpine F1 zadovoljno trljaju ruke. Laurent Rossi, izvršni direktor Alpinea, rekao je u priopćenju za javnost da će tvrtka uložiti dodatni novac u trkaći tim jer su svjesni da će porasti na ljestvici, kako u F1 tako i u businessu jer im već samo ime slavnog glumca u timu donosi dodatnu vrijednost. Alpine je, doduše, mnogo izgubio kada je krajem prošle godine španjolski vozač Formule 1 Fernando Alonso odlučio napustiti tim i potpisati za Aston Martin - on je u ovoj sezoni osvajao i postolja, dok vozači Alpinea - Pierre Gasly i Esteban Occon - nemaju mnogo čime bi se mogli pohvaliti.

Linker
27. travanj 2024 02:33