tužna vijest

Preminuo je glumac Saša Petrović, od njega se opraštaju Emir Hadžihafizbegović, Lepa Brena...

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović preminuo je u 61. godini života, potvrdio je redatelj Srđan Vuletić. "Dragi Sale nadam se da si na boljem mjestu. Hvala za sve", napisao je.

Petrović je rođen 2. siječnja 1962. godine u Sarajevu. Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je upravo u Vuletićevom filmu "Teško je biti fin", za koju je dobio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine. U posljednje se vrijeme povukao iz javnosti zbog problema sa zdravljem.

Publika ga pamti po ulozi u kultnoj predstavi "Audicija" te "Sjećaš li se Doli Bel". Glumio je u "Vratiće se rode", Ničijoj zemlji" te u seriji "Lud, zbunjen, normalan". Neki od filmova u kojima je glumio su "Ovo malo duše", "Život radnika", "Hajde da se volimo", "Kuduz", "Istočno od istoka", "Prokleta je Amerika", "Gori vatra", "Ljeto u Zlatnoj dolini" i "Nafaka".

Od njega se opraštaju brojne poznate osobe.

"Otišao je moj brat Saša Petrović. Vijest me zatekla na snimanju filma u Hrvatskoj. Ne mogu ni procesuirati ni racionalno se odrediti prema toj informaciji koju mi je prije 15 minuta putem SMS-a poslao Pjer Žalica. Ne znam zašto objavljujem ovaj post. Valjda je to obrambeni mehanizam od nevjerice i suza koje mi nekontrolirano teku. Bilo je to ono prijateljstvo, i više od toga, koje se ne komentira. Bila je to obostrana ljubav i emocija čiji sadržaj ne možeš nikada i nikome prenijeti a da taj netko to razumije. To razumijemo samo mi i ostaje samo među nama iz Audicije. Volim te, brate. Falit ćeš jako. Adio, kumpanjo", napisao je Emir Hadžihafizbegović.

"Jučer je otišao najbolji glumac naše generacija i moj drug od ranog djetinjstva. Bio je prvi u svemu. Bio je previše brz za jedan život. Zbogom Sale. Putuj mirno, pajdo. Toliko toga smo prošli zajedno", poručio je Branko Đurić Đuro.

Njih dvojica su odrasli zajedno u Sarajevu, a kasnije radili na nekoliko projekata, od kojih je prvi bila kultna "Audicija".

"Teško je tugu opisati riječima. Napustio nas je prerano. Ostat će mi u sjećanju njegova ljudska toplina i senzibilnost koju je nosio u svojoj duši. Nadam se da je sada u boljem društvu i okružen velikanima kojima i pripada. Neka mu je vječna slava", za Kurir je rekla Lepa Brena s kojom je glumio u filmu "Hajde da se volimo".

"S tugom se pozdravljamo s najboljim glumcem 13. Sarajevo Film Festivala, Sašom Petrovićem. Petrović je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca 2007. za ulogu u filmu Teško je biti fin Srđana Vuletića. Ostaje u našem sjećanju", poručili su organizatori Sarajevo Film Festivala.

Linker
18. travanj 2024 11:13